Crystal reports, etykiety, ilość kopii
Moderator: mikey
Crystal reports, etykiety, ilość kopii
Witam, posiadam etykiety na drukarkę zebra zrobione w crystal reports, podpinając daną etykietę do kartoteki towarowej i drukując, jest OK, drukuje sobie jedną etykietkę. Natomiast pojawił mi się problem, kiedy trzeba napisać parametr aby przy naciśnięciu ikonki drukarki pytał się ile ma być kopii danej etykiety.
Wie może ktoś jak ma wyglądać dany parametr i czy w ogóle crystal można coś takiego obsłużyć, w cdnxl jest zrobiona pętla która powtarza się, w zależności ile kopii wydruku wpiszemy, czy w crystalu można taką pętle zrobić jeżeli tak to prosiłbym o jakąś podpowiedz.
Wie może ktoś jak ma wyglądać dany parametr i czy w ogóle crystal można coś takiego obsłużyć, w cdnxl jest zrobiona pętla która powtarza się, w zależności ile kopii wydruku wpiszemy, czy w crystalu można taką pętle zrobić jeżeli tak to prosiłbym o jakąś podpowiedz.
-
marceynowa
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 2022
Re: Crystal reports, etykiety, ilość kopii
witam,
Też drukujemy etykiety na Zebrze, ale nie korzystamy w wydruku CR tylko wydruku tekstowego, który zawiera komendy języka programowania zebry. Wydruk tekstowy pobiera jako parametr ilość kopi do wydruku, przekazuje to do procedury SQL, która tworzy odpowiednią liczbę powtórzonych rekordów i zwraca jest do wydruku.
W CR próbowałem zrobić etykiety adresowe, które drukowane miały być na laserze. Problem, był z tym, że niektóre etykiety miały się powtarzać (wg wartości atrybutu podpietego do kaert kontrahenta). Znalazłem na stronie CR podpowiedz, ale nie udało mi się tego dostosować do swoich potrzeb.
W przypadku wydruku na etykietach na Zebrze myślę, że możnaby postąpić podobnie - zamiast przekazywać do sterownika informację o ilości do wydruku - generować tyle etykiet ile potrzeba.
Też drukujemy etykiety na Zebrze, ale nie korzystamy w wydruku CR tylko wydruku tekstowego, który zawiera komendy języka programowania zebry. Wydruk tekstowy pobiera jako parametr ilość kopi do wydruku, przekazuje to do procedury SQL, która tworzy odpowiednią liczbę powtórzonych rekordów i zwraca jest do wydruku.
W CR próbowałem zrobić etykiety adresowe, które drukowane miały być na laserze. Problem, był z tym, że niektóre etykiety miały się powtarzać (wg wartości atrybutu podpietego do kaert kontrahenta). Znalazłem na stronie CR podpowiedz, ale nie udało mi się tego dostosować do swoich potrzeb.
W przypadku wydruku na etykietach na Zebrze myślę, że możnaby postąpić podobnie - zamiast przekazywać do sterownika informację o ilości do wydruku - generować tyle etykiet ile potrzeba.
Z etykiet tekstowych korzystam od 3 lat, ale musiałem przestawić sie na CR ze względów praktycznych (grafika, rożne wielkości etykiet, parametry dynamiczne, itd.). Znaki kodujące dla drukarki zebra zaczynają się literką "N" i kończą "P" z tym że przy "P" wstawiam ?@S100_NQ|Ile kopii?: i to tyle, to działa do tej pory. Etykiety tekstowe działają u nas w ten sposób że, po nacisnieciu drukuj jest robiony na dysku plik teksotwy, parametr dynamiczny pyta nas jaką liczbę wstawić po literce "P", dana liczba jest ilością kopii, a plik *.bat uruchamia dany plik programując znaki na język zebry. W takim razie gdzie wstawić ten parametr dynamiczny czy w samym crystalu, czy na definicji wydruku na zakładce inne(chociaż tam sprawdzałem-nie działa). Comarch chwilowo sam nie wie, obiecali się do mnie odezwać, ale już tydzień czekam, po 2 telefonach do nich, nadal szukają odpowiedzi, może ktoś szybciej rozwiązał dany problem.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem twój problem ale jeśli wydruk ten wywołuje z poziomu CDN'a (z zadeklarowanym wydrukiem w Crystalu) to można rozwinąć menu drukarki (strzałka w dół), następnie z listy wybrać format -> "Inna drukarka" i tam w oknie dialogowym wpisać ilość kopii. Zadeklarowana tam ilość kopii jest przekazywana do Crystala.
Chyba, że coś innego miałeś na myśli ...
Pozdrawiam Grzesiek
Chyba, że coś innego miałeś na myśli ...
