Plik JPK wykonany raportem - bez aktualizacji XL'a

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

homebetatester
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 2014

Plik JPK wykonany raportem - bez aktualizacji XL'a

Post autor: homebetatester »

Witam,
Nie mogę pozwolić sobie na aktualizacje XL’a do najnowszej wersji, dlatego szukam obejścia wymogu wysyłania plików JPK.

Domyślam się że można wyeksportować wymagane przez MF dane do pliku .csv/.xls jakimś raportem. Dalej przy użyciu aplikacji http://www.mf.gov.pl/kontrola-skarbowa/ ... plikow-jpk wygenerować na tej podstawie plik JPK i podpisany wysłać.

Czy ktoś z Państwa coś takiego przetestował?
Czy ktoś z Państwa posiada już wykonany taki raport dla JPK_VAT?

Z góry dziękuje za wszelkie odp.

john_doe
Rola: Inny

Re: Plik JPK wykonany raportem - bez aktualizacji XL'a

Post autor: john_doe »

a możesz napisać dlaczego nie możesz sobie pozwolić na upgrade?

Ja migrowałem z wersji uwaga 9.7! pisałem na nowo dodatki ( api + hydra ). Może spróbuj zmigrować na kopii i oceń co i jak. Pod kątem JPK będzie to wygodniejsze. Wiesz jak to jest z MF za chwilę znowu coś zmienią i będziesz się bujał OSTRO. Aż w końcu zmienisz pracę.

Nie wiedziałem, że MF przygotowało takie cudo, nie mam pojęcia jak to działa. Wersja która wyjdzie niedługo będzie też uzgadniała JPK z deklaracją. Weź to pod uwagę, weź ( nie Ty ale zarząd Twojej firmy ) kary finansowe gdy będziecie słać chłam. Nie ma zlituj się.

homebetatester

Z powodu funduszy. Pozorna oszczędność – niestety.
Jako chwilowe rozwiązanie miałoby sens ale biorąc pod uwagę ilość dokumentów (JPK_EWP _FS _KR _MAG _PKPIR _VAT _WB _...) oraz to że każdy z nich będzie miał swój kolejny upade to finalnie zrobi się z tego PIEKŁO ;-]
Dzięki za info.

john_doe

Płacicie rocznie za licencje czy nie? bo jeśli tak to prawo do nowej wersji jest darmowe. Kwestia kosztów związanych z samą migracją. Jeśli zrobiłbyś to sam = 0zł.
Jaką teraz masz wersję?

homebetatester

Problem w tym że nie płacimy już 3 rok :-/ Mam na piśmie że uprzedzałem zarząd o ewentualnych przyszłych kosztach (dużych kosztach) ale pozorna oszczędność wygrała! Dlatego drugi mój temat: viewtopic.php?f=13&t=4226 Nastąpiło rozdzielenie działalności na dwa różne podmioty oraz przejście minimalną ilością licencji (3szt.) na Optime + inny soft.

john_doe

żal

szczygielp
Wersja: 10

Post autor: szczygielp »

Problem można rozwiązać dwoma metodami.
1)rozwiązanie wykorzystujące procedury przygotowane przez Comarch do wersji 2016 i/lub 2017 do JPK (napisanie prostego programu który zwrócone dane z procedur wrzuci w XMLa - mi zajęło to 3 dni i działa do dziś )
2) rozwiązanie oparte o csv i aplikacje JPK udostępnianą przez Ministerstwo (można napisać coś własnego lub wykorzystać twórczość Comarch tak aby przygotować dane do csv który zaczya aplikacja JPK tworząc XMLa)

Mam gotowiec dla metody 1 i działa na wersji 2013 - JPK VAT, pozostałe pliki JPK - tworzone na wezwanie, sądzę że można zrobić podobnie.
Paweł Szczygieł

elmiq

Post autor: elmiq »

Najlepiej to pierwsze, niech jeszcze Comarch zacznie swoje procedury szyfrować żeby ludzie nie rozkradali, a wdrożeniowcy mieli łatwiej :)
Mateusz Świerkosz

http://elmiq.blogspot.com/

Coin
Rola: Konsultant CDN XL

Post autor: Coin »

Tyle, że wypadku firmy która nie płaci od trzech lat tak teoretycznie metoda1 jest nielegalna jeśli ktoś nie ma praw do nowych wersji programu
Poza tym ktoś musiałby te procedury Wam dać bo przy nieaktualnej gwarancji nie dostaniecie wersji instalacyjnych nowych wersji.
Pozdrawiam
Marcin Groszewski - ALTERPRO Sp. z o.o.
m.groszewski@alterpro.pl

Awatar użytkownika
viesiek1
Wersja: 2023
Kontakt:

Post autor: viesiek1 »

I niestety wystarczy, że jakaś procedura odwoła się do pola w bazie, którego nie ma w starszej wersji i cały misterny plan...
Wiesław Świergała

tel: +48 33 829 54 50
e-mail: wieslaw.swiergala@hydro.com.pl

http://www.hydro.com.pl

ODPOWIEDZ