Witam,
Jestem w trakcie tworzenia filtru do XL na liście towarów, który wyszukuję wszystkie towary które nie mają uzupełnionego pola "Meta opis" na karcie towaru w zakładce "aplikacje". W załączniku przesyłam zdjęcie o które pole chodzi.
Niestety nie mogę nigdzie znaleźć nazwę tabeli w bazie SQL w której znajduję się to pole a jest ono mi niezbędne w celu utworzenia filtra.
Bardzo prosiłbym o pomoc w ustaleniu gdzie ta tabelka się znajduję, z góry dziękuje
SELECT CDN.TwrAplikacjeOpisy
WHERE (CDN.TwrAplikacjeOpisy.TPO_MetaOpis = '')
Proste zapytanie ale coś skopałem, chodzi mi o wyszukanie na liście towarów wszystkich produktów które nie mają dodanego meta opisu w zakładce aplikacje.
NOT EXISTS
(select TPO_ObiNumer from CDN.TwrAplikacjeOpisy where TPO_ObiNumer = Twr_GIDNumer)
Wyświetla mi towary które nie mają uzupełnionych żadnych pól w zakładce Aplikacje w XL (Tytuł strony, Słowa kluczowe, Meta opis itd).
Potrzebuję to zawęzić tylko do meta tagów i zmodyfikowałem na coś takiego:
where NOT EXISTS
(select TPO_MetaOpis from CDN.TwrAplikacjeOpisy where TPO_MetaOpis = Twr_GIDNumer)
Wywala błąd "obiektu varchar na typ danych int nie powiodła się", prawdopodobnie chodzi o znacznik Twr_GIDNumer, jest to odniesienie do liczby a w TPO_MetaOpis dane są w varchar. Jest możliwość użycia np innego znacznika aby to zadziałało?
Rekord w tabeli pojawia się dopiero po wypełnieniu pola opis. Jak napisał kolega wyżej.
I ten jeden rekord przechowuje wszystkie opisy o których pisałeś: Tytuł strony, Słowa kluczowe, Meta opis itd...
Jeżeli dodasz np. tylko tytuł strony to pole TPO_TytulStrony będzie zawierać tekst a reszta pól: TPO_OpisKrotki, TPO_MetaOpis etc. będą polami pustymi.
Tak więc jeżeli jakiś towar nie ma metaopisu to są dwie możliwości:
- Albo żaden opis nie został dodany i w bazie nie ma rekordu w tabeli CDN.TwrAplikacjeOpisy(co sprawdza Twój pierwszy filrt z ostatniego wpisu).
- Albo jakiś inny opis został dodany więc rekord istnieje w bazie tylko że pole TPO_MetaOpis jest polem pustym.
Możesz spróbować użyć tego filtra:
NOT EXISTS
(select TPO_ObiNumer from CDN.TwrAplikacjeOpisy where TPO_ObiNumer = Twr_GIDNumer) --pierwszy warunek sprawdza czy nie istnieje zaden rekord
OR
(select TPO_MetaOpis from CDN.TwrAplikacjeOpisy where TPO_ObiNumer = Twr_GIDNumer)='' -- drugi warunek sprawdza czy w istniejacym rekordzie pole z metaopisem jest puste