10.5 - ktos zainstalowal?
Moderator: mikey
10.5 - ktos zainstalowal?
Czesc,
Ktos zaryzykował i zainstalował 10.5 na bazach produkcyjnych ?
Pozdrawiam
mborow
Ktos zaryzykował i zainstalował 10.5 na bazach produkcyjnych ?
Pozdrawiam
mborow
- glaz
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 2023
Re: 10.5 - ktos zainstalowal?
Jeszcze mam czas do HR3
Znaczy się na wiosnę. Może.
Wcześniej to może na jakimś serwerze testowym, żeby księgowość przyzwyczaić do nowego numerku.
Wcześniej to może na jakimś serwerze testowym, żeby księgowość przyzwyczaić do nowego numerku.
! (CDN XL and ERP XL) = ?
-
Yuber
- Wersja: 2016
No u mnie jest od wczoraj. Najpierw testy potem produkcyjna. Jak na razie dwa strzały.
1) Belka na liście towarów jest ciemnogranatowa a tekst czarny. Szkoda że ktoś kolorując listę towarów nie wpadł na pomysł żeby ciemne na ciemnym to jak szukanie czarnoskórego w tunelu. Trzeba kombinować z kolorkami w Win
2) Trzeba pozamykać raporty w rejestrach bo inaczej z jednodniowych zrobią się dowolne. Jeśli się je zamknie to jest szansa że i tak połowa z nich przeskoczy na dowolne. Wówczas grzebanie po bazie.
- na razie tyle
1) Belka na liście towarów jest ciemnogranatowa a tekst czarny. Szkoda że ktoś kolorując listę towarów nie wpadł na pomysł żeby ciemne na ciemnym to jak szukanie czarnoskórego w tunelu. Trzeba kombinować z kolorkami w Win
2) Trzeba pozamykać raporty w rejestrach bo inaczej z jednodniowych zrobią się dowolne. Jeśli się je zamknie to jest szansa że i tak połowa z nich przeskoczy na dowolne. Wówczas grzebanie po bazie.
- na razie tyle
-
Coin
- Rola: Konsultant CDN XL
Odradzam na razie instalować produkcyjnie, mamy taka instalację i więcej z nią problemu niż pożytku. (autorskie rozwiązania, wydruki większość do poprawki)
Strasznie sypie się BI i baza hurtowni (w COM już znany błąd - mają skrypty naprawcze więc raczej pomogą) , poza tym głupie błędy w stylu np. znikających kont z zapisu KB po rozliczeniu z fakturą.
Interfejs jakby lżejszy
Zainstalować aby pooglądać na pewno warto.
Strasznie sypie się BI i baza hurtowni (w COM już znany błąd - mają skrypty naprawcze więc raczej pomogą) , poza tym głupie błędy w stylu np. znikających kont z zapisu KB po rozliczeniu z fakturą.
Interfejs jakby lżejszy
- glaz
- Wersja: 2023
A to mnie zainteresowałeśCoin pisze: , poza tym głupie błędy w stylu np. znikających kont z zapisu KB po rozliczeniu z fakturą.
Znikają krotki w tabeli czy międzymordzie graficzne udaje, że nie widzi ?
To przypomina mi pewien błąd w wersji 3.1
! (CDN XL and ERP XL) = ?
-
Coin
- Rola: Konsultant CDN XL
Przy dodawaniu nowego zapisu bankowego po wybraniu kontrahenta uzupełnia się automatycznie konto (z kartoteki kontrahenta). Po przejściu na zakładkę Rozliczenia rozliczam dokument. Gdy wrócimy na zakładkę Ogólne konto znika. Dzieje się to jak KP/KW jest tworzone bez zapisu (nowe) i od razu rozliczane. Jeśli nie wyjdziemy z zakładki rozliczenia i zapiszemy od razu to konto przeciwstawne pozostanie. W tabeli zapisów kaz_kontoprzec jest puste jeśli zapiszemy taki nowy zapis z okna ogólne.
