Ograniczenie działania dodatku z dużej Hydry

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

Tyriado
Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 2023

Ograniczenie działania dodatku z dużej Hydry

Post autor: Tyriado »

Cześć,
W małej hydrze mogę sobie ograniczyć działanie poprzez

Kod: Zaznacz cały

if (
Runtime.ConfigurationDictionary.NumerOperatora == 1|| 
Runtime.ConfigurationDictionary.NumerOperatora == 2
) 
{ 
return false; 
} 
else 
{ 
return true; 
}
Jak mogę zrobić coś podobnego dla dużej hydry? Mam rysowanie przycisku, którego kliknięcie wykonuje procedurę w SQL. Jak mogę sprawić, aby przycisk pojawiał się dla konkretnego usera? Wiem, że mogę to zrobić pewnie od razu w kodzie, ale każda zmiana wymaga skompilowania, wgrania dodatku od nowa. A jakieś inne rozwiązanie?

Awatar użytkownika
praiser
Rola: Handlowiec CDN XL
Wersja: 2023

Re: Ograniczenie działania dodatku z dużej Hydry

Post autor: praiser »

Jeżeli użytkownika wyodrębnisz do osobnej gałęzi w strukturze i wyłączysz dziedziczenie dodatków grupy nadrzędnej.
--------------------------------
Pozdrawiam
WW

StabiL
Rola: Konsultant CDN XL

Re: Ograniczenie działania dodatku z dużej Hydry

Post autor: StabiL »

SQLem w kodzie dodatku proszę Pana takie rzeczy robisz. Tworzysz funkcję skalarną z odpowiednimi parametrami - w tym GidNumer operatora (dostępny w hydrze), dzieki któremu możesz sterować m.in. widocznością/aktywnością przycisku. Nie musisz każdorazowo przekompilowywać dodatku, wszystkim sterujesz za pomocą SQLa.

Z drugiej strony możesz też w procedurze dodać numer operatora i krzyczeć jakimś raiserrorem, który zostanie zwrócony do messageboxa. Idąc dalej, zakładając, że przycisk jest na jakimś dokumencie, to patrzysz na numer sesji aktywnego dokumentu -> z niego bierzesz operatora -> i dalej krzyczysz raisrerroem albo po prostu nie wykonujesz kodu. Taki scenariusz można w sumie zrobić od ręki bez ingerencji w kod dodatku.

ODPOWIEDZ