Synchronizuję sobie faktury pomiędzy różnymi systemami i mam pytanie jak podchodzicie do historii zmian na fakturach (oraz płatnościach / częściowych płatnościach / rozliczeniach tychże faktur).
Aktualnie z braku czasu na zbadanie tematu synchronizuję wszystko za każdym razem od początku roku - zakładam jednak, że mogę synchronizować tylko dokumenty które były dodane/zmienione od momentu ostatniej synchronizacji - sedno pytania:
Jak się tego złapać w XLu (sqlu) tak aby niczego nie pominąć - jest w bazie jakiś log ostatnich zmian ? HistoriaZmian ?
Faktury/Płatności - historia zmian
Moderator: mikey
Re: Faktury/Płatności - historia zmian
Masz tabele np:
HistoriaUruchomien
Rozumiem, że synchronizujesz dokumentu będące w buforze ??
Ogólnie w bazie danych nie kojarzę czegoś co by Ci pomogło. Trzeba sobie określić, które dokumenty są już zrealizowane/rozliczone w stu procentach i takie omijać przy powtórnej synchronizacji (np. dodając atrybut po synchronizacji). To samo z płatnościami/rozliczeniami, można je tagować atrybutem i wykluczać. A może w ogle robisz to od innej strony i Ci plotę głupoty
Ogólnie w bazie danych nie kojarzę czegoś co by Ci pomogło. Trzeba sobie określić, które dokumenty są już zrealizowane/rozliczone w stu procentach i takie omijać przy powtórnej synchronizacji (np. dodając atrybut po synchronizacji). To samo z płatnościami/rozliczeniami, można je tagować atrybutem i wykluczać. A może w ogle robisz to od innej strony i Ci plotę głupoty
Muszę się lepiej wgryźć w te dane historyczne - coś w bazie takiego jest, ale jeszcze nie wiem jak to dokładnie działa.
Taguję już atrybutem faktury, ale coś mi to nie do końca działa poprawnie jeszcze - są korekty, cześciowo rozliczone i chyba jeszcze jakieś inne przypadki które czasami wpływają mi na różnicę w ostatecznym saldzie klienta.
Dopiero synchro od początku roku z pominięciem mojej atrybutacji "naprawia" sytuację.
Drążę dalej w takim razie
Taguję już atrybutem faktury, ale coś mi to nie do końca działa poprawnie jeszcze - są korekty, cześciowo rozliczone i chyba jeszcze jakieś inne przypadki które czasami wpływają mi na różnicę w ostatecznym saldzie klienta.
Dopiero synchro od początku roku z pominięciem mojej atrybutacji "naprawia" sytuację.
Drążę dalej w takim razie