Dostałem tez info od znajomej firmy partnerskiej że przy konwersji z 9.9 na 10.5 instalacja podmienia stawkę podstwową na 22% i w konfiguracji i na kartotekach niezależnie od ustawień przed instalacją
Dostałem tez info od znajomej firmy partnerskiej że przy konwersji z 9.9 na 10.5 instalacja podmienia stawkę podstwową na 22% i w konfiguracji i na kartotekach niezależnie od ustawień przed instalacją
-
Yuber
Potwierdzam. Jest wałek.Coin pisze:Przy dodawaniu nowego zapisu bankowego po wybraniu kontrahenta uzupełnia się automatycznie konto (z kartoteki kontrahenta). [...] W tabeli zapisów kaz_kontoprzec jest puste jeśli zapiszemy taki nowy zapis z okna ogólne.
U mnie występuje jeszcze jedna rzecz. Mam zamówienie które przekształcane jest do faktury sprzedaży i przy niektórych zamówieniach ceny przeskakują z zerami. Jedyny komunikat jaki dostaje to w logu przekształcenia który mówi mi tak:
"Wartość linii dokumentu 0.00 PLN jest różna od odpowiedniej wartości na zamówieniu 100.00 PLN"
Na razie nie mogę doczaić o jaką linię dokumentu chodzi i przekopuje całą dokumentację na nowo.
Yuber, normalnie ten komunikat jest związany z definicją dokumentu ZZ, zakładka inne, check na przeliczanie wartości przy generowaniu dokumentów z zamówień, więc możesz sobie to sprawdzić. Wątpię żeby to była kwestia wersji.
-
Yuber
Tak tak to wiem 
Parametr o którym mówisz jeśli jest zaznaczony to cena powinna być przeliczona według aktualnych cen takich jakie mamy w systemie. Czyli podliczamy "dzisiejszą" cenę i "dzisiejsze" promocje.
Jeśli jest odznaczony to obowiązują ceny przepisane z zamówienia czyli "wczorajsze" ceny promocje które były ujęte na zamówieniu.
Jeśli odznaczam parametr to wszystko ładnie przepisuje się z ZS a przy zaznaczonym niestety ta cena nie jest przeliczana w każdym przypadku.
Towary które są zerowane maja ustaloną wartość dostawy mają też ustawioną cenę. Siedzę aktulanie i przyrównuję kilka zamówień i zaczynam dochodzić do wniosku że zależne to jest od kontrahenta. Wszystkie zamówienia mam z jednego centrum czyli z tej samej konfiguracji robione przez tego samego operatora.
Parametr o którym mówisz jeśli jest zaznaczony to cena powinna być przeliczona według aktualnych cen takich jakie mamy w systemie. Czyli podliczamy "dzisiejszą" cenę i "dzisiejsze" promocje.
Jeśli jest odznaczony to obowiązują ceny przepisane z zamówienia czyli "wczorajsze" ceny promocje które były ujęte na zamówieniu.
Jeśli odznaczam parametr to wszystko ładnie przepisuje się z ZS a przy zaznaczonym niestety ta cena nie jest przeliczana w każdym przypadku.
Towary które są zerowane maja ustaloną wartość dostawy mają też ustawioną cenę. Siedzę aktulanie i przyrównuję kilka zamówień i zaczynam dochodzić do wniosku że zależne to jest od kontrahenta. Wszystkie zamówienia mam z jednego centrum czyli z tej samej konfiguracji robione przez tego samego operatora.
Witam-mam od poniedziałku 10.5 Problem z kolorem beli zaznaczania jest juz rozwiązany poprzez skrypt w hotfixie. BI-leży i kwiczy-nie przechodzi tansformacja ETL. Błędy : Processing package 'FKT_PrzychodyKoszty_7_9'. Niestety pliki, które podesłali z asysty nie dały rady rozwiązać problemu. Czekam na zdalną pomoc bezpośrednio na serwerze BI.