CDN XL - BI 9.7

Problemy i pomysły związane z innymi modułami czyli np. środki trwałe, import, zamówienia ...

Moderator: mikey

hornikm
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 9.0 HR1

CDN XL - BI 9.7

Post autor: hornikm »

Witam,

Zrobiłem aktualizacje BI z v9.6 do v9.7, i nie uruchamia mi się księga raportów. Dodam że wszystkie role zabezpieczeń i dostępy do baz są zdefiniowane, zresztą wszystko działało przed aktualizacją.
W załączniku plik z logiem programiku DebugView, który mówi o braku dostępu do czegoś ale nie bardzo wiem co jest nie tak.

Otrzymuję komunikat o następującej treści:
'Brak możliwości uruchomienia aplikacji. Nie masz zdefiniowanej roli lub odpowiednich uprawnień'

Szczegóły błędu wyglądają tak:
'Comarch.Msp.ReportsBook.BusinessInterface.Exceptions.ReportsBookAccessException: Current logged user (gid: 124) doesn't have role with assigned in database: CDNXL_ARPEX, server: KABUM\CDNXL
w Comarch.Msp.ReportsBook.BusinessLogic.XLLogic.XLManager.TestAccessToReportsBook()
w ReportsBook.LoginManager.worker_BeginCheck(Object sender, DoWorkEventArgs e) w e:\!ReportBookBuilds\Main\ERP BI\MAIN_RB_x86\Sources\Sources\ReportsBook\LoginManager.cs:wiersz 325'

Nie mam pojęcia co może być nie tak, i czy problem leży po mojej stronie czy to znowu Comarch nie pomyślał o czymś.
Dzięki z góry za wszelką pomoc.

elmiq

Re: CDN XL - BI 9.7

Post autor: elmiq »

Nie widzę załącznika...

Na początek spróbuj użytkownikowi domenowemu z poziomu którego uruchamiasz księgę raportów nadać chwilowo uprawnienia sysadmina do bazy. Co prawda sam komunikat dotyczy niby braku przypisania tego usera do roli z uprawnieniami do bazy XL, aczkolwiek nie będę się tego czepiał skoro mówisz, że wszystko jest w tym zakresie w porządku. Dla pewności możesz tego usera wywalić z roli i dodać ponownie.
Mateusz Świerkosz

http://elmiq.blogspot.com/

hornikm

Dzięki za odpowiedź, już wklejam treść załącznika, niestety forum nie toleruje załączników z rozszerzeniami log i txt.
Zmieniłem użytkownikowi uprawnienia w bazie, zmienił się komunikat podczas logowania na następujący:
"Comarch.Msp.ReportsBook.BusinessInterface.Exceptions.ReportsBookAccessException: Current logged user not found in database: CDNXL_ARPEX, server: KABUM\CDNXL
w Comarch.Msp.ReportsBook.BusinessLogic.XLLogic.XLManager.TestAccessToReportsBook()
w ReportsBook.LoginManager.worker_BeginCheck(Object sender, DoWorkEventArgs e) w e:\!ReportBookBuilds\Main\ERP BI\MAIN_RB_x86\Sources\Sources\ReportsBook\LoginManager.cs:wiersz 325"

Komunikat wskazuje na to że nie ma usera domenowego w bazie xla, ale właśnie to sprawdziłem zrobiłem ponownie synchronizacje i wszystko jest ok.

