SKRÓTY KLAWISZOWE

Tematy związane z rozwojem CDN XL, opinie, pochwały, narzekania i inne elementy nie związane z konkretnymi modułami systemu

Moderator: mikey

k.pro
Rola: Inny
Wersja: 9.0

SKRÓTY KLAWISZOWE

Post autor: k.pro »

Panie panowie, znacie jakies skróty klawiszone i kiedy one sie przydaja w cdn xl 8.0? przydatne i dla informacji? bardzo dziekuje za pomoc

Robert666
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 9.0 HR1

Re: SKRÓTY KLAWISZOWE

Post autor: Robert666 »

Nie podam Ci jakie są bo jest ich sporo i w różnych modułach i oknach różnie działają...

Proponuję...
Dokumentacja XL-a ->Interfejs Systemu

Rozdział 9 Posługiwanie się klawiaturą
9.1 Skróty klawiszowe...
Czy przydatne ?? Trudno powiedzieć.... Dla "dzieci micro$oftu" raczej nie (bez myszki ani rusz) dla DOSowców i linuks/unix-owców z pewnością...
XL 9.6 HF1 - nic tylko się pociąć...

hundzik
Wersja: 9.6.1

Post autor: hundzik »

ta.... wystawienie faktury vat:
przyjmijmy ze mamy otwarte okno z dokumentami handlowymi, fs
ins, kawalek akronimu, tab, n, wybieramy z listy, enter - tu ok - latwo poszlo, potem
iles razy tab aby dosc na liste towarow, chyba ins, potem alt t? jesli dobrze pamietam, potem szukanie, potem cos.

dla mnie porazka.
wiekszosc MNIEJSZYCH systemow ma z okna glownego szybkie klawisze do wystawienia podstawowych dokumentow, podstawowych okien - cdn przeciez nie moze uzyc F-ow. bo po co....

dodawanie towaru - po co to okno po dodaniu towaru czekajace na wyzwolenie wybrania towaru? czy nie moze odrazu wchodzic do listy towarow?
czy wystawiajac dokument nie moze sie odrazu otworzyc lista kontrahentow?

czy aby dodac towar sensowne jest przeskakiwanie X okienem by dojsc w koncu do tabelki by dodac ins?

ale z drugiej strony.. moze ja mam zboczenie w kwestii ergonomii..

ja temat zalatwilem bodajze autohotkey - robi makra przypisane pod skroty...

k.pro

ale skróty w na pulpicie do cdn do danej operacji czy w programie ? i jak je zrobic

i same skrotyy klawiszowe jak INSERT to otwiera okno o ile sie nie myle mozecie je rozpisac co robi TAB i te inne.... chodzi mi o CDN 8.0 xl :) bo wlasnie widze jak jeden facet bez myszki zasówa na klawie...

Coin
Rola: Konsultant CDN XL

Post autor: Coin »

Tab
Przesuwa aktywny kursor na następną pozycję
W oknie: Faktura sprzedaży, naciśnięcie klawisza: Tab, powoduje przesunięcie kursora kolejno na pozycje: Kontrahent – Kraj przeznaczenia – Transakcja itd.

Enter
Otwiera okno skojarzone z obiektem, po zaznaczeniu odpowiedniej funkcji
Naciśniecie klawisza po zaznaczeniu przycisku: Kontrahent, na dokumencie: Zamówienie sprzedaży, spowoduje wyświetlenie listy kontrahentów

Enter
Zatwierdza wybór pozycji z listy
Przy wyborze kontrahenta z listy na dokument FS, po jego zaznaczeniu i naciśnięciu klawisza, zostanie on wprowadzony na dokument

Enter
Uruchamia skonstruowany filtr
Po skonstruowaniu filtra w oknie: Konstruktor filtra, uruchamia filtr na obiekcie: Lista dokumentów handlowych

Enter
Po zaznaczeniu klawiszem: Tab określonego przycisku, uruchamia wskazaną funkcję.
Po zaznaczeniu na liście dokumentów transportowych (zakładka Wysyłki), przycisku: Zmień (klawiszem: Tab, zostanie otworzona do edycji/podglądu wskazana na liście wysyłka

