API 2016.3 problem kontrahenta docelowego

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

piotrjadzia
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 2015

API 2016.3 problem kontrahenta docelowego

Post autor: piotrjadzia »

Cześć !

Mam duży problem w wersji 2016.3 - generujemy zamówienia przez API - wyszedł teraz następujący babol z adresem docelowym. Dostajemy GLN adresu i na jego podstawie ustawiam w API adres docelowy. Wszystko działało dobrze, dopóki ktoś nie zmodyfikował danych adresu kontrahenta na liście adresów - wygląda na to, zmieniając cokolwiek powodujemy na bazie, że stary adres archiwizuje się i powstaje nowy rekord z aktualnymi danymi adresu. I teraz właśnie przestaje działać poprawnie nasze generowanie przez API - wygląda, że przestaje rozpoznawać adres docelowy w ogóle i ładuje w to miejsce pierwszy adres z listy - taki adres pojawia się na zmówieniu. Jeżeli przywrócę stan poprzedni na bazie - to znaczy usunę nowy rekord a w starym zmienię datę obowiązywania - wszystko wraca do normy.
Mieliście koledzy ten problem ? Jest jakieś obejście? Okazuje się że to poważny problem, bo mamy mnóstwo zamówień o których nie wiemy nawet, że maja nieprawidłowy adres dostawy (zakładają się z automatu) normalnie armagedon.

Swiety_M
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 8.0
Kontakt:

Re: API 2016.3 problem kontrahenta docelowego

Post autor: Swiety_M »

Jeśli korzystasz z adresów wysyłkowych dobrym zwyczajem jest ustawianie zawsze adresu docelowego a nie zdawanie się na to co domyślnie powinien ustawić XL.
Miałem podobny problem w jakiejś starszej wersji API przy wystawianiu WZ.
Więc trafiłeś na błąd API na zamówieniach :)
Marek Michałowski
www.tecado.pl
ERP/WMS/SFA
POZNAŃ - WRZEŚNIA

Awatar użytkownika
MM_PROSPEO
Rola: Konsultant CDN XL
Kontakt:

Re: API 2016.3 problem kontrahenta docelowego

Post autor: MM_PROSPEO »

W wersji 2016.3 rzeczywiście coś musiało się pozmieniać.
Kiedyś wystarczyło, że przekazywałem GID Adresu docelowego w pole AdwNumer.
Teraz zadziałało w momencie gdy przekazałem:

_Zamowienie.AkronimDocelowego = Kontrahent;
_Zamowienie.AdwTyp = 865;
_Zamowienie.AdwLp = 0;
_Zamowienie.AdwFirma = 1153825;
_Zamowienie.AdwNumer = Adres;
Pozdrawiam
Mariusz Midzio
PROSPEO sp. z o.o.
mariusz.midzio@prospeo.com.pl

ODPOWIEDZ