RKZ - dzikie wartości

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

xilo
Rola: Administrator CDN XL

RKZ - dzikie wartości

Post autor: xilo »

Witam.

Od długiego czasu borykamy się pojawiającymi się - bez zauważalnej póki co reguły - 'dzikimi' wartościami w RKZ. Wartości kosztu księgowego są brane nie wiadomo skąd, albo w przypadku dzisiejszego dokumentu już po prostu mi ręce opadły:
Wartość sprzedaży towaru: 200zł
Faktyczny koszt księgowy: 190zł
A system na kilku pozycjach zamiast pokazać koszt księgowy 190zł, pokazuje sumę wartości sprzedaży i kosztu księgowego, w efekcie marża -1000% gdy faktycznie jest na plusa...

Oczywiście wartości podałem przykładowe - teraz trafiłem na sprzedaż w CZK - ale to i tak nie ma znaczenia...

Mieliście/macie coś podobnego u siebie? Póki co nikt nie może znaleźć przyczyny, obsługująca nasz system firma w zgłoszonych przez nas przypadkach poprawia dokumenty ręcznie w bazie.

XL w wersji 2013.5.3 SE - ale podobne błędy mamy już od kilku wersji, niemniej ostatnio coraz bardziej intensywnie.

Podobno problem znany jest w Comarch - spotkaliście się z występowaniem takich błędów w Waszych systemach? Co prawda w systemie są różne doróbki, triggery itd, ale nic co wpływa na wartości dokumentów - a tym bardziej w taki sposób...

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
STAY_PJE
Rola: Konsultant CDN XL
Kontakt:

Re: RKZ - dzikie wartości

Post autor: STAY_PJE »

Czy problem leży po stronie wyświetlania tych wartości na liście RKZ, czy też w nieprawidłowych wartościach po stronie samych dokumentów?
Czy wartości w polu trs_kosztKsiegowy są zgodne ze stanem faktycznym? Czy suma wartości na pozycji w polu trs_KosztKsiegowy jest rowna wartości pozycji tre_kosztKsiegowy?
Czy te dokumenty były w jakiś sposób korygowane? Czy występują do nich jakieś korekty kosztów?

Problem tego rodzaju występował dość dawno temu, zwłaszcza na poziomie kompletacji. Monitoruję jednak ten błąd u swoich klientów i nie spotkałem się z tym przypadkiem co najmniej od 3 lat.

xilo

Czy problem leży po stronie wyświetlania tych wartości na liście RKZ, czy też w nieprawidłowych wartościach po stronie samych dokumentów?
Złe wartości są na dokumentach.
Czy wartości w polu trs_kosztKsiegowy są zgodne ze stanem faktycznym? Czy suma wartości na pozycji w polu trs_KosztKsiegowy jest rowna wartości pozycji tre_kosztKsiegowy?
TrS_KosztKsiegowy jest równe TrE_Koszt Ksiegowy. I są to wartości błędne. Oba pola przyjmują wartość jako suma TrE_KsiegowaNetto + wartość towaru z dokumentu dostawy.
Czy te dokumenty były w jakiś sposób korygowane? Czy występują do nich jakieś korekty kosztów?
Nic nie było zmieniane.

Monster
Wersja: 2016

Post autor: Monster »

U mnie też się to czasem zdarza - nie mam pojęcia dlaczego. Do tej pory pomagało anulowanie takiego dokumentu i wpisanie go jeszcze raz.

Awatar użytkownika
STAY_PJE
Kontakt:

Aby doraźnie naprawić te przypadki trzeba wygenerować dokument KK. Możliwość ręcznego generowania dokumentu KK dostępna jest pod przyciskiem widocznym na karcie danego towaru, zakładka zasoby.

