Faktury/Płatności - historia zmian

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

un86
Rola: Inny
Wersja: 8.0

Faktury/Płatności - historia zmian

Post autor: un86 »

Synchronizuję sobie faktury pomiędzy różnymi systemami i mam pytanie jak podchodzicie do historii zmian na fakturach (oraz płatnościach / częściowych płatnościach / rozliczeniach tychże faktur).
Aktualnie z braku czasu na zbadanie tematu synchronizuję wszystko za każdym razem od początku roku - zakładam jednak, że mogę synchronizować tylko dokumenty które były dodane/zmienione od momentu ostatniej synchronizacji - sedno pytania:
Jak się tego złapać w XLu (sqlu) tak aby niczego nie pominąć - jest w bazie jakiś log ostatnich zmian ? HistoriaZmian ?

VIkking
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 2022
Kontakt:

Re: Faktury/Płatności - historia zmian

Post autor: VIkking »

Masz tabele np:
HistoriaUruchomien

StabiL
Rola: Konsultant CDN XL

Post autor: StabiL »

Rozumiem, że synchronizujesz dokumentu będące w buforze ??

Ogólnie w bazie danych nie kojarzę czegoś co by Ci pomogło. Trzeba sobie określić, które dokumenty są już zrealizowane/rozliczone w stu procentach i takie omijać przy powtórnej synchronizacji (np. dodając atrybut po synchronizacji). To samo z płatnościami/rozliczeniami, można je tagować atrybutem i wykluczać. A może w ogle robisz to od innej strony i Ci plotę głupoty :P

un86
Rola: Inny
Wersja: 8.0

Post autor: un86 »

Muszę się lepiej wgryźć w te dane historyczne - coś w bazie takiego jest, ale jeszcze nie wiem jak to dokładnie działa.

Taguję już atrybutem faktury, ale coś mi to nie do końca działa poprawnie jeszcze - są korekty, cześciowo rozliczone i chyba jeszcze jakieś inne przypadki które czasami wpływają mi na różnicę w ostatecznym saldzie klienta.
Dopiero synchro od początku roku z pominięciem mojej atrybutacji "naprawia" sytuację.

Drążę dalej w takim razie :)

ODPOWIEDZ