Witam,
Przy imporcie wyciągów bankowych przez webservice widnieje pole akronim (klienta).
Co determinuje w XL identyfikację klienta dla operacji przychodu / rozchodu ?
Próbuje na stałe przypisać akronim dla pewnego rodzaju przychodu. np. rozliczenie transakcji kartami płatniczymi.
Akronim klienta przy imporcie zapisów bankowych
Moderator: mikey
Akronim klienta przy imporcie zapisów bankowych
--------------------------------
Pozdrawiam
WW
Pozdrawiam
WW
-
Monster
- Rola: Konsultant CDN XL
- Wersja: 2016
Re: Akronim klienta przy imporcie zapisów bankowych
Nie wiem jak w przypadku webservice, ale przy wczytywaniu wyciągów o kontrahencie decyduje procedura: CDN.NumerRachunku_Poszukaj, tylko że ona faktycznie działa po numerze rachunku przychodzącego.
Czy da się ustawić rozpoznawanie po kodzie operacji bankowej na wczytywanym wyciągu? Sam się chętnie dowiem.
Czy da się ustawić rozpoznawanie po kodzie operacji bankowej na wczytywanym wyciągu? Sam się chętnie dowiem.
Wywołałem tą procedurę w SQL studio i zwraca akronim i id klienta.
Sprawdziłem to wstawiając jako argument wartość z pola *nr rachunku na zakładce *wyciąg z zapisu bankowego raportu bankowego
Przy imporcie natomiast nie uzupełnia mi się akronim w zapisie.
Sprawdziłem to wstawiając jako argument wartość z pola *nr rachunku na zakładce *wyciąg z zapisu bankowego raportu bankowego
Przy imporcie natomiast nie uzupełnia mi się akronim w zapisie.
Pozdrawiam
WW
Pozdrawiam
WW
-
Monster
- Rola: Konsultant CDN XL
- Wersja: 2016
Są w tym rejestrze obsługiwane rachunki wirtualne?
Teoretycznie można by sprawdzić jeszcze profilerem czy i z jakimi parametrami jest to wywoływane przy pobieraniu wyciągu przez webservice, bo może jak na złość do procedury przekazywane jest jakieś inne pole z XMLa niż to z właściwym rachunkiem.
Teoretycznie można by sprawdzić jeszcze profilerem czy i z jakimi parametrami jest to wywoływane przy pobieraniu wyciągu przez webservice, bo może jak na złość do procedury przekazywane jest jakieś inne pole z XMLa niż to z właściwym rachunkiem.
ok. już wiem o co chodzi.
Ta procedura CDN.NumerRachunku_Poszukaj jest faktycznie wywoływana i przekazywany jest ciąg znaków numeru rachunku jaki przychodzi z banku.
W procedurze na początek usuwany jest znak "-" i spacje ale na przykład dla uznań wewnętrznych może być inny znak np: "/"
Na początek dodałem do procedury jeszcze jeden replace. nie idealne rozwiązanie bo trzeba pamiętać żeby to dodawać po aktualizacji ale zawsze coś.
set @norma2 = REPLACE(REPLACE(@NumerBanku,'-',''), ' ', '');
set @norma2 = REPLACE(@norma2,'/','');
Jeśli chodzi o typ operacji , to też jest na to sposób ale już trigerrem warunkowanym na update pola KAZ_CDC (Zapis importowany z wykorzystaniem usługi sieciowej 1 lub 0) w tabeli CDN.Zapisy.
Można wtedy sprawdzić na przyklad KAZ_BankKodOperacji albo KAZ_TrescCDC albo KAZ_KontrahentCDC albo jeszcze coś innego i odpowiednio uaktualnić kontrahenta.
Nie wiem jednak czy boolean 1 w polu Kaz_CDC pojawia się też przy imporcie z pliku.
Ta procedura CDN.NumerRachunku_Poszukaj jest faktycznie wywoływana i przekazywany jest ciąg znaków numeru rachunku jaki przychodzi z banku.
W procedurze na początek usuwany jest znak "-" i spacje ale na przykład dla uznań wewnętrznych może być inny znak np: "/"
Na początek dodałem do procedury jeszcze jeden replace. nie idealne rozwiązanie bo trzeba pamiętać żeby to dodawać po aktualizacji ale zawsze coś.
set @norma2 = REPLACE(REPLACE(@NumerBanku,'-',''), ' ', '');
set @norma2 = REPLACE(@norma2,'/','');
Jeśli chodzi o typ operacji , to też jest na to sposób ale już trigerrem warunkowanym na update pola KAZ_CDC (Zapis importowany z wykorzystaniem usługi sieciowej 1 lub 0) w tabeli CDN.Zapisy.
Można wtedy sprawdzić na przyklad KAZ_BankKodOperacji albo KAZ_TrescCDC albo KAZ_KontrahentCDC albo jeszcze coś innego i odpowiednio uaktualnić kontrahenta.
Nie wiem jednak czy boolean 1 w polu Kaz_CDC pojawia się też przy imporcie z pliku.
Pozdrawiam
WW
Pozdrawiam
WW