Jednostka podstawowa na korekcie faktury
Moderator: mikey
-
1shot2killa
- Rola: Inny
- Wersja: 2018
Jednostka podstawowa na korekcie faktury
Cześć,
zmagam się z wydrukiem korekty faktury eksportowej, a dokładniej z jednostką pomocniczą.
Na korekcie wydania eksportowego jest zdjęte 6000kg, a na wydruku pokazuje 6BB (Big bag po 1t).
Jak to ugryźć?
zmagam się z wydrukiem korekty faktury eksportowej, a dokładniej z jednostką pomocniczą.
Na korekcie wydania eksportowego jest zdjęte 6000kg, a na wydruku pokazuje 6BB (Big bag po 1t).
Jak to ugryźć?
Re: Jednostka podstawowa na korekcie faktury
Dane wyciągane są bezpośrednio z tabeli czy przez polecenie "Command"?
Jeżeli przez polecenie to przeanalizuj sobie skrypt SQL.
W innym przypadku musisz mieć zrobiony gdzieś mechanizm podmieniający ilość i JM.
Jeżeli przez polecenie to przeanalizuj sobie skrypt SQL.
W innym przypadku musisz mieć zrobiony gdzieś mechanizm podmieniający ilość i JM.
Pozdrawiam,
Kamil
Kamil
-
1shot2killa
Przez polecenie Command. Tutaj zapytanie. Nie jestem biegły w SQLu, ale może coś pomożecie 
Kod: Zaznacz cały
select Distinct abs(tre_pozycja),tre_gidnumer,
trn_stan,tep_przyczynakorekty,sekcja,tep_rozdzielony,(SELECT sum(tre_Zlom) from CDN.TraNag join CDN.TraElem on tre_gidnumer = trn_gidnumer where ((TraNag.TrN_GIDTyp=2041 AND TraNag.TrN_GIDNumer=5548) OR (TraNag.TrN_GIDTyp=2033 AND TraNag.TrN_GIDNumer=5547)) and trn_gidnumer =5548 and tre_Ilosc <> 0 and TrE_KsiegowaBrutto <> 0) as Zlom,
tep_PoczFlagaVat,tre_flagavat,tre_pozycja,Tre_Zlom,TrE_Ilosc,Twr_Kod,TeP_PoczPrzeliczM,TeP_PoczPrzeliczL,TrE_TwrNazwa, TrE_TwrKod,TrE_GIDLp, TeP_PoczKsiegowaNetto, TeP_PoczKsiegowaBrutto,TeP_PoczIlosc,TeP_Ilosc,TrE_cena, TeP_RozCena,TeP_PoczCena,
TeP_KsiegowaNetto, TeP_ksiegowabrutto, TeP_Vat, trs_gidtyp,TrS_GIDNumer,TrS_GIDLp,
TrE_KsiegowaNetto, TrE_KsiegowaBrutto, TrN_FlagaNB, TrE_StawkaPod,TrN_GIDTyp, TrE_StawkaPod,TrE_JmZ,TwR_Sww,TrE_PrzeliczL,TrE_PrzeliczM,TeP_PoczSww,TeP_PoczVat
from CDN.TraNag TraNag
right join CDN.TraElem on TrN_GIDNumer = TrE_GIDNumer and TrN_GIDtyp = TrE_GIDTyp
left join CDN.TraSElem on TrE_GIDNumer= TrS_GIDNumer and TrE_GIDLp = TrS_GIDLp
left join CDN.TwrKarty on Twr_GIDNumer=TrE_TwrNumer
join ((select 2 as sekcja) union all (select 1 as sekcja)) b on 1=1
outer apply CDN.lancuchkorekt2(TrS_GIDNumer,TrS_GIDLp) where {?filtr} and trs_zwrlp <> 0 order by sekcja desc, abs(tre_pozycja),tre_gidlp
Wygląda na to że gdzieś w raporcie siedzi jakiś mechanizm podmieniający jednostkę i ilość. Szukałbym w ekspercie sekcji czy nie ma gdzieś warunków, ewentualnie w samych polach. Ekspertem Crystala nie jestem więc jakiś filozofii strasznych nie wymyślę musiałbym mieć raporcik i go sobie "przeklikać" 
Pozdrawiam,
Kamil
Kamil
puść to na bazie dla jakiegoś przykładowego dokumentu i już....
skoro to
pokazuje Ci BB to jest to tam tak zapisane.
