Waga - atrybut - suma całego dokumentu

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

junior2004
Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 2018

Waga - atrybut - suma całego dokumentu

Post autor: junior2004 »

Hej,
Czy jest możliwośc aby utworzyć dodatkową kolumnę w dokumentach handlowych/magazynowe/ wydania. Tam gdzie są wszystkie Wmki. aby pokazywało mi wagę papieru z całego dokumentu, aktualnie mam dodatkową kolumne w Wmce ze jak wejde w nią to pokazuje mi wage, ale tylko pojedynczej pozycji. A chciałbym aby mi pokazało ile waży "cały dokument"
SELECT
Atr_Wartosc as [Waga Papier]
FROM CDN.TwrKarty
JOIN CDN.MagElem ON CDN.TwrKarty.Twr_GIDNumer = CDN.MagElem.MaE_TwrNumer AND CDN.TwrKarty.Twr_GIDTyp = CDN.MagElem.MaE_TwrTyp
JOIN CDN.MagPElem ON MaE_GIDNumer=MaP_GIDNumer AND MaE_GIDLp=MaP_GIDLp
LEFT JOIN CDN.Atrybuty ON Twr_GIDNumer=Atr_ObiNumer AND Atr_ObiTyp=16 AND Atr_AtkId=1426
WHERE {FiltrSQL}

Awatar użytkownika
praiser
Rola: Handlowiec CDN XL
Wersja: 2023

Re: Waga - atrybut - suma całego dokumentu

Post autor: praiser »

Zakładając że w atrybucie jest waga całkowita pozycji (bez potrzeby mnożenia przez ilość na dokumencie) to dodaj join do nagłówka i podsumuj wartości atrybutu

Kod: Zaznacz cały

SELECT
sum(convert(float,Atr_Wartosc)) as [Waga Total]
FROM CDN.TwrKarty
JOIN CDN.MagElem ON CDN.TwrKarty.Twr_GIDNumer = CDN.MagElem.MaE_TwrNumer AND CDN.TwrKarty.Twr_GIDTyp = CDN.MagElem.MaE_TwrTyp
JOIN CDN.MagNag ON MaN_GIDNumer=MaE_GIDNumer
LEFT JOIN CDN.Atrybuty ON Twr_GIDNumer=Atr_ObiNumer AND Atr_ObiTyp=16 AND Atr_AtkId=62
WHERE {FiltrSQL}
--------------------------------
Pozdrawiam
WW

junior2004
Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 2018

Post autor: junior2004 »

No wlasnie nie.
W atrybucie podana jest waga jednej sztuki. czyli trzeba by było przemnożyć to na liość na dokumencie.

Awatar użytkownika
praiser
Rola: Handlowiec CDN XL
Wersja: 2023

Post autor: praiser »

Ten fragment dla każdej pozycji na wm, który wkleiłeś w swoim poście też nie wygląda że działa tak jak napisałeś. Pokazuje wartość atrybutu dla pozycji czyli wagę pojedynczej jednostki a nie wagę pozycji.

Wagę dokumentu trzeba obliczyć sumując iloczyn wartości atrybutu i ilości na pozycji

Kod: Zaznacz cały

SELECT
sum(convert(float,Atr_Wartosc)*Mae_Ilosc) as [Waga Total]
FROM CDN.TwrKarty
JOIN CDN.MagNag ON MaN_GIDNumer=MaE_GIDNumer
LEFT JOIN CDN.Atrybuty ON Twr_GIDNumer=Atr_ObiNumer AND Atr_ObiTyp=16 AND Atr_AtkId=62
WHERE {FiltrSQL}
--------------------------------
Pozdrawiam
WW

ODPOWIEDZ