Zarobki Admina CDNXL

Tematy związane z rozwojem CDN XL, opinie, pochwały, narzekania i inne elementy nie związane z konkretnymi modułami systemu

Moderator: mikey

lisiecki
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 10

Zarobki Admina CDNXL

Post autor: lisiecki »

Witam wszystkich Administratorów zobaczmy wspólnie kto ile zarabia, i jak to się ma w porównaniu do innych

Miasto: 150 – 200 tysięcy
Praca w firmie: kilka lat
Administrator CDNXL od: 2 lat
Licencje sprzedaż: 25
Licencje księgowość: 3
+ Zamówienia i inne

Informacje dodatkowe:
- Firma posiada oddział w innym mieście
- Do tego zajmuje się cała infrastruktura i innymi usługami typu serwer pocztowy i inne, która nie jest mała ( dwie serwerownie )
- Nie posiadam wsparcia partnera Comarch z którym wdrażałem CDNXL, z problemami musze radzić sobie sam

Zarobki mc-e miesięcznie: 3.300 zł netto

Uważam że jest to za mało powinno być 5.000 zł netto

Prośba: jeśli zdecydujecie się wpisać tutaj to w takim samym układzie, bo wtedy będziemy mieli wszyscy jasne porównanie

sabe
Wersja: 9.8

Re: Zarobki Admina CDNXL

Post autor: sabe »

U mnie wygląda to tak

Miasto: około 300 tysięcy
Praca w firmie: 3 lata
Administrator CDNXL od: 3 lat
Licencje stanowiskowe (Sprzedaż, Księgowość, Import, Zamówienia): 45 + BI + Optima

Informacje dodatkowe:
- Firma posiada 2 oddziały w innych miastach
- 2 serwery, sprzęt Cisco, +- 50 userów, obsługa całego IT włącznie ze stroną www itp
- nie korzystam z żadnej pomocy z zewnątrz (z Partnernerem Com*** zakończyliśmy współpracę po 3 miesiącach mojej pracy)

Zarobki mc-e miesięcznie: 2800 zł netto
Ostatnio zmieniony 28 lut 2011, 14:13 przez sabe, łącznie zmieniany 1 raz.

Mr.Dree
Wersja: 8.0 HR1

Post autor: Mr.Dree »

Miasto: 25 tysiecy
Praca w firmie: 5 lat
Administrator: od 3 lat

Licencje: łącznie 45 + Controlinng
Dodatkowo 31 licencji aplikacji mobilnej.
9 oddziałów.
4 serwery.

Zajmuję się dodatkowo całą infrastrukturą + wdrożenia w nowych oddziałach + aplikacja mobilna.

Zarobki 3000 netto

Bardzo zachęcam innych administratorów do wypowiadania się.

Pozdrawiam

Aktualnie poszukuję pracy :D
Paweł
Admin

Dzbych

Post autor: Dzbych »

Czesc wszyscy Admin :) widze ze sa dylematy czy nam dobrze placą ? Podejde do tego tak .. ze to chyba sami sobie jestesmy winni . Dobrze kazdy z nas wie ile kosztuje 1 godzina wdrorzeniowca i powiem jeszcze tak ze i nasi szefowie tez to wiedza . Zatym idzie ze nie gramy w a karty rozdaja nam szefowie maja to w d... bo jest ktos kto popienicza kosztem swojego wolnego czasu . Ba stara sie udowodnic ze jest potrzebny . Za tym jest jak jest . Ja osobiscie mam do czynienia z XL od marca ubieglego roku . Pewnie niedlugi czas i nie wielkie doswiadczenie do tego firma dala sie namowic na aplikacje zewneczne spiete z xl . Zniana Pulpitu kontrahenta na skladak kodu ktory wybiera produkt z listy produktow . System tworzacy Zlecenia produkcyjne wedlug ustalonych zasad . I na koniec magazyn ktory tez jest obslugiwany aplikacja zewnetrzna . I co wy nato ? do zajechania jeden krok firma wdrazajaca nie zostawila zadnych plikow zrodlowych a jak poprosilem o nie to dostalem wersje uzytkowe + dokumentacje uzytkowa . wiedz zeby cos rozbudowac bawie sie w hakera . A szef ma to w d...
tylko kijem po tylku pociaga . coraz bardziej zastanawiam sie czy nie odpuscic i zostawic go swoim pomysla za ktore wrescie niech placze i placi .Rozmawialem z wdrorzwniowcem jezdi po firmach i ma czasami oferty przejscia do nich ale kiedy sie zaczynaja sie rozmowy konkretne firmy siadaja na dupy i dalej ciagna jak ciagnely . Pozdro dal syzyfów !!!