Zobacz/dodaj sobie Twr_Jm
Co do kodu, sformatuj go dla innych bo w to spaghetti nikomu się nie zachce
czasem jak widzę distinct to z doświadczenia wiem, że koderowi tego zapytania ... wychodziły podwojone wiersze co niektóre ... to lubudu DISTINCT // dygresja
a tutaj dlaczego tak usztywniłeś?
skoro to
TrE_JmZ
Zobacz/dodaj sobie Twr_Jm
Co do kodu, sformatuj go dla innych bo w to spaghetti nikomu się nie zachce
SELECT Twr_Jm,
abs(tre_pozycja),
tre_gidnumer,
trn_stan,
tep_przyczynakorekty,
sekcja,
tep_rozdzielony,
(SELECT sum(tre_Zlom)
FROM CDN.TraNag
JOIN CDN.TraElem ON tre_gidnumer = trn_gidnumer
WHERE ((TraNag.TrN_GIDTyp=2041
AND TraNag.TrN_GIDNumer=5548)
OR (TraNag.TrN_GIDTyp=2033
AND TraNag.TrN_GIDNumer=5547))
AND trn_gidnumer =5548
AND tre_Ilosc <> 0
AND TrE_KsiegowaBrutto <> 0) AS Zlom,
tep_PoczFlagaVat,
tre_flagavat,
tre_pozycja,
Tre_Zlom,
TrE_Ilosc,
Twr_Kod,
TeP_PoczPrzeliczM,
TeP_PoczPrzeliczL,
TrE_TwrNazwa,
TrE_TwrKod,
TrE_GIDLp,
TeP_PoczKsiegowaNetto,
TeP_PoczKsiegowaBrutto,
TeP_PoczIlosc,
TeP_Ilosc,
TrE_cena,
TeP_RozCena,
TeP_PoczCena,
TeP_KsiegowaNetto,
TeP_ksiegowabrutto,
TeP_Vat,
trs_gidtyp,
TrS_GIDNumer,
TrS_GIDLp,
TrE_KsiegowaNetto,
TrE_KsiegowaBrutto,
TrN_FlagaNB,
TrE_StawkaPod,
TrN_GIDTyp,
TrE_StawkaPod,
TrE_JmZ,
TwR_Sww,
TrE_PrzeliczL,
TrE_PrzeliczM,
TeP_PoczSww,
TeP_PoczVat
FROM CDN.TraNag TraNag
RIGHT JOIN CDN.TraElem ON TrN_GIDNumer = TrE_GIDNumer
AND TrN_GIDtyp = TrE_GIDTyp
LEFT JOIN CDN.TraSElem ON TrE_GIDNumer= TrS_GIDNumer
AND TrE_GIDLp = TrS_GIDLp
LEFT JOIN CDN.TwrKarty ON Twr_GIDNumer=TrE_TwrNumer
JOIN (
(SELECT 2 AS sekcja)
UNION ALL
(SELECT 1 AS sekcja)) b ON 1=1 OUTER apply CDN.lancuchkorekt2(TrS_GIDNumer, TrS_GIDLp)
WHERE (TrN_GIDTyp=2001
AND TrN_GIDNumer=462269827)
AND trs_zwrlp <> 0
ORDER BY sekcja DESC,
abs(tre_pozycja),
tre_gidlp
a tutaj dlaczego tak usztywniłeś?
WHERE ((TraNag.TrN_GIDTyp=2041
AND TraNag.TrN_GIDNumer=5548)
OR (TraNag.TrN_GIDTyp=2033
AND TraNag.TrN_GIDNumer=5547))
Tylko co tu jest nie tak? Na FSE masz przecież ewidentnie dwie pozycje, pierwsza na 6BB, druga na 6 szt. Korygujesz obie do zera, więc pokazuje Ci ilość korygowaną i ilość po korekcie (czyli -6BB, 0BB oraz -6szt., 0szt.). Jednostka BB pokazuje się, bo masz ją JAWNIE wybraną na elemencie, stąd Tre_JMZ jest BB, a nie kg jak jednostka podstawowa.
Pozdrawiam,
Mateusz
Pozdrawiam,
Mateusz
-
1shot2killa
Dzięki. Przeanalizowałem to jeszcze raz. Rzeczywiście faktura była wystawiona na towar w jednostce BB. Następnie jeden z użytkowników usunął z karty towaru jednostkę pomocniczą, która była BB i zostawił tylko podstawową czyli kg. Na fakturze eksportowej pierwotnej były BB, ale kolega podmienił wydruk i na FV miałem kg. Gdy robiłem korektę nie wiedziałem dlaczego wyświetla ją w BB. Teraz już wiem, bo źródłowa FV również tak była wstawiona.elmiq pisze: ↑12 paź 2018, 09:45Tylko co tu jest nie tak? Na FSE masz przecież ewidentnie dwie pozycje, pierwsza na 6BB, druga na 6 szt. Korygujesz obie do zera, więc pokazuje Ci ilość korygowaną i ilość po korekcie (czyli -6BB, 0BB oraz -6szt., 0szt.). Jednostka BB pokazuje się, bo masz ją JAWNIE wybraną na elemencie, stąd Tre_JMZ jest BB, a nie kg jak jednostka podstawowa.
Pozdrawiam,
Mateusz
Sprawdzając na bazie testowej wystawiłem FV na ten indeks i wykonałem jego korektę i wszystko było w porządku czyli w jednostkach podstawowych.
Trzeba chyba, poucinać niektórym uprawnienia w firmie.