podraport w crystalu i wywołanie procedury w sql

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

dawidas
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 10

podraport w crystalu i wywołanie procedury w sql

Post autor: dawidas »

Cześć

Robię wydruk w crystalu, który w podraporcie ma za zadanie wywołać procedurę w sql. I tu mam mały problem ponieważ procedura ma za zadanie zaktualizować jakieś rekordy w tabeli, natomiast jak wydruk się uruchomi nie robi mi update na rekordzie. Zrobiłem podobną procedurę ale tylko z selectem żeby sprawdzić czy odpowiednio wywołuje procedurę przez podraport i w/g mnie jest wszystko ok. ponieważ sam select zwraca mi pewne dane z rekordu, który miałby być zaktualizowany.

do procedury dostaję się tak: w crystalu w raporcie robię dodaj podraport, wskazuję procedurę i parametry procedury(Gidtyp i GidNumer) linkuje z odpowiednimi polami w raporcie

prawdę mówiąc nie wiem czego się złapać, co robię nie tak :(

dzięki za wszelkie wskazówki

sebek
Rola: Konsultant CDN XL
Kontakt:

Re: podraport w crystalu i wywołanie procedury w sql

Post autor: sebek »

Witam,

A zobacz czy CDNRaport ma uprawnienia do Execute w tej procedurze.

Sebek

elmiq

Post autor: elmiq »

Jeżeli nie wyciągasz żadnego pola w subraporcie (np. do sekcji details), to procedura nawet się nie wykona, ponieważ crystal pominie jej wywołanie. Jeżeli ukryjesz subraport będzie to samo, więc najlepiej wyciągnąć jakieś pole z recordsetu zwracanego przez procedurę, a następnie je ukryć.

Pozdrawiam,
Mateusz
Mateusz Świerkosz

http://elmiq.blogspot.com/

dawidas
Wersja: 10

Post autor: dawidas »

Cześć

Dzięki za sugestie!!!
Rzeczywiście nie wyciągałem żadnego pola na raport i dlatego nie wykonywała się procedura. Po poprawce wszystko śmiga jak trzeba.

pozdrawiam
Dawid

ODPOWIEDZ