Problem z działaniem CDN XL 9.6.1. na win 8
Moderator: mikey
Problem z działaniem CDN XL 9.6.1. na win 8
Witam
Czy ktoś może spotkał się z problemami działania CDN XL wer. 9.6 na win 8 ? Instalacja przebiega bez problemu ale w żaden sposób nie można podłączyć się do bazy SQL.
Próbowałem ręcznie, przez wpisy do rejestru :/ i nic ...
Może ktoś ma gotowe rozwiązanie (jakiś zdalny wpis do rejestru dla tej wersji).
Ice
Czy ktoś może spotkał się z problemami działania CDN XL wer. 9.6 na win 8 ? Instalacja przebiega bez problemu ale w żaden sposób nie można podłączyć się do bazy SQL.
Próbowałem ręcznie, przez wpisy do rejestru :/ i nic ...
Może ktoś ma gotowe rozwiązanie (jakiś zdalny wpis do rejestru dla tej wersji).
Ice
- glaz
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 2023
Re: Problem z działaniem CDN XL 9.6.1. na win 8
Zacytujesz komunikat błędu ?iceman pisze:Witam
! (CDN XL and ERP XL) = ?
Komunikat brzmi:
"... Informacja (3001)
Brak zarejestrowanych baz. Program nie może być uruchomiony ..."
"... Informacja (3001)
Brak zarejestrowanych baz. Program nie może być uruchomiony ..."
Problemem może być brak praw administratora. Uruchom regedit lub Menadżera baz z prawami administratora - czasami pomaga.
Próbowałem wszystkiego. Nie zawracał bym głowy szanownemu gremium :/ Myślałem, że może ktoś stawiał już CDN'a na Win8 w tej wersji.
-
Yuber
- Wersja: 2016
no może głupio to wyjdzie ale że tak zapytam drążąc komunikat.
Podpiąłeś mu bazę danych w menadżerze baz?
XL 10.5.x działa na Win8 - pracuję na takiej wersji obecnie. Wcześniejszych nie testowałem.
Podpiąłeś mu bazę danych w menadżerze baz?
XL 10.5.x działa na Win8 - pracuję na takiej wersji obecnie. Wcześniejszych nie testowałem.
Wszystkie znane już sposoby wykorzystałem (podpinanie z managera z DSN, wsadowe pisywanie do rejestrów). Firma, która nas supportuje także stwierdziła, że najnowsza wersja działa z win8 bez problemu. Jednak nie jest w stanie powiedzieć dlaczego win8 z wersją 9.6 nie chce zadziałać :/
- glaz
- Wersja: 2023
Co podejrzewam: CDN XL zapisuje informacje o połączeniu z bazą danych w rejestrze. Sęk w tym że Twoja wersja próbuje to prawdopodobnie zrobić w gałęzi do której w Win7/Win8 bez podniesienia poziomu uprawnień (UAC) nie powinna móc tego zrobić. Z kolei podniesienie uprawnień "Menedżera baz" ("Uruchom jako administrator") pozwoli na zapisanie, ale już moduł uruchomiony na poziomie "normalnego" użytkownika raczej tego nie przeczyta. Z tego co pamiętam wpada tu jeszcze problem tworzenia przez system operacyjny "piaskownicy" dla aplikacji deklarujących poprawną pracę w starszych środowiskach, gdzie po zamknięciu sesji programu między innymi mapowana na czas sesji gałąź HKCU jest kasowana i w rejestrze pozostają niezmienione wartości. Chyba kiedyś poszło od mnie zgłoszenie do asysty w tej sprawie w kontekście Windows Server 2008 R2.
1. Spróbuj znaleźć w swoim rejestrze miejsce w którym powinny się znaleźć zapisy: HKLM HKCU ... /SOFTWARE/COMARCH / SOFTWARE/CDN - potem prawoklik i sprawdź zmodyfikuj uprawnienia
2. Powalcz z UAC (wyłącz) i prawoklikiem na .exe aplikacji wskaż, że chcesz odpalić ją w trybie zgodności z XP SP3 (dla każdego modułu)
3. Zrób downgrade do Win7 ?
1. Spróbuj znaleźć w swoim rejestrze miejsce w którym powinny się znaleźć zapisy: HKLM HKCU ... /SOFTWARE/COMARCH / SOFTWARE/CDN - potem prawoklik i sprawdź zmodyfikuj uprawnienia
2. Powalcz z UAC (wyłącz) i prawoklikiem na .exe aplikacji wskaż, że chcesz odpalić ją w trybie zgodności z XP SP3 (dla każdego modułu)
3. Zrób downgrade do Win7 ?
! (CDN XL and ERP XL) = ?
Jak tylko sprawdzę sugestie to się odezwę
Z góry dziękuje za podpowiedzi.