Okienka XLa we własnej aplikacji
Moderator: mikey
Okienka XLa we własnej aplikacji
Witam.
Piszę aplikację pod .NET, współpracującą z XLem przez API.
Czy jest jakaś metoda, żeby we własnej aplikacji użyć okienek listy towarów i kontrahentów takiego, jak w XLu?
Piszę aplikację pod .NET, współpracującą z XLem przez API.
Czy jest jakaś metoda, żeby we własnej aplikacji użyć okienek listy towarów i kontrahentów takiego, jak w XLu?
- STAY_PJE
- Rola: Konsultant CDN XL
- Kontakt:
Re: Okienka XLa we własnej aplikacji
Okienek typu list użyć się nie da bo nie ma takich funkcji. Api jak dotąd służyło głównie do wykonywania poleceń na bazie i w takim zastosowaniu ma to sens. Gdyby funkcje API zwracały formatki to nie byłyby już funkcjami.
listy w xl są lekko podstarzałe... ja używam DataGridView prościej, szybciej i mnie boleśnie
- STAY_PJE
- Kontakt:
Zgadzam się, listy to archaizm, nawet w VB6 były większe możliwości. Ale coś słyszałem że w wersji 10.5 ma już być wypas, coś jak w nowej Optimie.
Sęk w tym, że np. okienko wyboru kontrahenta jest po prostu wygodne i pierońsko wielofunkcyjne, poza tym jest takie samo we wszystkich miejscach w systemie (i dzięki temu np. raz zdefiniowane filtry działają we wszystkich przypadkach). Miałem nadzieję, że da się je wywołać jakoś "ręcznie" - na przykład wystawiając dokument przez API można wybrać "tryb interaktywny" i wtedy zakończenie wystawiania kończy się pojawieniem wypełnionego okna dokumentu. Wtedy nie musiałbym od nowa wynajdywać koła.
Można wywołać takie okno.
Twoja aplikacja musi być zalogowana do cdna inaczej dostaniesz bład -1.
Albo nie wiesz, że takie funkcje istnieją
Nie chodzi o zwracanie formatki tylko jej wywołanie.
Kod: Zaznacz cały
int error=cdn_api.cdn_api.XLUruchomFormatkeWgGID(new XLGIDGrupaInfo_18()
{
Wersja=18,
GIDTyp=32,
GIDFirma=60417,
GIDNumer=-1
});
STAY_PJE pisze:Okienek typu list użyć się nie da bo nie ma takich funkcji....Gdyby funkcje API zwracały formatki to nie byłyby już funkcjami.
Albo nie wiesz, że takie funkcje istnieją
ŁAAAAŁ!
O coś takiego właśnie mi chodziło! Dzięki!
O coś takiego właśnie mi chodziło! Dzięki!
- STAY_PJE
- Kontakt:
To przyznaję że nie wiedziałem o czymś takim. Sporo chyba ostatnio zmieniło się w API. No i nie są to już klasyczne funkcje.
-
hundzik
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 9.6.1
jest to baaaaaaardzo klasyczna funkcja 
ogolnie -1 wywoluje wlasnie liste. oczywiscie nie jest to nigdzie udokumentowane... ale to akurat juz norma.
ogolnie -1 wywoluje wlasnie liste. oczywiscie nie jest to nigdzie udokumentowane... ale to akurat juz norma.
Jest w dokumentacji do API na samym końcu "Szczegółowego opisu pól" dotyczącego "XLUruchomFormatkeWgGID"