Sprawdź gdzie położyłeś tempdb - CDN XL namiętnie korzysta z kursorów i tymczasowych tabel lokowanych w tempdb. Ustal jej rozmiar wstępny na jakimś rozsądnym poziomie (dynamiczna alokacja od 1 MB kosztuje trochę czasu, realokacja/autoshrink też) - lokalizacja na wydajnym podsystemie dyskowym na pewno ma sens (domyślnie katalog instalacyjny na dysku systemowym, gdzie swap potrafi wysycić wydajność dysków).
SQLS 2012 rozwiązuje parę problemów z wydajnością kursorów, ale to przeszkadza CDN XL i środowisku Clarion, które stosuje obejścia dobrze działające do 2008 R2, ale przeszkadzające w optymalizacji SQLS 2012. Do tego SQLS 2012 dorzucał swoje problemy z alokacją zasobów dla kursorów - sprawdź poprawki dystrybuowane poza kanałem update (rozwiązujące specyficzne problemy dla specyficznych instalacji i udostępniane administratorom do świadomego użycia na własne ryzyko): http://sqlserverbuilds.blogspot.com/#sql2012
No i rzecz jasna obserwacja profilerem i activity monitor wąskich gardeł ...
BTW na terminalu błędnie ustawiony DNS potrafi ładnie wprowadzić timeouty do każdego procesu związanego z CDN XL (serwer klucza odnajdywany po nazwie DNS, która jest rozwikływana z opóźnieniem, proces/wątek CDN XL pytający o pobór licencji blokuje wątki czekające na potwierdzenie pobrania licencji). Tak samo nieaktywna drukarka domyślna (jest kolejka, ale fizycznie drukarka nie odpowiada i XL czeka, czeka, czeka ... o ruszył, o znowu czeka ) itd itp
Dzięki za sporą listę uwag postaram się odpowiedzieć na wszystkie
-------Zobacz czy MSSQL pozwoli ci obniżyć Compatibility Level do 2008 i przetestuj czy to coś zmieni.
------Ja przenosiłem ostatnio bazę z mssql 2008 na 2014. Ale poziom funkcjonalności zostawiłem na 2008 bo zmian jest mnóstwo w zarządzaniu pamięcią, kursorami, indeksami etc, ------a mam dużo własnych modyfikacji na bazie zrobionych.
Na bazie testowej która jest na tym samym serwerze
Serwer pozwolił zmienić Compatibility Level na 2008 (100)
Efekt mnie nie zadowolił nie wiem czemu wyświetlanie okien było szybsze ale niestety wydłużył się czas generowania dokumentów
jest to oczywiście ocena subiektywna
-----Powinieneś najpierw zlokalizować problem czy to wina sieci czy samej bazy/XL.
-----Ja bym na serwerze z bazą zainstalował XL i po testował jeśli będzie chodzić OK to problem jest w otoczeniu jeśli lokalnie na serwerze z bazą będzie taki sam problem no to
-----pewnie problem z bazą.
co do tej sugestii
już to zrobiłem i nie stwierdziłem problemu
test 1 już pisałem VPN ---- nie przyniosło zamierzonych rezultatów
test 2 uruchomienie terminali server 2012 --częściowo rozwiązało problem w Połoczanie z VPN-em
przy okazji wymieniłem im sprzęt na nowy
częściowo oznacza
problemy z wydrukami na drukarce fiskalnej bardzo długi czas oczekiwania (nawet po zastosowaniu sterowników COMARCHU)
problemy z wydrukami na drukarce laserowej (mapowanie drukarki bardzo wydłuża czas dostępu do xl-a ) rozwiązaniem było mapowanie drukarki na serwerze
test 3 postawienie severa 2003 -- dało najlepszy rezultat
na serwerze zainstalowany XL i podłączają się przez zdalny pulpit czas dostępu do xl najlepszy
test 4 zbudowanie Lana na tym samym łączu bez większych rezultatów
-----Baza leży na jakiejś macierzy zewnętrznej czy masz lokalnie w dyskach/raidzie na hoście? Może ustawiłeś mniej wydajny/wolniejszy zasób dyskowy?
----Poza tym też przy operacjach, na których najbardziej narzekają użytkownicy odpaliłbym profilera albo chociaż activity monitor i sprawdził co tak naprawdę się na bazie dzieje.
Co do ostatnich sugestii
baza leży na lokalnych dyskach na lokalnej macierzy dyskowej
co do monitora nie na nim nie znalazłem a może nie umiem go poprawnie odczytać
tyle że ta sama baza pracuje na lokalnym Lanie i nie ma problemów
nie licząc zwisów sesji