Technologia i ceny użytych częsci

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

dark7117
Rola: Inny
Wersja: 2023

Re: Technologia i ceny użytych częsci

Post autor: dark7117 »

Jak ? W którym miejscu mogę to podpatrzeć ?

Awatar użytkownika
praiser
Rola: Handlowiec CDN XL

Post autor: praiser »

Guzik wykresów posiada konfigurację wykresów. Tam można podejrzeć SQL wykresów użytkownika jak też wykresy standardowe.
--------------------------------
Pozdrawiam
WW

dark7117

Masakra ....
wychodzi tam coś takiego :

@PAR ?@ABC('Tylko komponenty z kodem towarowym o długości 4 znaków.')@? PAR@
@PAR ?@ABC('Koszty komponentów liczone są na podstawie cen wprowadzonych dla PROPONOWANGEO (domyślnego) dostawcy danego komponentu.')@? PAR@

@PAR ?@N6.4|KursWalutyEUR|&KursWalutyEUR:REG=1 @? @RL(1) @RH(10) PAR@
@PAR ?@N6.4|KursWalutyUSD|&KursWalutyUSD:REG=1 @? @RL(1) @RH(10) PAR@

SELECT row_number() over(order by ptz_kod) as Lp,
PTZ_Kod Kod_Surowca_Tech,
PTZ_Nazwa Nazwa_Surowca_Tech,
sur.twr_kod TowarKod,
sur.Twr_nazwa as TowarNazwa,
[CDN].[IFS_PodajAtrybutLp] (sur.Twr_gidtyp,sur.Twr_gidnumer,0,248) [Pojemnik produkcyjny],
PTZ_Ilosc Ilosc,
Knt_nazwa1 Dostawca,
cast (twd_czas as varchar )+' dni' CzasDostawy,
cast(tdc_cena as decimal(12,2)) Cena,
CAST(PTZ_Ilosc *TDC_Cena AS decimal(12,2)) Wartosc,
TDC_Waluta Waluta,
[Wartość surowca dla domyślnego dostawcy (w PLN)]=
(case when TDC_Waluta='EUR' then cast((PTZ_Ilosc * TDC_Cena)*??KursWalutyEUR as decimal (12,2))
when TDC_Waluta='USD' then cast((PTZ_Ilosc * TDC_Cena)*??KursWalutyUSD as decimal (12,2))
when TDC_Waluta='PLN' then cast((PTZ_Ilosc * TDC_Cena) as decimal (12,2))
else 0 end),
[Wartość surowca dla domyślnego dostawcy (w EUR)]=
(case when TDC_Waluta='EUR' then cast((PTZ_Ilosc * TDC_Cena) as decimal (12,2))
when TDC_Waluta='USD' then cast((PTZ_Ilosc * TDC_Cena)*??KursWalutyUSD/??KursWalutyEUR as decimal (12,2))
when TDC_Waluta='PLN' then cast((PTZ_Ilosc * TDC_Cena)/??KursWalutyEUR as decimal (12,2))
else 0 end),
[WartoscOstatniegoZakupu]=CAST(PTZ_Ilosc * TwC_Wartosc AS decimal(12,2)),
[WalutaOstatniegoZakupu]=twc_waluta
--,[WartoscOstatniegoZakupu(w PLN)]=CAST(PTZ_Ilosc * [CDN].[IFS_TW_Daj_TwrCenaZostatniegoDokZakupu] (PTZ_TwrNumer) AS decimal(12,2))

