filtr użytkownika dotyczący grupy towarowej

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

Awatar użytkownika
kilmark
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 7.1

filtr użytkownika dotyczący grupy towarowej

Post autor: kilmark »

Czy ma może ktoś zastosowany filtr dotyczący grupy towarowej? Chodzi o to aby dla danego użytkownik były widoczne tylko niektóre grupy towarowe, bądź towary w tych grupach.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wojtini
Wersja: 2016

Re: filtr użytkownika dotyczący grupy towarowej

Post autor: wojtini »

Najlepiej stworzyć sobie funkcje (z uwagi na fakt że w wielu przypadkach z tego się korzysta)

Ja np. mam taką:

Kod: Zaznacz cały

USE [nazwa_twojej_bazy]
GO
/****** Object:  UserDefinedFunction [CDN].[AAs_Twrgrupadom]    Script Date: 04/23/2008 14:38:46 ******/
SET ANSI_NULLS ON
GO
SET QUOTED_IDENTIFIER OFF
GO

ALTER  FUNCTION [CDN].[AAs_Twrgrupadom] ( @p_twrgidNumer int )
RETURNS varchar(100) AS

BEGIN
DECLARE @v_kod varchar(100) ;

select @v_kod = twg_kod
from cdn.twrgrupy, cdn.twrgrupydom
where tgd_gidnumer = @p_twrgidNumer
and tgd_gidtyp=16
and twg_gidtyp=-16
and twg_gidnumer = tgd_gronumer

Return ( @v_kod)
END
A później np. na liście filtrów dodajesz nowy filtr:

CDN.AAs_Twrgrupadom (TwR_GIDNumer) like ?@S50|Grupa Towarów:'%'
Działa to w oparciu o domyślną grupę dla danego towaru. (można przerobić aby uwzględniał każdą grupę nie tylko domyślną)
Filtr można zrobić obowiązkowym i wpisać właściwe grupy dla właściwego centrum/operatora.
PoZdrawiam

Wojciech FRED Błauciak
Administrator AgroAs.pl
GG# 2913
GSM: 608 037 025
administrator@agroas.pl

Awatar użytkownika
kipst

Post autor: kipst »

Wojtini czy idąć tym tropem można uzyskać podobny efekt dla listy kontrachentów?
Chciałbym uzyskać efekt aby handlowiec widział w systemie tylko kontrachentów dla których jest opiekunem (wymóg szefostwa :) ) Niestety w liście uprawnień takiego parametru nie spotkałem.
W sumie to temat jest troche szerszy (moze nawet na osobny wątek) gdyż docelowo handlowiec ma widzieć tylko swoich kontrachentów, tylko jego historie i na liście dokumentów tylko te dokumenty, dla których kontrachentów jest opiekunem :) Jednym słowem totalnie okrojone prawa. Widzi tylko to za co jest odpowiedzialny.

Pozdrawiam Grzesiek

Robert666
Wersja: 9.0 HR1

Post autor: Robert666 »

Tak...Można ustawić filtr dla listy kontrahentów....

Ustawiasz filtr obowiązkowy dla danego centrum... Ja ustawiałem taki filtr na klientów z danego rejony wg. kodów pocztowych...

knt_gidnumer in  (select X.knt_gidnumer from cdn.kntkarty  as X inner join cdn.kntadresy on
Kna_Knttyp=X.knt_gidtyp and kna_kntnumer=X.knt_gidnumer
where left(ltrim(Kna_KodP),3) IN ('50-','51-','52-','53-','54-','55-','56-','57-','58-','59-','67-','68-','98-'))

firmy z dolnośląskiego + firmy, które mają oddziały w dolnośląskim....
XL 9.6 HF1 - nic tylko się pociąć...

