operatorzy z pustym hasłem

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

elmiq
Rola: Administrator CDN XL

Re: operatorzy z pustym hasłem

Post autor: elmiq »

Już rozumiem o co Panu chodzi - nie wziąłem pod uwagę faktu, że operator "dostaje" pole Ope_Haslo_chk na stałe, tym samym szyfrowanie jednostronne danego ciągu znaków będzie zawsze skutkowało tym samym (swoją drogą bardzo głupie rozwiązanie, ale to w końcu Comarch).

Niemniej jednak i tak jestem zdania, że dla dużej ilości aktywnych operatorów (u mnie jest 140) ustawianie pustego hasła dla wszystkich jest czasochłonne :)

Pozdrawiam,
Mateusz
Mateusz Świerkosz

http://elmiq.blogspot.com/
Awatar użytkownika
STAY_PJE
Rola: Konsultant CDN XL
Kontakt:

Post autor: STAY_PJE »

W porządku, nie chodzi przecież o to żeby się spierać tylko dawać alternatywy różnych rozwiązań.
Przy 140 użytkownikach z pewnością ta metoda będzie uciążliwa.
Załatwiłaby sprawę znajomość algorytmu szyfrowania tego hasła ale tego niestety producent nie chce udostępnić.

Pozdrawiam,
Piotr
elmiq

Z tym akurat do końca się nie zgodzę - spory rodzą naprawdę dużo dobrego, o ile są prowadzone z zachowaniem pewnych zasad. W każdym razie dziękuje za nakierowanie mnie na inne rozwiązanie tudzież douczenie.

Pozdrawiam,
Mateusz
Mateusz Świerkosz

alfero
Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 2016

Post autor: alfero »

elmiq pisze:Program w załączniku tego posta jest dla wersji 9.9 - Proszę to sobie wrzucić do katalogu z XL, a jeżeli to nie pomoże to dodać ten katalog do zmiennej Path w zmiennych środowiskowych Windows.

Pozdrawiam,
Mateusz
dzięki za plik dla wersji 9.9
program zadziałał
ale obawiam się jednak dane operatorów nie pojawiają się w ListBox na dole
pojawia się nazwa operatora ostatnio sprawdzanego (tak się domyślam)
nad Listboxem, ale sam Listbox pozostaje pusty :(

pozdrawiam
elmiq

W siatce danych pojawiają się operatorzy dla których w danym momencie wykonywane jest sprawdzenie. Jeżeli uda się zalogować na operatora bez hasła, to jego dane są wrzucane do siatki danych (jak w załączniku). Programik najlepiej uruchomić i zostawić na parę minut, ponieważ logowanie i wylogowywanie poprzez API chwilę zajmuje. Proszę dla testu skasować hasło na swoim loginie w bazie testowej i zobaczyć czy wpadnie on do Grid :) Jeżeli po komunikacie "Zakończono" grid pozostanie pusty, to znaczy, że nie ma operatorów z pustymi hasłami.

Pozdrawiam,
Mateusz
Załączniki
Przyklad.jpg
Przyklad.jpg (4.85 KiB) Przejrzano 4953 razy
Mateusz Świerkosz

alfero

elmiq pisze:W siatce danych pojawiają się operatorzy dla których w danym momencie wykonywane jest sprawdzenie. Jeżeli uda się zalogować na operatora bez hasła, to jego dane są wrzucane do siatki danych (jak w załączniku). Programik najlepiej uruchomić i zostawić na parę minut, ponieważ logowanie i wylogowywanie poprzez API chwilę zajmuje. Proszę dla testu skasować hasło na swoim loginie w bazie testowej i zobaczyć czy wpadnie on do Grid :) Jeżeli po komunikacie "Zakończono" grid pozostanie pusty, to znaczy, że nie ma operatorów z pustymi hasłami.

Pozdrawiam,
Mateusz

tak, dobrze rozumiem działanie programu, ale mimo, że są operatorzy z pustym hasłem, to żaden nie pojawia się w Grid
na czerwono zaznaczyłem, gdzie pojawia się nazwa operatora
Schowek01.jpg
elmiq

To ciekawe, ponieważ sprawdziłem to jeszcze teraz w 2 innych środowiskach, względem 2 innych wersji XL (9.9 oraz 2013.6) i wiersze jak najbardziej pojawiły się w tabeli. Czy dobrze wypełnia Pan pole baza(dla API)? Chodzi o nazwę bazy, która widoczna jest oknie dialogowym "Wybór bazy" przy uruchamianiu XL-a i powinno się to pokrywać z wpisami w rejestrze (czyli jedno wskazuje na drugie). Jeżeli wpisze Pan złą nazwę w to pole, to będzie widać bardzo szybką iterację po operatorach, ale efektów nie będzie w siatce z danymi, ponieważ nie znajdzie bazy i nawet nie spróbuje się logować.

W załączniku jest przykład gdzie nazwa bazy i nazwa API są rozbieżne (ale PL wskazuje na bazę ERPXL_PL w MSSQL).
Załączniki
Przyklad2.jpg
Przyklad2.jpg (13.89 KiB) Przejrzano 4946 razy
Mateusz Świerkosz

alfero

rzeczywiście wpisywałem w w to pole nazwy bazy z SQL Servera
zmieniłem to na na nazwę widoczną jest oknie dialogowym "Wybór bazy"
ale niestety rezultat ten sam
program szybko przeleciał po loginach
i Grid jest pusty

może wersja Pana programu dla CDN 9.9 ma błąd?
elmiq

W załączniku wersja logująca błędy.

Pozdrawiam,
Mateusz
Załączniki
Api Hasła + log bledow.zip
(7.25 KiB) Pobrany 216 razy
Mateusz Świerkosz

alfero

działa!
dziękuje

tzn. Grid się wypełnił prawidłowo
aczkolwiek Grid Error zawiera chyba wszystkich operatorów z zapsiem "Nieprawidłowe hasło"
ODPOWIEDZ