FROM cdn.ProdTechnologia with (nolock)
JOIN cdn.ProdTechnologiaCzynnosci with (nolock) ON PTE_Id=PTC_Technologia
JOIN cdn.ProdTechnologiaZasoby with (nolock) ON PTC_Id=PTZ_TechnologiaCzynnosc
join cdn.TwrKarty pr with (nolock) on pr.Twr_GIDNumer=PTE_TwrNumer
join cdn.TwrKarty sur with (nolock) on PTZ_TwrNumer=sur.Twr_GIDNumer
left join CDN.TwrDost with (nolock) on TWD_TwrNumer=PTZ_TwrNumer and sur.Twr_DstDomyslny=twd_twrlp
outer apply(select top 1 TDC_Waluta,TDC_Cena from cdn.TwrDostCeny where TwD_Id=TDC_TwdId
order by TDC_DataOd desc)CENA
--left join [CDN].[IFS_AktualnaCenaDostawcy]() on TwD_Id=TDC_TwdId
left join cdn.twrceny with (nolock) on sur.Twr_GIDNumer=TwC_TwrNumer and TwC_TwrLp=0
left join CDN.KntKarty with (nolock) on TWD_KntNumer=knt_gidnumer

WHERE {filtrsql}
AND PTZ_TypZasobu = 1
ORDER BY PTZ_Kod

Jak to mam teraz przerobić do tego wykresu co miałem a brakowało mi tylko tej nieszczęsnej ceny zakupu ..

dark7117

Dobra mam - wrzucam bo może się komuś przydać - muszę jeszcze tylko połączyć to ze stanami magazynowymi żeby wiedzieć kiedy dany surowiec trzeba zamawiać i jestem w domu :)
Dziękuję za pomoc i naprowadzanie bo to dla mnie nowy system.

SELECT
sur.twr_kod TowarKod,
sur.Twr_nazwa as TowarNazwa,
PTZ_Ilosc Ilosc,
cast(tdc_cena as decimal(12,2)) Cena,
CAST(PTZ_Ilosc *TDC_Cena AS decimal(12,2)) Wartosc,
TDC_Waluta Waluta,

isnull(CAST(PTZ_Ilosc * pzty.TrE_cena AS decimal(12,2)),cast(ptz_ilosc*pw.tre_cena as decimal(12,2))) as WartoscOstatniegoZakupuPLN,
isnull(pzty.tre_waluta,PW.TrE_Waluta) AS WalutaOstatniegoZakupu,
sur.Twr_Jm [Jm],
isnull([CDN].[IFS_PodajAtrybutLp] (sur.Twr_gidtyp,sur.Twr_gidnumer,0,5),'') [Rewizja],

sur.Twr_Wartosc1 [MOQ],
cast (twd_czas as varchar )+' dni' CzasDostawy,
Knt_nazwa1 Dostawca

FROM cdn.ProdTechnologia with (nolock)
JOIN cdn.ProdTechnologiaCzynnosci with (nolock) ON PTE_Id=PTC_Technologia
JOIN cdn.ProdTechnologiaZasoby with (nolock) ON PTC_Id=PTZ_TechnologiaCzynnosc
join cdn.TwrKarty pr with (nolock) on pr.Twr_GIDNumer=PTE_TwrNumer
join cdn.TwrKarty sur with (nolock) on PTZ_TwrNumer=sur.Twr_GIDNumer
left join CDN.TwrDost with (nolock) on TWD_TwrNumer=PTZ_TwrNumer and sur.Twr_DstDomyslny=twd_twrlp
outer apply(select top 1 TDC_Waluta,TDC_Cena from cdn.TwrDostCeny where TwD_Id=TDC_TwdId
order by TDC_DataOd desc)CENA
--left join [CDN].[IFS_AktualnaCenaDostawcy]() on TwD_Id=TDC_TwdId
left join cdn.twrceny with (nolock) on sur.Twr_GIDNumer=TwC_TwrNumer and TwC_TwrLp=0
outer apply (select top 1 tre_cena,TrE_cenaporabacie,TrE_Waluta from cdn.traelem
join cdn.tranag on trn_gidtyp = tre_gidtyp and trn_gidnumer = tre_gidnumer
where tre_gidtyp in (1497,1498,1490,1489) and TrE_TwrTyp = PTZ_TwrTyp and TrE_TwrNumer = PTz_TwrNumer-- and TWD_KntNumer = TrN_KntNumer and TWD_KntTyp = trn_knttyp
order by trn_data3 desc)PZty
outer apply (select top 1 tre_cena,TrE_cenaporabacie,TrE_Waluta from cdn.traelem
join cdn.tranag on trn_gidtyp = tre_gidtyp and trn_gidnumer = tre_gidnumer
where tre_gidtyp in (1617,1625) and TrE_TwrTyp = PTZ_TwrTyp and TrE_TwrNumer = PTz_TwrNumer and TrN_TrNSeria like 'koop'
order by trn_data3 desc)PW
left join CDN.KntKarty with (nolock) on TWD_KntNumer=knt_gidnumer
left join cdn.PrcKarty on Prc_GIDNumer = sur.Twr_PrcNumer and Prc_GIDTyp = sur.Twr_PrcTyp
outer apply
(select twk_kod from cdn.TwrKody
join cdn.TwrKodyKnt on TwK_Id=TKK_TwKId
where sur.Twr_GIDNumer = TwK_TwrNumer and TwK_TypKodu = 3 and Knt_GIDNumer = TKK_KntNumer)kod

