API 2016 = problemy

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

Michał Koźlik
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 2013.2

API 2016 = problemy

Post autor: Michał Koźlik »

Witam.

Mamy problem z którym nie możemy sobie poradzić.
Klient ma napisaną aplikację pod API 2014. Na wersji XL 2015 aplikacja działa.
Problemy pojawiają się podczas próby przejścia pod 2016 (jakakolwiek wersja z dotychczas wydanych).
w logach mamy: XLZamknijDokument: BŁĘDY:|Nie udało się wykonać zadania procesu. (ZamknijDokument-260).
W dokumentacji nie ma słowa o błędzie 260 - czym to jest i z czego wynika?
Na dokładkę konsultant napisał w odpowiedzi: "Proszę również dostosować aplikację do aktualnej, używanej wersji - może to być problem wersjonowania".

Proszę o informacje czy w Waszych przypadkach problem także występuje podczas zamykania dokumentów PW/RW.
Może ktoś z Was ma już receptę na tę dolegliwość?

Pozdrawiam
Michał

Awatar użytkownika
STAY_PJE
Rola: Konsultant CDN XL
Kontakt:

Re: API 2016 = problemy

Post autor: STAY_PJE »

Spróbuj na tym komputerze podmienić biblioteki API na starsze wersje. W szczególności chodzi o plik cdn_api.dll i chyba cdn_apinet (czy jakoś tak).

rafalW
Rola: Inny

Post autor: rafalW »

Nie zamienialbym bibliotek. Nawet jesli zadziala, to moze sie wywalic pozniej i to w znacznie bardziej spektakularny sposob.
Chyba cos mocno pomieszali w 2016.x. Mam jedna aplikacje sprzed kilku lat napisana pod api23, ktora bez problemu znosila podnoszenie XLa do kolejnych wersji, a wlasnie pod 2016.x przestala dzialac (Objawy te same, api zwraca bledy nieopisane w dokumentacji)

Obawiam sie, ze rada konsultanta jest jedyna sensowna. Przekompilowanie aplikacji pod nowe api to kilka minut roboty, koniec koncow wyjdzie taniej niz rzezbienie z bibliotekami

john_doe
Rola: Inny

Post autor: john_doe »

Pytanie czy masz źródła aplikacji? Jeśli to to po prostu użyj obecnej biblioteki, zmień deklaracje obiektów i stestuj.
Jeśli nie masz źródeł to gorzej. Co robi ta aplikacja?

Michał Koźlik
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 2013.2

Post autor: Michał Koźlik »

Źródeł aplikacji nie mam ale...
Coś pokombinowałem z wpisami rejestru XL oraz w konfiguracji samego XL (serwis klucza, bazy, itp.). Restarty wymagane po ponownej instalacji XL + ponowne zarejestrowanie bibliotek.
Wyobraźcie sobie że działa. Dokumenty generują się teraz poprawnie, błędów nie ma jak na razie.
Nie wiem też czy jest to zasługa HotFix 2, czy może przypływ szczęścia.
Osobiście obstawiam to drugie, bo pewnie za 2 dni będzie od nowa ludowa.

ODPOWIEDZ