API wyciągnięcie ceny dla kontrahenta
Moderator: mikey
API wyciągnięcie ceny dla kontrahenta
Siemka
Potrzebuję wyciągnąć cenę towaru wg kodu i kontrahenta z uwzględnieniem ustawień cenowych. W XL są zdefiniowane jakieś polityki cenowe i w aplikacji webowej (składanie zamówień) potrzebuje ceny dla konkretnego kontrahenta.
Problem jest taki, że w web app kod towaru składa się z różnych opcji i dopiero jak ktoś coś poskłada to muszę się zapytać o cenę tego towaru dla danego kontrahenta.
Na razie zrobiłem to tak, ze w momencie dodawania pozycji do zamówienia w mojej webapp odpalam api, w XL API tworzę zamówienie dla tego kontrahenta, dodaję pozycję, i po dodaniu w strukturze pozycji API wstawia mi tę cenę. I jakoś to działa ale strasznie długo (5-7 sekund) bo trzeba się zalogować itp.
Może jest jakaś funkcja czy procedura SQLowa? Byłoby znacznie szybciej.
Próbowałem tez używać iZamListaTowarow ale tam trzeba mieć znać grupę i w tej grupie poszukać dobie towaru wg kodu. Chociaż może to dobry kierunek, żeby znaleźć grupę dla towaaru, pobrac towary z grupy procedurą iZamListaTwarow i znaleźć sobie szukany towar tylko czy iZamListaTowarow zwraca aktualną cenę dla kontrahenta z jego rabatami?
Możecie jakoś pomóc?
Dzięki.
Potrzebuję wyciągnąć cenę towaru wg kodu i kontrahenta z uwzględnieniem ustawień cenowych. W XL są zdefiniowane jakieś polityki cenowe i w aplikacji webowej (składanie zamówień) potrzebuje ceny dla konkretnego kontrahenta.
Problem jest taki, że w web app kod towaru składa się z różnych opcji i dopiero jak ktoś coś poskłada to muszę się zapytać o cenę tego towaru dla danego kontrahenta.
Na razie zrobiłem to tak, ze w momencie dodawania pozycji do zamówienia w mojej webapp odpalam api, w XL API tworzę zamówienie dla tego kontrahenta, dodaję pozycję, i po dodaniu w strukturze pozycji API wstawia mi tę cenę. I jakoś to działa ale strasznie długo (5-7 sekund) bo trzeba się zalogować itp.
Może jest jakaś funkcja czy procedura SQLowa? Byłoby znacznie szybciej.
Próbowałem tez używać iZamListaTowarow ale tam trzeba mieć znać grupę i w tej grupie poszukać dobie towaru wg kodu. Chociaż może to dobry kierunek, żeby znaleźć grupę dla towaaru, pobrac towary z grupy procedurą iZamListaTwarow i znaleźć sobie szukany towar tylko czy iZamListaTowarow zwraca aktualną cenę dla kontrahenta z jego rabatami?
Możecie jakoś pomóc?
Dzięki.
Re: API wyciągnięcie ceny dla kontrahenta
No dobra.
Zrobiłem coś takiego
Pytanie o nr grupy
SELECT g.TwG_GrONumer
FROM CDN.TwrGrupy g INNER JOIN
CDN.TwrKarty
ON CDN.TwrKarty.Twr_GIDNumer = g.TwG_GIDNumer AND CDN.TwrKarty.Twr_GIDTyp = g.TwG_GIDTyp
where Twr_Kod = 'KOD_PRODUKTU'
i potem procedura iZamListaProduktow wyciągam produkty z cenami dla kontrahenta i sobie wyszukuje na liście towaru wg kodu.
Ma to sens?
Zrobiłem coś takiego
Pytanie o nr grupy
SELECT g.TwG_GrONumer
FROM CDN.TwrGrupy g INNER JOIN
CDN.TwrKarty
ON CDN.TwrKarty.Twr_GIDNumer = g.TwG_GIDNumer AND CDN.TwrKarty.Twr_GIDTyp = g.TwG_GIDTyp
where Twr_Kod = 'KOD_PRODUKTU'
i potem procedura iZamListaProduktow wyciągam produkty z cenami dla kontrahenta i sobie wyszukuje na liście towaru wg kodu.
Ma to sens?
-
Swiety_M
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 8.0
- Kontakt:
Procedura cdn.MacierzRabatowa zwróci wszystkie upusty dla kontrahenta i towaru.