Ctrl + Enter
Otwiera do edycji wskazaną pozycję
Na liście ofert, po wskazaniu danej oferty i naciśnięciu kombinacji klawiszy zostanie otworzona do edycji wskazana oferta

Ctrl + Enter
Zamyka okno, zapisując dane
Po wprowadzeniu danych do okna: Faktura zakupu, naciśnięcie kombinacji klawiszy powoduje zamknięcie okna i zapisanie wprowadzonych danych

Insert
Generuje nowy element (dokument lub pozycję na liście)
Naciśnięcie klawisza na liście dokumentów importowych, na zakładce Faktury imp. spowoduje wygenerowanie dokumentu: Faktura importowa

Ctrl + Insert
Kopiowanie zaznaczonego dokumentu (tworzenie nowego dokumentu na podstawie istniejącego)
Po zaznaczeniu na liście zamówień danego zamówienia i naciśnięciu kombinacji klawiszy, zostanie wygenerowane nowe zamówienie z pozycjami, przepisanymi ze wskazanego

Ctrl + P lub F2
Uruchamia domyślny wydruk
Po otworzeniu listy wysyłek i naciśnięciu klawiszy, zostanie wydrukowana lista wysyłek

Ctrl + F2
Otwiera okno: Konfiguracja wydruków
Po otworzeniu listy wysyłek i naciśnięciu kombinacji klawiszy, zostanie wyświetlone okno: Konfiguracja wydruków, służące określeniu parametrów wydruku

F12
Uruchamia domyślny wykres
Po otworzeniu listy faktur zakupu, wskazaniu jednej z nich i naciśnięciu klawisza, zostanie wykonany domyślny wykres

Ctrl + F12
Otwiera okno Konfiguracja wykresów
Po otworzeniu listy faktur zakupu i naciśnięciu kombinacji klawiszy zostanie wyświetlone okno: Konfiguracja wykresów, służące określeniu parametrów wykresu

Esc
Zamyka okno, bez zapisywania zmian w obiekcie
Otwarte okno: Karta kontrahenta, po naciśnięciu klawisza zostanie zamknięte. Jeśli w otworzone okno zostaną wprowadzone zmiany, przed zamknięciem okna zostanie wyświetlone pytanie o zapisanie obiektu

Ctrl + Tab
Wybiera kolejną zakładkę w oknie
Po otworzeniu okna: Faktura Importowa, naciśnięcie kombinacji klawiszy spowoduje wybranie kolejno zakładek: Ogólne, Kontrahent, Płatności itd.

Del
Usuwa zaznaczona pozycję
Po zaznaczeniu dokumentu: Faktura sprzedaży, na liście dokumentów handlowych, naciśnięcie spowoduje usunięcie obiektu z listy (pod warunkiem, że FS znajduje się w buforze

Alt+Up;
Alt+Down
Pozwala ustalać kolejność zamienników w oknie: Zamienniki towaru i w oknie: Karta towaru, na zakładce Zamienniki
Po zaznaczeniu zamiennika w jednym z wymienionych okien, można za pomocą skrótu zmienić kolejność jego wyświetlania na liście zamienników

Shift + Tab
Cofa aktywny kursor na poprzednią pozycję
Kursor znajdujący się na karcie towaru, na zakładce: Ogólne, w polu: Nazwa, po naciśnięciu kombinacji klawiszy, zostanie przeniesiony w pole: EAN

Shift + F10
Uruchamia menu kontekstowe (funkcja dostępna na niektórych listach)
Na liście zamówień na zakup, po wskazaniu danego zamówienia i naciśnięciu kombinacji klawiszy zostanie otworzone menu kontekstowe

Alt + B
Odpowiada za zaznaczenie parametru: Do bufora (zaznacza lub usuwa zaznaczenie)
Faktura sprzedaży znajduje się w buforze. Naciśnięcie kombinacji klawiszy i zapisanie FS spowoduje jej zatwierdzenie.

