Meta opis - pytanie o nazwę tabeli bazie SQL w XL 2019.3.2

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

lukasz_mz
Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 2019

Meta opis - pytanie o nazwę tabeli bazie SQL w XL 2019.3.2

Post autor: lukasz_mz »

Witam,
Jestem w trakcie tworzenia filtru do XL na liście towarów, który wyszukuję wszystkie towary które nie mają uzupełnionego pola "Meta opis" na karcie towaru w zakładce "aplikacje". W załączniku przesyłam zdjęcie o które pole chodzi.
Niestety nie mogę nigdzie znaleźć nazwę tabeli w bazie SQL w której znajduję się to pole a jest ono mi niezbędne w celu utworzenia filtra.
Bardzo prosiłbym o pomoc w ustaleniu gdzie ta tabelka się znajduję, z góry dziękuje :)
Załączniki
meta_opis.png

msiemienkowicz
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 2017

Re: Meta opis - pytanie o nazwę tabeli bazie SQL w XL 2019.3.2

Post autor: msiemienkowicz »

[CDN].[TwrAplikacjeOpisy] kolumna TPO_MetaOpis

lukasz_mz

Dzięki za odpowiedź, właśnie stworzyłem coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

SELECT        CDN.TwrAplikacjeOpisy
WHERE        (CDN.TwrAplikacjeOpisy.TPO_MetaOpis = '')
Proste zapytanie ale coś skopałem, chodzi mi o wyszukanie na liście towarów wszystkich produktów które nie mają dodanego meta opisu w zakładce aplikacje.

msiemienkowicz
Wersja: 2017

Post autor: msiemienkowicz »

Rekord w tej tabeli pojawia się dopiero po wypełnieniu pola opis.

select * from CDN.TwrKarty
where NOT EXISTS
(select TPO_ObiNumer from CDN.TwrAplikacjeOpisy where TPO_ObiNumer = Twr_GIDNumer)

lukasz_mz

Dziękuje, zmodyfikowałem delikatnie i zaczęło działać:

NOT EXISTS
(select TPO_ObiNumer from CDN.TwrAplikacjeOpisy where TPO_ObiNumer = Twr_GIDNumer)
Wyświetla mi towary które nie mają uzupełnionych żadnych pól w zakładce Aplikacje w XL (Tytuł strony, Słowa kluczowe, Meta opis itd).
Potrzebuję to zawęzić tylko do meta tagów i zmodyfikowałem na coś takiego:

where NOT EXISTS
(select TPO_MetaOpis from CDN.TwrAplikacjeOpisy where TPO_MetaOpis = Twr_GIDNumer)
Wywala błąd "obiektu varchar na typ danych int nie powiodła się", prawdopodobnie chodzi o znacznik Twr_GIDNumer, jest to odniesienie do liczby a w TPO_MetaOpis dane są w varchar. Jest możliwość użycia np innego znacznika aby to zadziałało?

Piotr Płatos
Rola: Inny

Post autor: Piotr Płatos »

Rekord w tabeli pojawia się dopiero po wypełnieniu pola opis. Jak napisał kolega wyżej.

I ten jeden rekord przechowuje wszystkie opisy o których pisałeś: Tytuł strony, Słowa kluczowe, Meta opis itd...

Jeżeli dodasz np. tylko tytuł strony to pole TPO_TytulStrony będzie zawierać tekst a reszta pól: TPO_OpisKrotki, TPO_MetaOpis etc. będą polami pustymi.

Tak więc jeżeli jakiś towar nie ma metaopisu to są dwie możliwości:

- Albo żaden opis nie został dodany i w bazie nie ma rekordu w tabeli CDN.TwrAplikacjeOpisy(co sprawdza Twój pierwszy filrt z ostatniego wpisu).

- Albo jakiś inny opis został dodany więc rekord istnieje w bazie tylko że pole TPO_MetaOpis jest polem pustym.

Możesz spróbować użyć tego filtra:

NOT EXISTS
(select TPO_ObiNumer from CDN.TwrAplikacjeOpisy where TPO_ObiNumer = Twr_GIDNumer) --pierwszy warunek sprawdza czy nie istnieje zaden rekord
OR
(select TPO_MetaOpis from CDN.TwrAplikacjeOpisy where TPO_ObiNumer = Twr_GIDNumer)='' -- drugi warunek sprawdza czy w istniejacym rekordzie pole z metaopisem jest puste

elmiq

Post autor: elmiq »

A nie prościej po prostu

ISNULL((select TPO_MetaOpis from CDN.TwrAplikacjeOpisy where TPO_OBITyp = Twr_GIDTyp AND TPO_OBINumer = Twr_GIDNumer),'') = ''
?
Mateusz Świerkosz

http://elmiq.blogspot.com/

lukasz_mz

ISNULL((select TPO_MetaOpis from CDN.TwrAplikacjeOpisy where TPO_OBITyp = Twr_GIDTyp AND TPO_OBINumer = Twr_GIDNumer),'') = ''
Działa idealnie, dzięki wielkie! :)

ODPOWIEDZ