Awatar użytkownika
wojtini
Wersja: 2016

Post autor: wojtini »

kipst pisze:Wojtini czy idąć tym tropem można uzyskać podobny efekt dla listy kontrachentów?
Można ;-)
kipst pisze:Chciałbym uzyskać efekt aby handlowiec widział w systemie tylko kontrachentów dla których jest opiekunem (wymóg szefostwa :) ) Niestety w liście uprawnień takiego parametru nie spotkałem.
W sumie to temat jest troche szerszy (moze nawet na osobny wątek) gdyż docelowo handlowiec ma widzieć tylko swoich kontrachentów, tylko jego historie i na liście dokumentów tylko te dokumenty, dla których kontrachentów jest opiekunem :) Jednym słowem totalnie okrojone prawa. Widzi tylko to za co jest odpowiedzialny.
Spoko sprawa jest tylko taka jaki macie model biznesowy u siebie dot. przypisywania opekunów/handlowców ??

Tak jak to jest w standardzie ??

Obrazek

Napisz chętnie pomogę.

PS.
Do Rpbert666 - myślę że kipst'owi nie o to do ońca chodziło; raczej o to że jak się zaloguje dany operator
to filtr obowiązkowy pobierze jego ID i podstawi sobie z automatu do wyboru Kontrahentów/Dokumentów
aby tylko widział swoje; Chyba że się mylę ???
PoZdrawiam

Wojciech FRED Błauciak
Administrator AgroAs.pl
GG# 2913
GSM: 608 037 025
administrator@agroas.pl

Awatar użytkownika
kipst

Wojtini: Dokładnie o to mi chodzi.
Model biznesowy jest standardowy. Na karcie kontrahenta jest przypisany Opiekun handlowy i to wszystko. Takie "okrojenie" ma pozwolić uniknąć podbierania klientów przez handlowców, przeglądania ich historii itp. (chyba w celu uniknięcia jakiejś rywalizacji :? ) Póki co docelowi handlowcy jeszcze nie pracują w systemie, więc jest możliwość konfiguracji tego wszystkiego.

Robert666
Wersja: 9.0 HR1

Post autor: Robert666 »

Wybacz ..... nie doczytałem i lekko "zagoniony" dzisiaj jestem....

@PAR ?@HS20|PRAC|uuu:{XLOpeIdent()} @? PAR@
Knt_PrcNumer in (select Ope_PrcNumer  from CDN.OpeKarty where Ope_Ident =??PRAC)
Wyszło mi coś takiego....

Jedna uwaga.... Zauważyłem, że filtrowanie kontrahentów ma również przełożenie na Karty towarowe ->zakładka kontrahenci......
XL 9.6 HF1 - nic tylko się pociąć...

Awatar użytkownika
kipst

Robert666 pisze:Wybacz ..... nie doczytałem i lekko "zagoniony" dzisiaj jestem....

@PAR ?@HS20|PRAC|uuu:{XLOpeIdent()} @? PAR@
Knt_PrcNumer in (select Ope_PrcNumer  from CDN.OpeKarty where Ope_Ident =??PRAC)
Wyszło mi coś takiego....

Jedna uwaga.... Zauważyłem, że filtrowanie kontrahentów ma również przełożenie na Karty towarowe ->zakładka kontrahenci......
Jak obeszliście to że dla filtrów obowiązkowych nie można użyć parametrów dynamicznych? Utworzyłem filtr, przypisałem go do nowo utworzonego centrum i niestety wyrzuca błąd.

Awatar użytkownika
TrunX
Rola: Konsultant CDN XL

Post autor: TrunX »

Jak obeszliście to że dla filtrów obowiązkowych nie można użyć parametrów dynamicznych? Utworzyłem filtr, przypisałem go do nowo utworzonego centrum i niestety wyrzuca błąd.
W takiej formie...

Knt_PrcNumer in (select Ope_PrcNumer  from CDN.OpeKarty where Ope_Ident ={XLOpeIdent()})
...powinno być OK

Pozdro

TrunX

Awatar użytkownika
kipst

Knt_PrcNumer in (select Ope_PrcNumer  from CDN.OpeKarty where Ope_Ident ={_QXLOpeIdent()})
Teraz gra i huczy :) Jeszcze trzeba dopisac "_Q" przed wywołaniem funkcji.

Dzięki za podpowiedź w temacie :!:

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