Pozdrawiam Grzesiek
Witam, owszem można wybrać ilość wydruków standardowo, po wyborze drukarki, ale klienci w nawyku mają tak, że to jest już aż 10 kliknięć myszką, poza tym, jak mieli do tej pory wydruki tekstowe i po kliknięciu drukuj wyskakuje pytanie ile wydruków, więc przyzwyczailiśmy ich do tej metody.
Witam
czy ma ktoś namiar na opis znaków kodujących do zebry.
Potrzebuję sie bliżej temu przyjżeć
czy ma ktoś namiar na opis znaków kodujących do zebry.
Potrzebuję sie bliżej temu przyjżeć
witam,
stacjonarne drukarki etykiet zebra mają dwa języki programowania: ZPL oraz EPL. EPL to język drukarek Eltron, Zebra przejęła tego producenta. Przeważnie małe drukarki sterowane są EPL.
Znalezłem dwa źródła dokumentacji tych języków:
http://www.novitus.pl/pl/cok/download/d ... owych/EPL2
http://www.koncept-l.pl/index.php?stron ... d_prod=135
Chciałbym się też przyłączyć do dyskusji o rozwiązaniach związanych z drukowaniem etykiet z poziomu CDN XL. Koledzy opisali metody drukowania za pomocą raportów Crystal Reports, czy za pomocą plików tekstowych, generowanych i wysyłanych na drukarkę. Jest jeszcze jedna możliwość: drukowanie etykiet może odbywać się przy wykorzystaniu płatnego programu typu Zebra Designer, który pobiera dane z bazy SQL. Jeżeli etykieta zawiera elementy graficzne, specyficzne czcionki, to mogą one być zapamiętane we flash'u drukarki, dzięki czemu nie trzeba ich wysyłać każdorazowo do drukarki a etykieta wydrukuje się szybko, bo dane potrzebne do jej wydrukowania zajmują 1KB a nie 1MB. Aplikacja umożliwia wybór rekordów do drukowania oraz podanie ilości etykiet do druku.
stacjonarne drukarki etykiet zebra mają dwa języki programowania: ZPL oraz EPL. EPL to język drukarek Eltron, Zebra przejęła tego producenta. Przeważnie małe drukarki sterowane są EPL.
Znalezłem dwa źródła dokumentacji tych języków:
http://www.novitus.pl/pl/cok/download/d ... owych/EPL2
http://www.koncept-l.pl/index.php?stron ... d_prod=135
Chciałbym się też przyłączyć do dyskusji o rozwiązaniach związanych z drukowaniem etykiet z poziomu CDN XL. Koledzy opisali metody drukowania za pomocą raportów Crystal Reports, czy za pomocą plików tekstowych, generowanych i wysyłanych na drukarkę. Jest jeszcze jedna możliwość: drukowanie etykiet może odbywać się przy wykorzystaniu płatnego programu typu Zebra Designer, który pobiera dane z bazy SQL. Jeżeli etykieta zawiera elementy graficzne, specyficzne czcionki, to mogą one być zapamiętane we flash'u drukarki, dzięki czemu nie trzeba ich wysyłać każdorazowo do drukarki a etykieta wydrukuje się szybko, bo dane potrzebne do jej wydrukowania zajmują 1KB a nie 1MB. Aplikacja umożliwia wybór rekordów do drukowania oraz podanie ilości etykiet do druku.
Dzięki bardzo pomocny materiał.
Oczywiście zawsze można kożystac z programów zewnętrznych. Ale po co.
Ciekawostką jest dla mnie nie zrozumiałą ze Comarch nie wpadł na pomysł stworzenia własnego narzadu do tworzenia etykiet.
taki PC-Market ma to w prawie standzardzie i hula ze talala. Grafika tekst fonty wypas.
Oczywiście zawsze można kożystac z programów zewnętrznych. Ale po co.
Ciekawostką jest dla mnie nie zrozumiałą ze Comarch nie wpadł na pomysł stworzenia własnego narzadu do tworzenia etykiet.
taki PC-Market ma to w prawie standzardzie i hula ze talala. Grafika tekst fonty wypas.
My przerobiliśmy dokument PW (przyjęcie z produkcji) na etykietę, drukuje się ilość towar data produkcji itp.
Obecnie próbuje wstawić tam kod EAN z karty towaru w postaci kodu kreskowego na tej etykiecie, niestety wstawienie samej trzcionki |EAN-13 nic nie daje
Ma ktoś jakieś pomysły?
Obecnie próbuje wstawić tam kod EAN z karty towaru w postaci kodu kreskowego na tej etykiecie, niestety wstawienie samej trzcionki |EAN-13 nic nie daje
Ma ktoś jakieś pomysły?
-
Yuber
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 2016
zobacz jak jest zrobione CodeBar na w nagłówku faktury potrzebna jest czcionka do tego CodeAzarel czy jakoś tak - jest ona z instalką CDN-a