API - WM do ZS związany pozycjami

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

Michał Koźlik
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 2013.2

API - WM do ZS związany pozycjami

Post autor: Michał Koźlik »

Witam.

Borykam się z takim problemem. Potrzebuję do dokumentu ZS zawierającego kilka pozycji wygenerować WM powiązany pozycjami ZS tak aby wyświetlały się na liście elementów zamówień.

Jeżeli dokument WM jest wystawiony w ilości nie większej i równej do ilości wynikającej z ZS wszystko jest OK, schody zaczynają się jeśli wydajemy z górką wtedy dokument jest albo nie związany albo obcina ilości.

Ktoś z Was przerabiał taki problem i może pomóc w rozwiązaniu zagadki - Comarch niczego w temacie nie doradził przez zgłoszenia, w skrócie "Nie da się".

Update zamówienia przed WM też nie działa i rozwala ilości do realizacji, update na tabeli Rezerwacji nie pozwala później anulować WM w razie potrzeby.

Wszystkie pomysły mi się wyczerpały może ktoś w Was jest w stanie pomóc, jestem w dużej kropce.

elmiq

Re: API - WM do ZS związany pozycjami

Post autor: elmiq »

API tylko symuluje to, co możesz zrobić od strony interface. Nie ma standardowo opcji wydania ilości większej niż ta, która jest na zamówieniu, bo... tak to sobie wymyślili dawno temu. To co mógłbyś robić to edytować istniejące pozycje/dodawać nadmiary jako osobne elementy i dopiero generować dokument WM. Nie do końca rozumiem tę część twojego posta "Update zamówienia przed WM też nie działa i rozwala ilości do realizacji" - co konkretnie aktualizujesz, że uważasz, iż coś takiego nie zadziała?

Pozdrawiam,
Mateusz
Mateusz Świerkosz

http://elmiq.blogspot.com/

Michał Koźlik

Niestety nie mogę zastosować tego rozwiązania ponieważ zamówienie może być częściowo zrealizowane innym dokumentem.
Update miałem na myśli zmianę na żywca w bazie pól w rekordach.
Efekt niestety słaby ponieważ jest jakieś powiązanie z tabelą rezerwacji (choć triggerów nie namierzyłem), które rozwala widok:
1.jpg
Gdybym otworzył zamówienie w celu jego zmiany to komunikat:
2.JPG
powoduje zrealizowanie zamówienia na liście elementów co nie jest prawdą.

Jak widzisz kwas straszny.
Gdzie nie spojrzysz ściana.

Swiety_M
Wersja: 8.0
Kontakt:

Post autor: Swiety_M »

hej,
A co się stanie jeśli masz na ZS ilość 15 sztuk, utworzysz WM na ilość 20 sztuk i dodasz powiązanie funkcją dokumenty związane jednego z drugim?
Pozdrawiam
Marek Michałowski
www.tecado.pl
ERP/WMS/SFA
POZNAŃ - WRZEŚNIA

Michał Koźlik

Nie uda się ta operacja ponieważ XL stwierdzi że masz większą ilość na WM niż wynika z ZS.

Swiety_M
Wersja: 8.0
Kontakt:

Post autor: Swiety_M »

Jeśli masz w jednej pozycji, ale próbowałeś zrobić, tak że na WM dodasz dwie pozycje?
Tj. ZS=15 WM=15 i druga pozycja na WM z tym samym towarem 5 sztuk?

Czy od razu wiążesz funkcją WM do ZS? Czy robisz z WM dokument handlowy np. WZ i WZ próbujesz powiązać do ZS?
Coś mi się kojarzy, że kiedyś miałem podobny problem i jakąś kombinacja udało się to rozwiązać...
Marek Michałowski
www.tecado.pl
ERP/WMS/SFA
POZNAŃ - WRZEŚNIA

Michał Koźlik

Próbowałem na wiele sposobów i żaden z nich nie dał określonego rezultatu.
Stąd wątek z prośba o pomoc i sprawdzoną już metodę, która działa.

elmiq

Post autor: elmiq »

To nie jest WM-ka "z ręki", więc nie ma na niej dowolnych pozycji, tylko realizacja(bądź nie) tego co jest na powiązanym zamówieniu.

Co do samego problemu, to moim zdaniem powinieneś edytować sobie pozycje na ZS i powiązane z nią rezerwacje. W tym przypadku może warto w jakiś sposób ewidencjonować ilość oryginalną pozycji (czyli np. na atrybucie pozycji ZS informacyjnie przechowujesz dane o oryginalnej ilości, bądź też w dowolnym innym miejscu, o ile jest Ci to potrzebne). Możesz też na podstawie istniejącej pozycji tworzyć nowe elementy na ZS (w obu przypadkach i tak musisz przeliczyć nagłówek i zaktualizować powiązane z nim tabele), dodawać nowe wpisy do tabel z rezerwacjami (CDN.Rezerwacje, CDN.RezMagazyny) i dopiero realizować zamówienie dokumentem WM z wykorzystaniem API. Ta opcja jest o tyle wygodniejsza, że masz w bardzo czytelny sposób oddzielone "nadmiary".

Nie jest to jakoś szczególnie skomplikowane do implementacji, więc próbuj śmiało zmieniać te rezerwacje i daj znać czy wszystko wyszło jak należy :)

Pozdrawiam,
Mateusz
Mateusz Świerkosz

http://elmiq.blogspot.com/

ODPOWIEDZ