Zmiana maski akronimu

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

lucasp17
Posty: 6
Rejestracja: 24 lis 2021, 15:07
Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: różne

Zmiana maski akronimu

Post autor: lucasp17 »

Czy jest możliwe wprowadzenie by akronim generował się automatycznie na podstawie podanego schematu? Automatycznie system pobiera ID z bazy, ten numer byłby ok, ale czy jest możliwe żeby wprowadzić np schemat A0000000 ? Chodzi o to by zawsze pierwszy znak był taki sam np litera A, B albo cyfra 1, 2. Z kolej całość ma mieć np 8 znaków i pomiędzy pierwszym a realnym ID mają być 0.

Jak to osiągnąć? Może trzeba szukać rozwiązania gdzieś indziej?

Awatar użytkownika
viesiek1
Posty: 396
Rejestracja: 03 maja 2011, 18:40
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 2019
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Zmiana maski akronimu

Post autor: viesiek1 »

My mamy zrobiony do tego celu trigger
Wiesław Świergała

tel: +48 33 829 54 50
e-mail: wieslaw.swiergala@hydro.com.pl

http://www.hydro.com.pl

lucasp17
Posty: 6
Rejestracja: 24 lis 2021, 15:07
Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: różne

Re: Zmiana maski akronimu

Post autor: lucasp17 »

Jak to działa i czy można przygotować coś takiego samemu?

Awatar użytkownika
viesiek1
Posty: 396
Rejestracja: 03 maja 2011, 18:40
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 2019
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Zmiana maski akronimu

Post autor: viesiek1 »

Akronim u nas wygląda tak: "00001_Nazwa_Firmy". Cześć pierwsza to kolejny numer, a część druga to fragment nazwy firmy, podawany przez operatora przy dodawaniu nowego kontrahenta.

Trigger składa się z części, która obsługuje wyżej opisany proces, oraz z części, która nie pozwala użyć zabronionych znaków. Do napisania takiego triggera wymagany jest dostęp do bazy danych oraz znajomość SQL w stopniu średnio zaawansowanym.
Wiesław Świergała

tel: +48 33 829 54 50
e-mail: wieslaw.swiergala@hydro.com.pl

http://www.hydro.com.pl

ODPOWIEDZ