API wyciągnięcie ceny dla kontrahenta

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

PlacekJ
Rola: Inny

API wyciągnięcie ceny dla kontrahenta

Post autor: PlacekJ »

Siemka

Potrzebuję wyciągnąć cenę towaru wg kodu i kontrahenta z uwzględnieniem ustawień cenowych. W XL są zdefiniowane jakieś polityki cenowe i w aplikacji webowej (składanie zamówień) potrzebuje ceny dla konkretnego kontrahenta.
Problem jest taki, że w web app kod towaru składa się z różnych opcji i dopiero jak ktoś coś poskłada to muszę się zapytać o cenę tego towaru dla danego kontrahenta.

Na razie zrobiłem to tak, ze w momencie dodawania pozycji do zamówienia w mojej webapp odpalam api, w XL API tworzę zamówienie dla tego kontrahenta, dodaję pozycję, i po dodaniu w strukturze pozycji API wstawia mi tę cenę. I jakoś to działa ale strasznie długo (5-7 sekund) bo trzeba się zalogować itp.

Może jest jakaś funkcja czy procedura SQLowa? Byłoby znacznie szybciej.
Próbowałem tez używać iZamListaTowarow ale tam trzeba mieć znać grupę i w tej grupie poszukać dobie towaru wg kodu. Chociaż może to dobry kierunek, żeby znaleźć grupę dla towaaru, pobrac towary z grupy procedurą iZamListaTwarow i znaleźć sobie szukany towar tylko czy iZamListaTowarow zwraca aktualną cenę dla kontrahenta z jego rabatami?

Możecie jakoś pomóc?
Dzięki.

PlacekJ

Re: API wyciągnięcie ceny dla kontrahenta

No dobra.
Zrobiłem coś takiego

Pytanie o nr grupy

SELECT g.TwG_GrONumer
FROM CDN.TwrGrupy g INNER JOIN
CDN.TwrKarty
ON CDN.TwrKarty.Twr_GIDNumer = g.TwG_GIDNumer AND CDN.TwrKarty.Twr_GIDTyp = g.TwG_GIDTyp
where Twr_Kod = 'KOD_PRODUKTU'

i potem procedura iZamListaProduktow wyciągam produkty z cenami dla kontrahenta i sobie wyszukuje na liście towaru wg kodu.

Ma to sens?

Swiety_M
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 8.0
Kontakt:

Post autor: Swiety_M »

Procedura cdn.MacierzRabatowa zwróci wszystkie upusty dla kontrahenta i towaru.
Dalej musisz przeprowadzić interpretację wyników, zgodnie z logiką XL (priorytety, kolejność, rodzaje etc)
Temat wałkowany na forum - nie chciało Ci się szukać ;)
Marek Michałowski
www.tecado.pl
ERP/WMS/SFA
POZNAŃ - WRZEŚNIA

PlacekJ

Szukać to mi się chciało. Z macierzą to chyba nawet widziałem jakieś posty tylko dla mnie to było chyba zbyt skomplikowane.

Użycie iZamListaProduktow jest słabe? W sensie uzyskanego wyniku bo wydajnościowo to na razie nie ma znaczenia.

Awatar użytkownika
viesiek1
Wersja: 2023
Kontakt:

Post autor: viesiek1 »

Nie mam takiej procedury jak "iZamListaProduktow". Może dlatego, że nie mam Panelu Kontrahenta? Mogę coś zrobić, żeby ją mieć?
Wiesław Świergała

tel: +48 33 829 54 50
e-mail: wieslaw.swiergala@hydro.com.pl

http://www.hydro.com.pl

PlacekJ

Ta procedura wywołuje jeszcze inne iZam... Ja nie jestem właścicielem systemu więc nie chciałbym udostępniać, żeby nie narażać klienta na ryzyko prawne. Nawet nie czytałem licencji i nie wiem co można a co nie można.

Tak naprawdę to się chyba nazywa iZamListaTowarów.
Ale i tak to jest brzydkie obejście bo to zwraca całą grupę towarów i trzeba sobie poszukać konkretnego. Dla mnie na razie to nie problem.

U mnie klient stwierdził, że wystarczy jak cena będzie taka sama jak w panelu kontrahenta.

Używałeś (z sukcesem?) cdn.MacierzRabatowa? Wydaje mi się, że iZam... nie korzysta wprost.

Wcześniej próbowałem tworzyć zamówienie w API dla kontrahenta, dodawać towar, sprawdzać cenę pozycji i usuwać zamówienie. Działa ale u mnie każde logowanie trwa 5-7 sekund. Dla webapi to tragedia jakaś... Działam na VPNie. Może dlatego.

Awatar użytkownika
viesiek1
Kontakt:

Post autor: viesiek1 »

Dobrze zauważyłeś, że CDN.MacierzRabatowa wydaje się być skomplikowana i gdyby było coś prostszego, to byłoby miło. Nie miałem jeszcze potrzeby jej używać.

A poza tym pytanie: czy dobrze się domyślam, że "iZam..." pochodzą z panelu kontrahenta (B2B) ?
Wiesław Świergała

tel: +48 33 829 54 50
e-mail: wieslaw.swiergala@hydro.com.pl

http://www.hydro.com.pl

Awatar użytkownika
wacek

Post autor: wacek »

Na pewno iZam są z PK i chyba z obecnego B2B. Ja mam u siebie w bazie CDN.iZamListaTowarow, pozostałość po PK. Tylko że ona nie zwraca obliczonej ceny tzn. nie uwzględnia promocji, jej obliczenia dotyczące ceny bazują tylko na tabeli CDN.TwrCeny.
Pozdrawiam,
Robert

select convert(varchar(100),0x637a6173616d69207069737aea2074752067b375706f7479203a29)

commits
Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 8.0

Post autor: commits »

Krótko - rabaty.dll :)

Awatar użytkownika
viesiek1
Kontakt: