Update z Crystal Reports

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

Yuber
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 2016

Update z Crystal Reports

Post autor: Yuber »

Przedstawiono mi ostatnio taki mały problem. Otóż potrzebuję robić update na tabeli podczas wywołania wydruku np. pacjent o loginie "Adam" drukuje dokument WM i muszę w jakiś sposób zapisać w bazie że ostatni wydruk wykonał "Adam" o godzinie "9.00"
Czy ktoś ma jakiś pomysł w jaki sposób można to zrobić prócz procesów ponieważ domontowałem sobie tabelę gdzie zapisuje GIDTyp, GIDNumer, Operator i Data ale niestety proces z jakiegoś powodu czasem nie zadziała.

Awatar użytkownika
glaz
Wersja: 2023

Re: Update z Crystal Reports

Post autor: glaz »

Jeśli nowy wydruk to ja zrobiłbym zwrot danych nagłówka lub elementów po insert w tabeli logowania w ramach procedury składowanej.
Dla istniejącego wydruku wywołałbym definicję (przez id wyświetlany w definicji wydruku) po insert - takie rzeczy widziałem chyba w definicji wydruku XML jakiegoś wydruku seryjnego. Daj znać to poszperam jutro.
! (CDN XL and ERP XL) = ?

Yuber

Gla
glaz pisze:takie rzeczy widziałem chyba w definicji wydruku XML jakiegoś wydruku seryjnego. Daj znać to poszperam jutro.
To istniejący wydruk tylko nieco przerobiony (WM) Glaz.. gdyby to nie stanowiło problemu to byłbym wdzięczny, bo jak zwykle temat mam na wczoraj ;)

elmiq

Post autor: elmiq »

Można też pokombinować z Sql expression field zawierającym Select z View w którym masz odwołanie do procedury robiącej update w tabeli (w tym przypadku z operatorem i godziną). Ale chyba nie warto aż tak kombinować :)
Mateusz Świerkosz

http://elmiq.blogspot.com/

Yuber

Panie i panowie będę szczery do bólu.. liczyłem na jakiegoś gotowca... przepraszam ale niestety chciałbym wybyć z firmy na jakiś mały urlopik a tu się okazuje, że tempo przyrostu zadań jest szybsze niż ich realizacja.

Awatar użytkownika
glaz
Wersja: 2023

Post autor: glaz »

Szczerość, za szczerość: trzeba było tak od razu :-) Zobaczę co się da zrobić.
! (CDN XL and ERP XL) = ?

szeran
Rola: Konsultant CDN XL

Post autor: szeran »

Panowie, ale jest gotowiec... XL ma mechanizm 'kopiowania atrybutów', który może dodawać atrybut np. w momencie drukowania czy zapisywania dokumentów, wstawi do atrybutu aktualną datę, godzinę czy jakiekolwiek zapytanie SQL jakie nam się zamarzy. Biuletyn techniczny 'Atrybuty', str. 17. Całość tej operacji trwa jakieś 30 sekund...
Pozdrawiam,
Marcin Malczewski
SZERAN Sp. z o.o.
http://www.szeran.pl

Awatar użytkownika
wacek

Post autor: wacek »

szeran pisze:może dodawać atrybut np. w momencie drukowania
Z mojej wiedzy nie może, ale jak kolega wie coś o czym nie wiem to chętnie się dowiem.
Pozdrawiam,
Robert

select convert(varchar(100),0x637a6173616d69207069737aea2074752067b375706f7479203a29)

szeran
Rola: Konsultant CDN XL

Post autor: szeran »

Przecież napisałem... biuletyn techniczny o nazwie 'atrybuty' str. 17. Ustawiasz mechanizm kopiowana atrybutu 'bieżący czas' (ta funkcjonalność jest standardowo dorobiona w pustej bazie) i ustawiasz podstawienie aktualne daty w atrybucie na akcję 'DRUKOWANIE'.
Pozdrawiam,
Marcin Malczewski
SZERAN Sp. z o.o.
http://www.szeran.pl

Awatar użytkownika
wacek

Post autor: wacek »

Faktycznie jest i działa. Nie zauważyłem akcji „Wydruk”. Fajnie by było gdyby po zaznaczeniu na klasie atrybutu pola „Wielowartościowy” zapisywały się kolejne czasy wydruku.
Pozdrawiam,
Robert

select convert(varchar(100),0x637a6173616d69207069737aea2074752067b375706f7479203a29)

ODPOWIEDZ