Mam pytanie dotyczące zakupu Crystal Reports. Którą wersję polecacie do CDN XL. Aktualnie używam wersje testową 12
Wszystko jest w porządku tylko, że przy generowaniu raportu dla jednej bazy danych dla drugiej już nie działa.
Użyłem setlocation, ale jest dla wersji starszej niż 12 i nie działa. Nie używam także podglądu w Crystalu.
Gdy wrzucam ten raport do bazy testowej to pojawia się błąd: Failed to open a rowset.
Dziękuję za wszelkie wskazówki
Ja używam CR 2008 (12.3.0.601) w wersji deweloperskiej. Jest to wersja kompatybilna z wersją XI, używaną przez CDN. Ogólnie warto mieć w miarę nową, bo BO dodaje nowe ułatwienia funkcjonalne - jak ktoś pracował z poprzednimi wersjami CR i ma porównanie, to zauważyłby dobre zmiany w aplikacji .
Co do błędu z różnymi bazami - musiałbyś tworzyć osobne Crystale dla każdej z baz - bo domyślnie plik rpt ma odwołanie do konkretnej bazy, a sam CDN tego nie podmienia. Oznacza to, że z komputera z zainstalowanym CR musiałbyś mieć bezpośredni dostęp do serwera SQL, na co nie musi pójść każdy administrator.
U mnie SetLocation dla XI w ogóle nie działa - nie działało także na kompie z CR XI.
Sam błąd może wynikać z wielu rzeczy, jednakże dla CR przygotowanego do innej bazy niż uruchamiana, to może tak być.
Pozdrawiam,
Marcin ---------------------------------------------------------------------------------
Tako rzecze dokumentacja tabel CDN XL 7.1
TwrZasoby TwZ_DataP INTEGER Data przyjęcia towaru na magazyn Potrzebne przy podróżach w czasie.
Dzięki za szybkie info
Właśnie problem jest przy wrzuceniu raportu na bazę o innej nazwie. Chciał bym mieć w sumie raport kompatybilny z dowolną bazą danych.
I właśnie się zastanawiam czy nie lepiej kupić starszą wersję, która będzie umożliwiała modyfikację raportu dla każdej bazy danych (np. przy użyciu setlocation). Smallsoso a ile kosztuje CR 2008 (12.3.0.601) w wersji deweloperskiej na jedno stanowisko?
Dzięki za info.
Ceny nie znam - kupowałem ok. 2 lata temu. Na pewno mniej niż 2k netto. Musiałbyś poszukać na sieci ofert.
Pozdrawiam,
Marcin ---------------------------------------------------------------------------------
Tako rzecze dokumentacja tabel CDN XL 7.1
TwrZasoby TwZ_DataP INTEGER Data przyjęcia towaru na magazyn Potrzebne przy podróżach w czasie.
Jeśli nie budujesz własnych aplikacji wystarczy Ci wersja professional, jest kilkaset złotych tańsza.
Do działania Setlocation wystarczy runtime crystalowy w wersji 9
Jeśli chodzi o cenę to w zeszłym roku wersja CR XI Developer kosztowała ok 2400
SetLocation dla wersji 10 CR działa mi bez problemu, oczywiście trzeba mieć dobrze ustawione Data Source oraz autoryzację do bazy XL-a (w praktyce mam na lokalnym komputerze zainstalowanego SQL expresa i skopiowaną bazę XL-a ze względu na konieczność ustawienia autoryzacji NT dla SQL-a). Mam pytanie do elemiq co to znaczy iż dla 11 SetLocation nie bardzo działa. Działa czy nie ?
Tzn, że dość często nie robił tego czego powinien i po jego działaniu wydruk nadal działał w obrębie jednej bazy. Z wersją 9 nigdy nie miałem tego problemu.