2 formy platnosci (CR)

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

cr00x
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 8.0 HR1

2 formy platnosci (CR)

Post autor: cr00x »

jak rozwiazaliscie problem z 2-ma formami platnosci?
domyslnie na wydrukach jest jedna forma (mimo, ze platnosc byla karta + gotowka).

Probowalem samemu zrobic cos w CR, ale stanalem na wstawianiu pola KAZ_Seria, KAZ_Kwota.
Tzn. jak wstawiam te pola, to na wydruku jest tylko jedna pozycja (a nie dwie), co w sumie jest zrozumiale.
I za ..... nie wiem jak sobie z tym poradzic.

Pozdrawiam

Smallsoso
Rola: Inny
Wersja: 9.5

Re: 2 formy platnosci (CR)

Post autor: Smallsoso »

Zobacz na domyślnym wydruku Comarchu - u mnie na FS jest podraport "Tabela płatności" - pokazuje poszczególne płatności na dokumencie. Może o to tobie chodzi?
Pozdrawiam,
Marcin
---------------------------------------------------------------------------------
Tako rzecze dokumentacja tabel CDN XL 7.1
TwrZasoby TwZ_DataP INTEGER Data przyjęcia towaru na magazyn Potrzebne przy podróżach w czasie.

cr00x
Wersja: 8.0 HR1

Post autor: cr00x »

Tak, dokladnie o to mi chodzi.
Z tym, ze u mnie drukuje sie tylko jedna forma platnosci (nawet na oryginalnym wydruku).

rozmawialem nawet z comarchami i powiedzieli mi, ze ich wydruki sa przygotowane na jedna forme platnosci i ze ewentualnie samemu mozna sobie przerobic wydruki i dodac kolejne.
stad moje pytanie na forum, czy ktos juz sobie z tym poradzil, a jezeli tak, to w jaki sposob (moze jakis przyklad).

powiedz mi jeszcze, jak jestes w dokumencie (FS) i przejdziesz z zakladki "ogolne" na "platnosci" to platnosci "karta" i "gotowka" masz w osobnych kontenerach, czy w jednym?
U mnie mimo, ze platnosc byla mieszana (tj. karta+gotowka) to w zakladce platnosci oba wpisy sa w kontenerze "karta". Comarchy powiedzialy, ze to normalne.

dodam, ze xl w wersji 9.6

Pozdrawiam

Smallsoso
Rola: Inny
Wersja: 9.5

Post autor: Smallsoso »

Te "kontenery" mogą być definiowane przez operatora podczas wystawiania dokumentu. I tutaj jak on określi, że kwota x ma być płatna gotówką, a pozostała przelewem 30 dni, to powstają 2 kontenery.
Te kontenery to są oczekiwane sposoby płatności i powinny być drukowane na fakturze (przed chwilą to przetestowałem na testowej bazie i po ręcznym zdefiniowaniu tych płatności mam je rozbite na wydruku comarchowym).
Pod "kontenerem" masz rozliczenia danej płatności. Może być tak, że do jednego przelewu księgowa podepnie 2 zapisy kasowe (wtedy 1 kontener będzie zawierał 2 elementy).
Równie dobrze może być tak, że kontener Gotówka zostanie rozliczony przez przelew, a kontener Przelew przez Kompensatę :).

Mam nadzieję, że za bardzo nie pokręciłem. Ogólnie na dokumentach może być tak, że na nagłówku dokumentu jest jedna forma płatności, a w płatnościach jest coś całkiem innego.
Pozdrawiam,
Marcin
---------------------------------------------------------------------------------
Tako rzecze dokumentacja tabel CDN XL 7.1
TwrZasoby TwZ_DataP INTEGER Data przyjęcia towaru na magazyn Potrzebne przy podróżach w czasie.

Awatar użytkownika
kipst

Post autor: kipst »

Jeśli chodzi o kwestie płatności na wydruku można to rozwiązać wrzucając subreport (zakładam, że działasz z poziomu Crystal Reports).
Subreport powinien się składać z tabeli TraPlat. Powiązanie pomiędzy raportem głównym a subraportem 'platności' jest na polach:
TraPlat.TrP_SpiTyp = TraNag.TrN_GIDTyp and TraPlat.TrP_SpiNumer = TraNag.TrN_GIDNumer
Dodatkowo subreport może pogrupować wg waluty lub typu płatności jeśli masz sytuacje, że istnieje kilka płatności dla dokumentu.

Pozdrawiam Grzegorz

Awatar użytkownika
zet
Rola: Konsultant CDN XL

Post autor: zet »

po pierwsze C wprowadził Cię w błąd, jak mam płatność 2 formami to powinno to być rozbite na zakładce płatności na 2 gałęzie:

Gotówka
-KP/0221/2010
Karta
-KPP/013/2010

wtedy nie ma problemu z wydrukiem, automatycznie masz na fakturze 2 formy bez kombinowania.
"Maszeruj, albo giń"

ODPOWIEDZ