Warto abyś skontrolował sobie wartość kosztów na wszystkich dokumentach związanych z jedną przykładową dostawą. Uruchom taki skrypt dla przykładowej dostawy:

Kod: Zaznacz cały

declare @dstNumer int
set @dstNumer=<tutaj GIDNumer dostawy>

select cdn.numerdokumentuTrn(trn_gidtyp, trn_spityp, trn_trntyp, trn_trnnumer, trn_trnrok, trn_trnseria)
trs_gidnumer, trs_gidlp, trs_subgidlp, trs_kosztksiegowy, trs_ilosc,
KosztJednostkowy=case when trs_ilosc<>0 then trs_kosztKsiegowy/trs_ilosc else NULL end
from cdn.traselem  join cdn.tranag on trs_gidnumer=trn_gidnumer
where trs_dstnumer=@dstNumer
GID dostawy znajdziesz w polu TrS_DstNumer dla jakiegoś elementu, który wykazuje nieprawidłową wartość.
Powyższe zapytanie pokaże Ci listę wszystkich transakcji związanych z tą dostawą. Pole "KosztJednostkowy" powinno przyjąć na wszystkich transakcjach (poza korektami wartości) tę samą wartość. Pierwszy dokument, na którym koszt jednostkowy jest inny, niż być powinien stanowi problem. Dalej od tego dokumentu problem będzie już narastać lawinowo.
Mając już ten dokument musisz w następnym kroku dociec co spowodowało, że naliczyła się na nim nieprawidłowa wartość kosztu. Do tego dokumentu należy wystawić korektę kosztu.
Należy się spodziewać, że przyczyna błędu leży po stronie jakiegoś triggera. Nie jest to typowy błąd związany z działaniem programu.

Gdy usuniesz już przyczynę błędu powinieneś naprawić wszystkie transakcje wystawiając do odpowiednich dokumentów korekty kosztów. Jeśli tych transakcji jest kilka można poradzić sobie ręcznie. Przy większej ilości musisz już skorzystać z kogoś, kto potrafi zrobić to automatem.

Odgrzebałem jeszcze swój stary post, przykład efektu zadziałania tego zapytania jest tutaj:
http://cdn.3lance.pl/viewtopic.php?f=9&t=2884#p13426

xilo

Witam.

Dziękuję za odpowiedź.
Używam podobnego zapytania do wyszukiwania takich błędów, co prawda działa pół na pół, ale w większości przypadków pokazuje mi faktyczne błędy.
Sprawdzam różnicę pomiędzy TrS_KosztKsiegowy a kosztem księgowym jaki powinien wynikać z dostawy, uwzględniając korektę tej dostawy ( tymi korektami to mam problem jak powinno działać, uwzględniam takie są starsze (wg GIDNumer) od dokumentu sprzedaży). Trochę kwiatków z tego wyłapałem.
Triggerów kilka jest na bazie ale żaden nie ingeruje w ceny, po prostu już głupieję...

Do tego jest jeszcze jeden specjalny kwiatek, comarch zna błąd podobno, ale na tym się kończy:
Przekształcam dokument z ZS do PA albo FS. Raz na jakiś czas na elemencie transakcji cena bazowa i cena minimalna sprzedaży wskakują na poziom cena bazowa / ilość sztuk...
Efekt taki, że chcę sprzedać 2 sztuki towaru po 210zł, cenę minimalną sprzedaży mam ustaloną na 200 - system dzieli minimalną przez ilość sztuk i sztuk i sprzedaję 2 sztuki po 100zł...

Awatar użytkownika
STAY_PJE
Kontakt:

Czy masz jakiś trigger, który generuje RAISERROR? W pewnych okolicznościach przerwanie wykonywania jakiejś transakcji może spowodować nieprzewidzialne konsekwencje.
Porównaj sobie jeszcze swoją bazę z bazą pustą. Może znajdziesz jakiś trigger o którym nie wiedziałeś.

xilo

Mam triggery generujące RAISERREOR, akurat w ostatnim przypadku wyjątek nie powinien zostać w żaden sposób wyłapany przez triggera, transakcja nie została przerwana, ale sprawdzę wyłączając wszystko na kilka dni.

Awatar użytkownika
viesiek1
Wersja: 2023
Kontakt:

Post autor: viesiek1 »

Odświeżę temat - Piotrze, mam nieaktywny klawisz do ręcznego generowania korekty kosztu w miejscu, o którym piszesz. Wiesz może co jest tego powodem?
Wiesław Świergała

tel: +48 33 829 54 50
e-mail: wieslaw.swiergala@hydro.com.pl

http://www.hydro.com.pl

Coin

Post autor: Coin »

Witam

Jeśli w zasobach wyświetla się pozycja z wartością bez ilości, wówczas będzie aktywny przycisk KK, za pomocą którego można stworzyć taki dokument.
Pozdrawiam
Marcin Groszewski - ALTERPRO Sp. z o.o.
m.groszewski@alterpro.pl

ODPOWIEDZ