Poniżej komunikat z debugview:

[6536] log4net: XmlHierarchyConfigurator: Configuration update mode [Merge].
[6536] log4net: XmlHierarchyConfigurator: Retrieving an instance of log4net.Repository.Logger for logger [NHibernate].
[6536] log4net: XmlHierarchyConfigurator: Setting [NHibernate] additivity to [True].
[6536] log4net: XmlHierarchyConfigurator: Logger [NHibernate] Level string is [ERROR].
[6536] log4net: XmlHierarchyConfigurator: Logger [NHibernate] level set to [name="ERROR",value=70000].
[6536] log4net: XmlHierarchyConfigurator: Logger [root] Level string is [INFO].
[6536] log4net: XmlHierarchyConfigurator: Logger [root] level set to [name="INFO",value=40000].
[6536] log4net: XmlHierarchyConfigurator: Loading Appender [RollingLogFileAppender] type: [log4net.Appender.RollingFileAppender]
[6536] log4net: XmlHierarchyConfigurator: Setting Property [File] to String value []
[6536] log4net: XmlHierarchyConfigurator: Setting Property [AppendToFile] to Boolean value [True]
[6536] log4net: XmlHierarchyConfigurator: Setting Property [RollingStyle] to RollingMode value [Size]
[6536] log4net: XmlHierarchyConfigurator: Setting Property [DatePattern] to String value [yyyy-MM-dd]
[6536] log4net: XmlHierarchyConfigurator: Setting Property [MaximumFileSize] to String value [10MB]
[6536] log4net: XmlHierarchyConfigurator: Setting Property [StaticLogFileName] to Boolean value [True]
[6536] log4net: XmlHierarchyConfigurator: Setting Property [LockingModel] to object [log4net.Appender.FileAppender+MinimalLock]
[6536] log4net: PatternParser: Converter [message] Option [] Format [min=-1,max=2147483647,leftAlign=False]
[6536] log4net: PatternParser: Converter [newline] Option [] Format [min=-1,max=2147483647,leftAlign=False]
[6536] log4net: XmlHierarchyConfigurator: Setting Property [ConversionPattern] to String value [%-5p %d %5rms %-c{1} - %m%n]
[6536] log4net: PatternParser: Converter [p] Option [] Format [min=5,max=2147483647,leftAlign=True]
[6536] log4net: PatternParser: Converter [literal] Option [ ] Format [min=-1,max=2147483647,leftAlign=False]
[6536] log4net: PatternParser: Converter [d] Option [] Format [min=-1,max=2147483647,leftAlign=False]
[6536] log4net: PatternParser: Converter [literal] Option [ ] Format [min=-1,max=2147483647,leftAlign=False]
[6536] log4net: PatternParser: Converter [r] Option [] Format [min=5,max=2147483647,leftAlign=False]
[6536] log4net: PatternParser: Converter [literal] Option [ms ] Format [min=-1,max=2147483647,leftAlign=False]
[6536] log4net: PatternParser: Converter [c] Option [1] Format [min=-1,max=2147483647,leftAlign=True]
[6536] log4net: PatternParser: Converter [literal] Option [ - ] Format [min=-1,max=2147483647,leftAlign=False]
[6536] log4net: PatternParser: Converter [m] Option [] Format [min=-1,max=2147483647,leftAlign=False]
[6536] log4net: PatternParser: Converter [n] Option [] Format [min=-1,max=2147483647,leftAlign=False]
[6536] log4net: XmlHierarchyConfigurator: Setting Property [Layout] to object [log4net.Layout.PatternLayout]
[6536] log4net: RollingFileAppender: Searched for existing files in [C:\Program Files (x86)\ComarchBI\Business Intelligence\bin\reports book]
[6536] log4net: RollingFileAppender: curSizeRollBackups starts at [0]
[6536] log4net: FileAppender: Opening file for writing [C:\Program Files (x86)\ComarchBI\Business Intelligence\bin\reports book\] append [True]
[6536] log4net:ERROR [RollingFileAppender] Unable to acquire lock on file C:\Program Files (x86)\ComarchBI\Business Intelligence\bin\reports book\. Nie można odnaleźć części ścieżki 'C:\Program Files (x86)\ComarchBI\Business Intelligence\bin\reports book\'.
[6536] log4net:ERROR [RollingFileAppender] OpenFile(C:\Program Files (x86)\ComarchBI\Business Intelligence\bin\reports book\,True) call failed.
[6536] log4net.Appender.FileAppender+LockingStream+LockStateException: The file is not currently locked
[6536] w log4net.Appender.FileAppender.LockingStream.AssertLocked()
[6536] w log4net.Appender.FileAppender.LockingStream.get_CanWrite()
[6536] w System.IO.StreamWriter..ctor(Stream stream, Encoding encoding, Int32 bufferSize)
[6536] w System.IO.StreamWriter..ctor(Stream stream, Encoding encoding)
[6536] w log4net.Appender.FileAppender.OpenFile(String fileName, Boolean append)
[6536] w log4net.Appender.RollingFileAppender.OpenFile(String fileName, Boolean append)
[6536] w log4net.Appender.FileAppender.SafeOpenFile(String fileName, Boolean append)
[6536] log4net: XmlHierarchyConfigurator: Created Appender [RollingLogFileAppender]
[6536] log4net: XmlHierarchyConfigurator: Adding appender named [RollingLogFileAppender] to logger [root].
[6536] log4net: XmlHierarchyConfigurator: Loading Appender [LogDatabaseAppender] type: [Comarch.BI.Common.Log4NetAppender.LogDbAppender]
[6536] log4net: SystemInfo: Loaded type [Comarch.BI.Common.Log4NetAppender.LogDbAppender] from assembly [Comarch.BI.Common, Version=9.7.0.30, Culture=neutral, PublicKeyToken=null] by searching loaded assemblies.
[6536] log4net: XmlHierarchyConfigurator: Created Appender [LogDatabaseAppender]
[6536] log4net: XmlHierarchyConfigurator: Adding appender named [LogDatabaseAppender] to logger [root].
[6536] log4net: XmlHierarchyConfigurator: Hierarchy Threshold []
[6536] log4net: RollingFileAppender: Searched for existing files in [C:\Users\hornikm\AppData\Roaming]
[6536] log4net: RollingFileAppender: curSizeRollBackups starts at [0]
[6536] log4net: FileAppender: Opening file for writing [C:\Users\hornikm\AppData\Roaming\ReportsBookLog.txt] append [True]

