Potrzebuję przekazać wartości zaznaczonych magazynów do określonej zmiennej. Użyłem kontrolki "ControlTypes.check" ale przy kilkunastu magazynach kod się rozrasta. Poniżej przykład:
Czy jest inny typ kontrolki coś na wzór CheckedListBox aby można było dodać listę magazynów poprzez selecta z bazy opcją zaznaczenia i przekazania ich wartości do zmiennej?
W załączniku efekt powyższego kodu.
Załączniki
ControlTypes.check
ControlTypes.check.JPG (9.36 KiB) Przejrzano 6917 razy
Możesz wykorzystać DropCombo albo DropList. Obok dodać przycisk usuń/dodaj w tle zbudować listę - magazynów wybranych (dodanych) przez użytkownika.
DropList i DropCombo możesz też kontrolować na jaką długość ma się rozwijać, np:
Lista wybranych magazynów - jako worek do którego userXL wrzuca, lub z którego usuwa magazyny dla których chce wykonać określone operacje.
Wtedy nie potrzebowałbyś pól check.
Masz jakiś większy plan co do tej hydry?
Jeśli to ma być coś większego to wg mnie prościej jest przyciskiem wywołać nowa formatkę zewnętrzną przekazać do niej wszystko co potrzebujesz i i w niej sobie wszystko oprogramować.
Generalnie z hydrą jest męczarnia i udręka przy większych "projektach" , to technologia z lat '90...
Marek Michałowski www.tecado.pl
ERP/WMS/SFA
POZNAŃ - WRZEŚNIA
Można też napisać metodę generującą dynamiczną liczbę kontrolek checkbox (analogicznie stworzyć metody obsługujące określone zdarzenia na nich) w zależności od ilości której potrzebujesz i jest i prosto, i ładnie, i bez męczarni.
Jest możliwość wsadzenia kontrolek WinForms na formatki XL. Niżej przykład dodanie System.Windows.Forms.CheckedListBox
Można nawet dodać kontrolki DevExpress'a ale tą wiedzą nikt sie tutaj nie będzie dzielił.
... ale tą wiedzą nikt sie tutaj nie będzie dzielił
To gdzie się będzie dzielił tą wiedzą?
A tak na poważnie pytałem się w jaki sposób dodać, więc jeżeli jest możliwość dodać kontrolkę System.Windows.Forms.CheckedListBox to prośba o info w jaki sposób?