Skrypt do automatycznej aktualizacji kursu waluty
Moderator: mikey
Re: Potrzebuję skrypt do automatycznej aktualizacji kursu wa
Na "nowszych" Windowsach uruchamiaj cscript.exe (W którymś z podkatalogów windows jest ten .exe) a sam skrypt przekazuj jako parametr.
- viesiek1
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 2023
- Kontakt:
Dziękuję za wskazówkę. Tego nie wiedziałem
Teraz działa.
Wiesław Świergała
tel: +48 33 829 54 50
e-mail: wieslaw.swiergala@hydro.com.pl
http://www.hydro.com.pl
-
hundzik
- Wersja: 9.6.1
siedzę i mecze zarówno skrypt z tematu jak i podanego exe-ka. Ani jedno ani drugie mi nie chce dzialac.. Ani na windows 2008 r2 (tam pisze ze serwer automatyzacji nie moze utworzyc obiektu), ani na xp, ani na 2003 (w tych po prostu chwile stoi i przestaje dzialac, ale nie zmienia nic...). Czy cos specjalnego do CDN-a trzeba jeszcze dodawac by to dzialalo? Bo juz sam pojecia nie mam 
Na "nowszych" Windowsach uruchamiaj cscript.exe (W którymś z podkatalogów windows jest ten .exe) a sam skrypt przekazuj jako parametr.hundzik pisze:siedzę i mecze zarówno skrypt z tematu jak i podanego exe-ka. Ani jedno ani drugie mi nie chce dzialac.. Ani na windows 2008 r2 (tam pisze ze serwer automatyzacji nie moze utworzyc obiektu), ani na xp, ani na 2003 (w tych po prostu chwile stoi i przestaje dzialac, ale nie zmienia nic...). Czy cos specjalnego do CDN-a trzeba jeszcze dodawac by to dzialalo? Bo juz sam pojecia nie mam
To rozwiąże Twój problem na Win2008
-
hundzik
- Wersja: 9.6.1
to to probowalem juz wczesniej... niestety.. taki sam efekt jak z cscriptem i bez niego.
mam podobny problem jak kolega hundzik. System Serv 2008r2, wywołuje skrypt jako parametr cscript.exe, efekt jest taki, że chwilę myśli po wywołaniu i nic nie zwracając kończy zadanie. wygląda jak wszystko było ok, żadnych komunikatów, ale kursy walut w XL nie są aktualizowane. Może macie jakiś pomysł co może być nie tak?
pozdrawiam,
Balaścior
Balaścior
W skrypcie poprawnie wypełniacie wskazanie na serwer/bazę/numer kursu ?
jeśli chodzi o mnie to wypełniłem serwer i bazę a numer kursu pozostawiłem bez zmian (szczerze, nie wiem co wskazuje numer kursu i tu prośba o podpowiedź). oto treść mojego pliku .js:
z góry dzięki za zainteresowanie.
czy brak aktualizacji kursu może być spowodowane uprawnieniami do bazy użytkownika który wykonuje skrypt na poziomie "public" ?
zwiększyłem uprawnienia i nadal nic. zastanawiam się, że kursy się nie aktualizują, ponieważ dzisiaj jest niedziela i nie ma dzisiejszej tabeli kursów. Właśnie czy skrypt pobiera tylko i wyłącznie kurs opublikowany z dnia w którym został wywołany, a jeśli brak publikacji to nic się nie dzieje ?
spróbuje jutro odpalić popłudniu, może zadziała o ile chodziło o uprawnienia bazy oraz to, że skrypt pobiera tylko tabele z dnia w którym został wywołany.
Kod: Zaznacz cały
try
{
var kursy = new ActiveXObject ("CDN.XLXLAktualizacje.KursyWalut");
kursy.ConnectionString = "Data Source=SERWER-K1;Initial Catalog=CDNXL_test;Integrated Security=True"
kursy.CourseNumber = 3 // numer kursu
var dt = new Date();
var year = dt.getFullYear(); //rok
var month = dt.getMonth()+1; // miesiac
var day = dt.getDate(); // dzien
var courseType = 0 // sredni = 0, zakupu = 1, sprzedazy = 2
kursy.ExchangeRatesByDay(courseType, year + "-" + month + "-" + day + " 12:00:00")
}
catch (e)
{
WScript.Echo("ERROR!!! Reason: " + e.description)
}czy brak aktualizacji kursu może być spowodowane uprawnieniami do bazy użytkownika który wykonuje skrypt na poziomie "public" ?
zwiększyłem uprawnienia i nadal nic. zastanawiam się, że kursy się nie aktualizują, ponieważ dzisiaj jest niedziela i nie ma dzisiejszej tabeli kursów. Właśnie czy skrypt pobiera tylko i wyłącznie kurs opublikowany z dnia w którym został wywołany, a jeśli brak publikacji to nic się nie dzieje ?
spróbuje jutro odpalić popłudniu, może zadziała o ile chodziło o uprawnienia bazy oraz to, że skrypt pobiera tylko tabele z dnia w którym został wywołany.
pozdrawiam,
Balaścior
Balaścior
odpaliłem dzisiaj skrypt emilq, przed 13 i pokazał się komunikat: "Nie można rozpoznać nazwy zdalnej: 'www.erp.comarch.pl'. spróbowałem jeszcze raz wywołać skrypt i wykonało się bez błędów, ale nadal brak aktualizacji kursów w systemie. Macie jakieś pomysły ?
pozdrawiam,
Balaścior
Balaścior
- viesiek1
- Wersja: 2023
- Kontakt:
Ja mam ustawione tak:
To jest jedyna różnica. Działa mi bez problemu. Być może chodzi o to, że pole "WaE_Lp" dla tego kursu, który aktualizuje, u mnie ma wartość "1"?
Kod: Zaznacz cały
kursy.CourseNumber = 1Wiesław Świergała