Witam
Czy spotkał się ktoś z problemem po konwersji bazy do wersji 2024.1 lub wyżej z HF
po zainstalowaniu mamy błąd:
Nie udało się połączyć z serwerem odpowiedzialnym za obsługującym serwis zabezpieczeń, wpisanym na oknie logowania do programu. Upewnij się, że serwer SQL jest dostępny i skonfigurowany do pracy z systemem ERP XL.
i w teorii rozwiązać go powinno ponowne podpięcie baz, z tym że trochę trzeba z tym wykonać rzeźbę tzn. odpiąć bazę jako administrator, po czym tutaj problem odpalić menadżer jako zwykł user i próbować podpiąć bazę co zakończy się nie powodzeniem ale pozbywamy się komunikatu, i dopiero ponownie podpiąć bazę jako admin dopiero wtedy działa,
Kolejny problem jest taki że jak na PC jest więcej niż 1 użytkownik, to na innych użytkownikach mamy:
Ostrzeżenie:Na tym serwerze nie zainstalowano komponentów niezbędnych do obsługi klucza sprzętowego.
Problemem po konwersji bazy do wersji 2024.1 lub wyżej z HF
Moderator: mikey
Re: Problemem po konwersji bazy do wersji 2024.1 lub wyżej z HF
- średnio 2 razy do roku mamy z tym problem ale najczęściej wystarczy załadować plik .ini w XL i pomaga a w polu klucz podać adres serwera po IP a nie po nazwie. Aczkolwiek są komputery które mają na odwrót. Dodam na kilku wersja tak mamy.Ostrzeżenie:Na tym serwerze nie zainstalowano komponentów niezbędnych do obsługi klucza sprzętowego
Re: Problemem po konwersji bazy do wersji 2024.1 lub wyżej z HF
Miałem to samo na kilku komputerach.
Wystarczy odpiąć bazy i z katalogu gdzie jest zainstalowany program usunąć plik Settings.tps, następnie uruchomić Menedżer baz z prawami admina i podpiąć bazę a plik Settings.tps sam się utworzy i u mnie działa.
Wystarczy odpiąć bazy i z katalogu gdzie jest zainstalowany program usunąć plik Settings.tps, następnie uruchomić Menedżer baz z prawami admina i podpiąć bazę a plik Settings.tps sam się utworzy i u mnie działa.