Szczególowy raport towarów do Intrastat
Moderator: mikey
Szczególowy raport towarów do Intrastat
Witam koledzy
w trakcie wdrożenia niezauważony został problem konieczności uzupełnienia kartoteki towarów o kody celne, kraje pochodzenia i/lub wagi PRZED dokonaniem pierwszych dostaw wewnątrzwspólnotowych. TERAZ potrzebuje jakoś wyciągnąć zestawienie (listę) towarów wliczone przed XLa do raportu Instrastat.
Innymi słowy chodzi o listę tego co raport Intrastat zsumował w poszczególnych pozycjach, a więc: Akronim Towaru,Ilość, Datę PZI, Kod Celny, Nazwę Grupy Celnej, Kraj Pochodzenia, Wagę Netto - wszystko za zadany czas. Może ktoś przerabiał coś podobnego ?
Z góry dzięki
w trakcie wdrożenia niezauważony został problem konieczności uzupełnienia kartoteki towarów o kody celne, kraje pochodzenia i/lub wagi PRZED dokonaniem pierwszych dostaw wewnątrzwspólnotowych. TERAZ potrzebuje jakoś wyciągnąć zestawienie (listę) towarów wliczone przed XLa do raportu Instrastat.
Innymi słowy chodzi o listę tego co raport Intrastat zsumował w poszczególnych pozycjach, a więc: Akronim Towaru,Ilość, Datę PZI, Kod Celny, Nazwę Grupy Celnej, Kraj Pochodzenia, Wagę Netto - wszystko za zadany czas. Może ktoś przerabiał coś podobnego ?
Z góry dzięki
FotOn. Raczkujący Admin CDN XL
fsagency@fsagency.pl
fsagency@fsagency.pl
Re: Szczególowy raport towarów do Intrastat
Witam.
Ostatnio napotkaliśmy podobny problem. Jak dotąd biuro rachunkowe intrastat wypełniało ręcznie ale postanowiłem wdrożyć ich żeby "wypluwali" to z CDN'a. W module Sprzedaż->Zestawienia->Intrastat jest możliwość generowania takich dokumentów. Ale jest jeden myk. Pomimo tego, że uzupełniłeś dane na kartach towarów (kody CN, waga itd.) Raport za ten okres weźmie to pod uwagę ale błędnie. Po prostu transakcje wystawione w przeszłości (gdy te dane były puste) będą zawierały nadal puste dane. Przy wystawianiu dokumentów do tabeli TraElem przepisywany jest m.in. kod PCN (pole TrE_PCN). Jeśli chciałbyś wygenerować taki instrastat, wpierw trzeba by było zrobić aktualizację tych kodów PCN w tabeli TraElem i może jeszcze innych rzeczy.
Pozdrawiam Grzesiek
Ostatnio napotkaliśmy podobny problem. Jak dotąd biuro rachunkowe intrastat wypełniało ręcznie ale postanowiłem wdrożyć ich żeby "wypluwali" to z CDN'a. W module Sprzedaż->Zestawienia->Intrastat jest możliwość generowania takich dokumentów. Ale jest jeden myk. Pomimo tego, że uzupełniłeś dane na kartach towarów (kody CN, waga itd.) Raport za ten okres weźmie to pod uwagę ale błędnie. Po prostu transakcje wystawione w przeszłości (gdy te dane były puste) będą zawierały nadal puste dane. Przy wystawianiu dokumentów do tabeli TraElem przepisywany jest m.in. kod PCN (pole TrE_PCN). Jeśli chciałbyś wygenerować taki instrastat, wpierw trzeba by było zrobić aktualizację tych kodów PCN w tabeli TraElem i może jeszcze innych rzeczy.