Dalej musisz przeprowadzić interpretację wyników, zgodnie z logiką XL (priorytety, kolejność, rodzaje etc)
Temat wałkowany na forum - nie chciało Ci się szukać
Dalej musisz przeprowadzić interpretację wyników, zgodnie z logiką XL (priorytety, kolejność, rodzaje etc)
Temat wałkowany na forum - nie chciało Ci się szukać
Szukać to mi się chciało. Z macierzą to chyba nawet widziałem jakieś posty tylko dla mnie to było chyba zbyt skomplikowane.
Użycie iZamListaProduktow jest słabe? W sensie uzyskanego wyniku bo wydajnościowo to na razie nie ma znaczenia.
Użycie iZamListaProduktow jest słabe? W sensie uzyskanego wyniku bo wydajnościowo to na razie nie ma znaczenia.
- viesiek1
- Wersja: 2023
- Kontakt:
Nie mam takiej procedury jak "iZamListaProduktow". Może dlatego, że nie mam Panelu Kontrahenta? Mogę coś zrobić, żeby ją mieć?
Wiesław Świergała
tel: +48 33 829 54 50
e-mail: wieslaw.swiergala@hydro.com.pl
http://www.hydro.com.pl
Ta procedura wywołuje jeszcze inne iZam... Ja nie jestem właścicielem systemu więc nie chciałbym udostępniać, żeby nie narażać klienta na ryzyko prawne. Nawet nie czytałem licencji i nie wiem co można a co nie można.
Tak naprawdę to się chyba nazywa iZamListaTowarów.
Ale i tak to jest brzydkie obejście bo to zwraca całą grupę towarów i trzeba sobie poszukać konkretnego. Dla mnie na razie to nie problem.
U mnie klient stwierdził, że wystarczy jak cena będzie taka sama jak w panelu kontrahenta.
Używałeś (z sukcesem?) cdn.MacierzRabatowa? Wydaje mi się, że iZam... nie korzysta wprost.
Wcześniej próbowałem tworzyć zamówienie w API dla kontrahenta, dodawać towar, sprawdzać cenę pozycji i usuwać zamówienie. Działa ale u mnie każde logowanie trwa 5-7 sekund. Dla webapi to tragedia jakaś... Działam na VPNie. Może dlatego.
Tak naprawdę to się chyba nazywa iZamListaTowarów.
Ale i tak to jest brzydkie obejście bo to zwraca całą grupę towarów i trzeba sobie poszukać konkretnego. Dla mnie na razie to nie problem.
U mnie klient stwierdził, że wystarczy jak cena będzie taka sama jak w panelu kontrahenta.
Używałeś (z sukcesem?) cdn.MacierzRabatowa? Wydaje mi się, że iZam... nie korzysta wprost.
Wcześniej próbowałem tworzyć zamówienie w API dla kontrahenta, dodawać towar, sprawdzać cenę pozycji i usuwać zamówienie. Działa ale u mnie każde logowanie trwa 5-7 sekund. Dla webapi to tragedia jakaś... Działam na VPNie. Może dlatego.
- viesiek1
- Kontakt:
Dobrze zauważyłeś, że CDN.MacierzRabatowa wydaje się być skomplikowana i gdyby było coś prostszego, to byłoby miło. Nie miałem jeszcze potrzeby jej używać.
A poza tym pytanie: czy dobrze się domyślam, że "iZam..." pochodzą z panelu kontrahenta (B2B) ?
A poza tym pytanie: czy dobrze się domyślam, że "iZam..." pochodzą z panelu kontrahenta (B2B) ?
Wiesław Świergała
Na pewno iZam są z PK i chyba z obecnego B2B. Ja mam u siebie w bazie CDN.iZamListaTowarow, pozostałość po PK. Tylko że ona nie zwraca obliczonej ceny tzn. nie uwzględnia promocji, jej obliczenia dotyczące ceny bazują tylko na tabeli CDN.TwrCeny.
Pozdrawiam,
Robert
select convert(varchar(100),0x637a6173616d69207069737aea2074752067b375706f7479203a29)
Robert
select convert(varchar(100),0x637a6173616d69207069737aea2074752067b375706f7479203a29)
- viesiek1
- Kontakt:
Dasz się namówić na krótki przykład?Krótko - rabaty.dll
Wiesław Świergała