elmiq

A na użytkowniku na którym uruchamiasz księgę, jesteś w stanie dobić się z pomocą Management Studio, bądź po prostu źródeł danych, do serwera po autentykacji Windows ?
Mateusz Świerkosz

hornikm

Tak bez problemu, jak ustawiłem użytkownika na sysadmin, to ruszyło.
No nic sprawdzę wszystkich użytkowników, ich uprawnienia moze tam coś jest nie tak, ale zgodnie z instrukcją do BI z Comarchu wszystko się zgadza.
Dzięki za pomoc.

elmiq

Raz miałem dzięki koledze problem z uruchomieniem księgi u klienta. Działało 2 tygodnie po czym nagle przestało. Pytanie: Robiłeś coś ? NIEEEEEEE. No więc szukałem jak głupi - na początku nie mogłem sobie pozwolić na to żeby u klienta to nie działało - ustawiłem na loginach uprawnienia sysadmina i ruszyło. Pojechałem jednak na miejsce zbrodni i szukałem jakiś poszlak w celu znalezienia bardziej bezpiecznego rozwiązania. Jak się okazało mój kolega który nie robił NIC, usunął wyjątki na zaporze maszyny obsługującej MSSQL dla Analysis Service, przez to z żadnej końcówki nie można było się dobić - komunikat był ten sam co u Ciebie, a Comarch usiłował mi udowodnić, że nie umiem roli skonfigurować. Może jeszcze coś tak trywialnego jest problemem.
Mateusz Świerkosz

hornikm

No u mnie to nie zapora, klient pracuje przez terminale, i lokalnie nie dało się zalogować. Praktycznie już działa, ale zabawa fajna tym bardziej że przed aktualizacją wszystko śmiga, a klientowi się właśnie sezon sprzedażowy zaczyna i lecą analizy za analizami.

ODPOWIEDZ