Alt + L
Na dokumentach handlowych, magazynowych, zleceniach i zamówieniach przenosi fokus z pola: Kontrahent do listy pozycji dokumentu
Po wprowadzeniu kontrahenta na ofertę sprzedaży, użycie skrótu powoduje przeniesienie do listy pozycji oferty

Alt + K
Otwiera listę kontrahentów (do wyboru) lub kartę kontrahenta (do podglądu) z poziomu dokumentu
Po naciśnięciu kombinacji klawiszy z poziomu niezatwierdzonej FS zostaje otwarta lista kontrahentów w celu wybrania odpowiedniego kontrahenta

Alt + T
Otwiera listę towarów (do wyboru) lub kartę towaru (do podglądu) z poziomu okna elementu dokumentu
Po naciśnięciu kombinacji klawiszy z poziomu okna elementu zatwierdzonej FS zostaje otwarta karta towaru do podglądu

Klawisz właściwości "menu kontekstowe"
Otwiera na listach dokumentów menu kontekstowe
Pozdrawiam
Marcin Groszewski - ALTERPRO Sp. z o.o.
m.groszewski@alterpro.pl

k.pro

dodam ze CTRL + C przytrzymany z nacisnieciem "+" KOPIUJE CAŁY DOKUMENT NA KTÓRYM JEST WYKONYWANA CZYNNOŚĆ

sopteno
Rola: Konsultant CDN XL
Kontakt:

Post autor: sopteno »

[Ctrl]-[Alt]-[Del] też się często przydaje :)

fruzin
Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 10

Post autor: fruzin »

Witam serdecznie jako nowy użytkownik tego forum.

Dołączę się do dyskusji (nie chcąc otwierać nowego tematu).
Jestem użytkownikiem CDN XL i moja praca w z tym systemem polega na wprowadzaniu dużych ilości PZ.
Początkowo robiłem wszystko myszką i da się tak pracować. Z czasem stosowałem coraz więcej skrótów klawiszowych.
Teraz mam pytanie, ponieważ nie mogę poradzić sobie z ostatnim etapem - wskoczeniem na pole Faktura na zakładce Nagłówek.
Niby kombinacja lewy Alt + F powinna przenieść kursor do tego pola, ale zamiast tego próbuje zapisać dokument.
Niby można naście razy wciskać Tab, ale chyba nie o to chodzi tym bardziej, że pole Faktura jest z kreseczką pod F.
Czy ja coś robię źle czy to CDN jest niedopracowany?
Dodam, że pracuję poprzez zdalny pulpit. Czy to może mieć znaczenie?
Zauważam też, że na zakładce Nagłówek jeden skrót klawiaturowy obsługuje wiele pozycji. Nie jest to chyba najbardziej ergonomiczne rozwiązanie.
Mają Państwo jakieś rady?
Pozdrawiam

yakhub
Wersja: 9.2

Post autor: yakhub »

fruzin pisze:Witam serdecznie jako nowy użytkownik tego forum.

Dołączę się do dyskusji (nie chcąc otwierać nowego tematu).
Jestem użytkownikiem CDN XL i moja praca w z tym systemem polega na wprowadzaniu dużych ilości PZ.
Może trochę nie na temat - ale wpisujesz te dokumenty z głowy, czy może na podstawie jakiegoś dokumentu, który otrzymujesz od dostawcy? Dokument jest papierowy? Może da się to jakoś zautomatyzować?

fruzin
Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 10

Post autor: fruzin »

Odnoszę wrażenie, że nie przeczytałeś w całość mojego posta. Ale nic to.
Wprowadzam PZ na podstawie dokumentów papierowych.
Używam do tego celu klawiatury i myszki (monitora też, ogólnie komputera), ale chciałbym to robić bez użycia myszki.
Pod sam koniec wprowadzania PZ, w zakładce Nagłówek aby przejść do pola Faktura próbuję użyć kombinacji klawiszy Alt+F, ale to nie działa. Wciskanie kilkanaście razy klawisza Tab też mnie nie interesuje. Żeby jeszcze zadziałało na jakieś sąsiednie pole, a potem Tab albo Shift+tab, ale też nic to nie pomaga, bo jeden skrót obowiązuje dla 2 albo 3 pól i właśnie na to co nie trzeba - paranoja.
Jeżeli masz jakieś rozwiązanie to z chęcią je przeczytam.
Obawiam się, że jestem jedynym, któremu to przeszkadza, a ewentualna poprawa działania skrótów wymaga interwencji producenta CDN.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