WHERE PTE_ID = 7107
AND PTZ_TypZasobu = 1
ORDER BY PTZ_Kod

Lukas
Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 2019

Post autor: Lukas »

Cześć,

tylko bardziej trzeba się zastanowić po co wykorzystujesz jakiś wykres, skoro wszystko masz w standardzie?

Kalkulacja kosztów, oraz to co napisałeś "
dark7117 pisze:
24 kwie 2024, 23:33
Dobra mam - wrzucam bo może się komuś przydać - muszę jeszcze tylko połączyć to ze stanami magazynowymi żeby wiedzieć kiedy dany surowiec trzeba zamawiać i jestem w domu :)
Dziękuję za pomoc i naprowadzanie bo to dla mnie nowy system.
Bilans Stanów Towarów :) po zrobieniu zleceń produkcyjnych masz wszystko jak na tacy.

dark7117

Gdzie mam to jak na tacy ?
Nie znam tego programu , dobieram się bezpośrednio do bazy ponieważ robię program na zamówienie w Laravel do zarządzania pewnymi procesami poza Comarchem. Ludzie się gubią w takich molochach i czasami wolą mieć coś uszytego na miarę więc tymczasowo muszę pobierać część danych z ERP żeby przejście nie było bolesne.

Lukas
Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 2019

Post autor: Lukas »

Hej,

tak szybko tłumacząc :)

jeżeli chodzi o ceny wytworzenia (jest wiele ścieżek na sprawdzenie - podaję jedną z nich): wchodzisz na produkt -> zakładka produkcja -> wchodzisz w domyślną technologię tego produktu (zaznaczona na zielono) - w oknie technologia produktu wchodzisz na zakładkę "operacje" i naciskasz po prawej stronie "utwórz nową kalkulację produktu" . W kalkulacji naciskasz co ma być podstawą symulacji kosztu (u Ciebie z tego co widzę "ostatnia cena zakupu") naciskasz check "przelicz wg technologii domyślnych dla materiałów" i naciskasz "przelicz" --> voila , gotowe

jeżeli chodzi o zakupy - to obsługa narzędzia "bilans stanów towarów" , które po wygenerowaniu wszystkich zleceń produkcyjnych wskaże co trzeba zamówić na potrzeby realizacji tych zleceń. Wszystko uzależnione od ustawień na BST. Rzucam Ci link do biuletynu comarchu https://pomoc.comarch.pl/xl/index.php/d ... w-towarow/

Aczkolwiek - jak zewnętrzny program jest "szyty na miarę" to nie ma o czym gadać :)

dark7117

Dzięki Lukas za podpowiedź , popatrzę ale trochę boję się im tam coś generować żeby się nie potworzyły jakieś nowe technologię :) dlatego wolę testować od razu selecty z bazy bo wiem że nic sam nie stworze.
Dane są muszę tylko wiedzieć gdzie i je wyciągać do "nowego" programu. Oczywiście to jeden problem a drugi odwieczne to niejednoznaczna wizja zamawiającego :) Jak dostaje to co chce to się okazuje że chciałby więcej :)
No ale to już standard.

ODPOWIEDZ