Witam!
To mój pierwszy post w tym forum. Jestem adminem systemu CDN XL, od wersji 6.0 kolejno do nieszczęsnej 9.6. Właśnie w tej wersji zaczął występować pewien problem. Posiadamy między innymi moduły produkcji i kompletacji i właśnie tam powstają błędy.
Bład powstaję na liczeniu kosztu wytworzenia produktu, np. normalny koszt wytworzenia 1 szt. to 10 zł, produkujemy 100 szt tego produktu i nagle zmienia się nam koszt wytworzenia 1 sztuki na 0,1 zł a suma wartość 100 produktów wynosi 10zł. Problem pojawia na około 5% dokumentów, nikt nie zna przyczyny (włacznie z Comarchem). Nie ma żadnych komunikatów o błedzie itp. Jest to też dość cieżkie do wykrycia, bo błąd często występuje na 1 pozycji w dokumencie a reszta jest liczona prawidłowo i co jeszcze najdziwniejsze najcześciej powstaje na MMW. Zauważamy to na marży faktury danego produktu, lub na inwenturach.
Skutek złego liczonego kosztu produktu ma bezpośredni wpływ na liczenie podatku dochodowego, czyli płacimy za duży podatek!
Więc mam takie pytanie czy zauważyliście u siebie ten błąd programu?
Jeśli zauważyliście naraz dużą marże na fakturach, lub dziwna wartość produktów na magazynach prawdopodobnie macie ten sam problem, jest to ciężkie do wykrycie gdzie powstał bład, można to zobaczyć na histori danego produktu jak naraz nastąpił znaczący skok kosztu wytworzenia.
Oczywiście problem został nie rozwiązany przez producenta.
Wielki problem CDN XL 9.6
Moderator: mikey
-
TajemniczyDonPedro
- Rola: Konsultant CDN XL
Re: Wielki problem CDN XL 9.6
Spotkałem się z tym błędem w 9.6 w module produkcja. Mam ustawioną stała cenę wytworzenia w technologii a system czasem wpisywał na PW wygenerowanym z ZP inną cenę (różną max o 0,02zł). Do pilnowania wystarczy trigger działający na PW (z określoną serią) i sprawdzający ceny z cenami w technologii.
W moim przypadku naprawa w ten sposób jest nie możliwa. Koszt jest ruchomy ze względu zmienna cene surowców, tak naprawdę nigdy nie wiadomo dokładnie ile może wynieść.
-
sopteno
- Rola: Konsultant CDN XL
- Kontakt:
Fantastycznie. Znikających/nie działających rzeczy ciąg dalszy 
Dziwię się, że jeszcze nikt nie wykorzystał przeciw CA nowości, jaką jest pozew zbiorowy...
Dziwię się, że jeszcze nikt nie wykorzystał przeciw CA nowości, jaką jest pozew zbiorowy...
-
Yuber
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 2016
A niby na jakiej podstawie. Jak wczytać się dokładnie w całą dokumentację związaną z gwarancją to przecież oni za to nie odpowiadają. Niestety taki soft kupiliśmy.sopteno pisze:Dziwię się, że jeszcze nikt nie wykorzystał przeciw CA nowości, jaką jest pozew zbiorowy...
Bardziej chyba skutek odniosło by zbiorowe zgłaszanie błędów. Przykładowo mam błąd, zgłaszam go do C.. po czym wklejam na forum i każdy forumowicz zgłasza ten sam błąd. W ten sposób może mielibyśmy lepszą siłę przebicia, ale to tylko moje gdybanie. Jak na razie pojedyncza jednostka ma bardzo małą siłę przebicia ja mam zgłoszone błędy jeszcze w wersji 7.0 (obecnie 9.7) w styczniu roku 2008 i nie doczekałem się niczego prócz nadania numerku.
Nie ma jak ich pozwać i nie ma po co. Po pierwsze Comarch gwarantuje, że na przestrzeni kolejnych wersji systemu usunie zgłoszone przez klientów błędy. Nie ma tutaj gwarantu ich usunięcia w konkretnym terminie, niemniej jednak zobowiązują się oni do ich naprawienia. Po drugie zmyślny administrator, mający głowę na karku jest w stanie wyeliminować 99% problemów, a pozostały procent prześledzić tak, aby wyłożyć Comarch problem na tacy i wymusić rozwiązanie w kolejnej wersji. Reasumując można narzekać, ale dużo lepiej poświęcić tę energie na rozwiązywanie problemów. A skoro XL jest najczęściej kupowanym na rynku systemem to i odsetek błędów które się pojawiają jest odpowiednio większy.
-
Yuber
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 2016
AMEN!elmiq pisze:Nie ma jak ich pozwać [...]