Crystal reports - subraport
Moderator: mikey
Crystal reports - subraport
Witam, chcę zrobić wydruk załączników do FV aby drukowały się na ostatnich stronach bez nagłówka i stopki z FV, jako oddzielny wydruk.
Czy można takie rozwiązanie wykonać w CR?, jeśli tak to proszę o jakieś podpowiedzi. Dzięki
Czy można takie rozwiązanie wykonać w CR?, jeśli tak to proszę o jakieś podpowiedzi. Dzięki
Re: Crystal reports - subraport
Ja bym wrzucił taki podraport w stopkę raportu głównego.
Pozdrawiam
Wojtek Cyrklewicz
Wojtek Cyrklewicz
Przed sekcją z subraportem określ NewPageBefore, a w sekcjach typu Page Header i Page Footer (tam gdzie masz nagłówki i stopki FS) dodaj warunki na ukrywanie w przypadku gdy numer strony jest równy całkowitej liczbie stron.
Pozdrawiam,
Mateusz
Pozdrawiam,
Mateusz
Problem z racją jest taki, że rzadko jest tylko jedna. Jak po prostu wrzuci podraport w stopkę, to nie ma gwarancji, że będzie on na osobnej stronie co było początkowym założeniem. Stąd konieczność dodania NewPageBefore na sekcji w stopce raportu oraz warunków na Page Header/Footer.pores pisze:Taszek ma rację.
Pozdrawiam,
Mateusz
Próbowałem tak jak Taszek pisał i wtedy subraport się nie generował, lecz nie wiem czy wpływ na to miał nagłówek w subraporcie - dopiero zaczął się generować jak w nagłówku subraportu wyłączyłem drążenie danych. W tym przypadku problem się pojawił ten o którym pisze Mateusz.
Mam pytanie czy ten subraport powinien być w nagłówku, stopce czy szczegółach?
Mateuszu, wystarczy warunek NumberPage = TotalPageCount czy możne OnlastRecord?
Mam pytanie czy ten subraport powinien być w nagłówku, stopce czy szczegółach?
Mateuszu, wystarczy warunek NumberPage = TotalPageCount czy możne OnlastRecord?
Wystarczy PageNumber = TotalPageCount we wszystkich sekcjach Page Header/Footer oraz zaznaczenie na sekcji w stopce raportu (tej w której masz subraport) New Page Before/ Nowa strona przed.
Pozdrawiam,
Mateusz
Pozdrawiam,
Mateusz
Dzięki, działa wszystko poprawnie.
Problem jest jeśli subraport ma kilka stron ale to już tylko napisanie funkcji.
Dzięki za pomoc.
Problem jest jeśli subraport ma kilka stron ale to już tylko napisanie funkcji.
Dzięki za pomoc.