Yuber
Wersja: 2016

Post autor: Yuber »

Panowie.
Zawsze będę powtarzał że Polska nie jest dobrym krajem dla administratorów. Oczywiście są firmy gdzie ta praca ma sens i są to raczej spółki zagraniczne albo potężne korporacje ale nie ma się co łudzić że w średnich czy nawet większych firmach admin będzie dobrze zarabiał i będzie robił to co do niego należy. Jak popatrzeć na rozwój IT w polsce to szybko dojdziemy do wniosku że ludzi mamy wiedzę mamy tylko coś z tym "biznesem" się dogadać nie możemy. Dwóch kupli siedzi w UK jeden w USA jeden w Hiszpanii tam praca wygląda zupełnie inaczej. Pofarciło się im? Nie przecież ja też tak mogłem ale jakoś nie chciałem (żona, dziecko, patriotyzm, lenistwo - sam nie wiem).
Dla przeciętnego szefa średniej firmy ważniejsze są wycieraczki do jego lexusa aniżeli licencja na jakiś program czy też przedłużenie gwarancji na serwer. Tyle samo kosztuje przy czym wycieraczki ma przed oczami i mu machają a licencja gdzieś utopiona jest nie wiadomo gdzie i nie da się jej nawet pomacać. A gwarancja?! Ty przecież adminie jesteś gwarantem i innego nie potrzebuję. Tak, sami sobie jesteśmy winni, bo wystarczyło zamontować jakiemuś kolesiowi na jego komputerze OpenOffice który jest "ZA DARMO" i teraz wszystko ma być "ZA DARMO". Trudno się dziwić skoro sami tak go nauczyliśmy.
Dlatego trzeba zmienić podejście. Niech każda Nasza praca to będzie projekt spisany choćby ręcznie na papierze. Niech obejmuje zakres prac, potrzebne licencje oraz sprzęty. Niech szef czuje, że dzieje się coś grubego choćby to była banalna rzecz którą można wykonać w ciągu godziny. Nie chodzi tu o oszukiwanie go ale o to żeby miał świadomość, że bez naszej pracy to ON będzie miał gorzej. Jeśli ktoś próbuje narzucić jakieś rozwiązania to pamiętajmy, że my też mamy prawo głosu bo przecież to my będziemy tym administrować. Nie bójmy się powiedzieć że to rozwiązanie jest do d...y, bo świadczy tylko o naszej wiedzy. Wierzcie mi albo nie ale zmiana podejścia naprawdę przynosi duże zmiany.
Czas działać jak profesjonaliści a może wtedy zmienimy ten kraj na lepszy dla administratorów.

Dzbych

Post autor: Dzbych »

he he he spróbował byś z moim szefem pogadać o tym ze nie bo to ty odpowiadasz za system . jak się raz postawiłem to dwa miechy popiernicz alem przy nowych kodach produktów w Excel ! które sam wymyślił i kazał sobie każda grupę drukować na kartkach bo komputer to przyjaciel gaca a nie jego . CADEM dla niego jest kawałek drutu z którego wygina nowe profile produktów . Proste traktują nas jak zło konieczne często bywa ze brak jest jakiej kol wiek komunikacji z takimi szefami . No i zrobił nam się trochę inny temat ale za to chyba odkrywający istotę sprawy .Jutro pewnie będę ukrzyżowany bo Comarch W pulpicie kontrahenta 10.5 dal skrypty z błędami i wszyscy kontrahenci widzieli wszystkich ZS jak bym poległ to proszę o minute ciszy :))) A sami sprawdzi jak macie 10.5 ver. Pozdrawiam Adminów
A jak nie to zawsze można zrobić watek np. CO dziś stary WYMYŚLIŁ OJ mam pełno dobrych kawałów możne kasy nie przybędzie ale śmiesznie za to i luźniej .

elmiq

Post autor: elmiq »

Szanuj szefa swego, możesz mieć gorszego ;)
Mateusz Świerkosz

http://elmiq.blogspot.com/

Yuber
Wersja: 2016

Post autor: Yuber »

Dzbych, wierzę. Moi szefowie nie należą do łatwych ludzi i tak samo jak i Ty mógłbym przytaczać pomysły jakie rodzą się w firmie. Również zaczynałem od tego, że jako informatyk robiłem etykietki na produkty w Corelu tylko po to żebym się nie nudził. Ale z czasem pozycja się wyrobiła, teraz nie mam podstaw żeby narzekać. Oczywiście dalej jestem traktowany jak koszt ale jako koszt niezbędny. Może mnie się udało ale mogę powiedzieć, że dzięki pracy całego zespołu ludzi moi zwierzchnicy z czasem wyewoluowali (rzecz jasna musieli chcieć). I niestety tak jak to emiq pisze: szefa zawsze można mieć gorszego. Czasem mam do czynienia ze znajomkami moich szefów którzy też są szefami. Nie chciałbym u nich pracować :) bo ze swoimi przegryzałem się kilka lat. Jak by nie było przede wszystkim wytrwałości życzę i stalowych nerwów :mrgreen:

ODPOWIEDZ