Pozdrawiam Grzesiek
-
Robert666
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 9.0 HR1
Może to ułatwi Ci życie
Kod: Zaznacz cały
select trn_istrok as DEKL_ROK,trn_istmiesiac as DEKL_MIESIAC,
CDN.NumerDokumentuTRN(CDN.TraNag.TrN_GIDTyp, CDN.TraNag.TrN_SpiTyp, CDN.TraNag.TrN_TrNTyp, CDN.TraNag.TrN_TrNNumer, CDN.TraNag.TrN_TrNRok,
CDN.TraNag.TrN_TrNSeria) AS Nr_PZI,
CONVERT(datetime, TrN_Data3 - 36163, 105) as Data_PZI,
tre_pcn,twr_pcn,tre_krajpoch as Kraj_POCH,TrN_KrajPrzezWys as KRAJ_WYS,trn_kodrodzajutransakcji,tre_twrkod,tre_twrnazwa,TrE_KsiegowaNetto as wartosc,twr_waga as waga,
twr_wjm,tre_ilosc
--,*
from cdn.tranag
join cdn.traelem on tre_gidtyp=trn_gidtyp and tre_gidnumer=trn_gidnumer
join cdn.twrkarty on twr_gidnumer = tre_twrnumer and twr_gidtyp=tre_twrtyp
where TrN_Intrastat=1
order by trn_istrok,trn_istmiesiac,trn_trnnumer,tre_pozycja,tre_pcn,tre_krajpoch,TrN_KrajPrzezWysXL 9.6 HF1 - nic tylko się pociąć...
-
Robert666
Wybacz...poprawka..... zapomniałem o grupie celnej...
jedno ale.... W zamianę wagi na kilogramy już się nie bawiłem...
Kod: Zaznacz cały
select trn_istrok as DEKL_ROK,trn_istmiesiac as DEKL_MIESIAC,
CDN.NumerDokumentuTRN(CDN.TraNag.TrN_GIDTyp, CDN.TraNag.TrN_SpiTyp, CDN.TraNag.TrN_TrNTyp, CDN.TraNag.TrN_TrNNumer, CDN.TraNag.TrN_TrNRok,
CDN.TraNag.TrN_TrNSeria) AS Nr_PZI,
CONVERT(datetime, TrN_Data3 - 36163, 105) as Data_PZI,
tre_pcn,twr_pcn,isnull(kcn_opis,'') as [Grupa celna], kcn_jednuzup as Jednostka_dodatkowa_INTR,tre_krajpoch as Kraj_POCH,TrN_KrajPrzezWys as KRAJ_WYS,trn_kodrodzajutransakcji,tre_twrkod,tre_twrnazwa,TrE_KsiegowaNetto as wartosc,twr_waga as waga,
twr_wjm,tre_ilosc
--,*
from cdn.tranag
join cdn.traelem on tre_gidtyp=trn_gidtyp and tre_gidnumer=trn_gidnumer
join cdn.twrkarty on twr_gidnumer = tre_twrnumer and twr_gidtyp=tre_twrtyp
left join cdn.kodyCn on left(twr_pcn,8)=kcn_kod
where TrN_Intrastat=1
order by trn_istrok,trn_istmiesiac,trn_trnnumer,tre_pozycja,tre_pcn,tre_krajpoch,TrN_KrajPrzezWysXL 9.6 HF1 - nic tylko się pociąć...
-
Robert666
i jeszcze jedno...W query zamiast kcn_jednuzup ma być kcn_jeduzup... chyba juz czas spać....
XL 9.6 HF1 - nic tylko się pociąć...
Witaj
dzięki, za te podpowiedzi - w zasadzie całość ruszyła, poza .... akronimem towaru (tre_twrkod nie istnieje) - nie ma chyba jak wprost go wybrać z z tej tabeli TraElem (może się mylę, ale nie znalazłem... ) - W g iry dzięki, gdybyś na coś wpadł
dzięki, za te podpowiedzi - w zasadzie całość ruszyła, poza .... akronimem towaru (tre_twrkod nie istnieje) - nie ma chyba jak wprost go wybrać z z tej tabeli TraElem (może się mylę, ale nie znalazłem... ) - W g iry dzięki, gdybyś na coś wpadł
FotOn. Raczkujący Admin CDN XL
fsagency@fsagency.pl
fsagency@fsagency.pl
-
Robert666
Wybacz.... Pole Tre_TwrKod w tabeli CDN.TraElem pojawiło się dopiero w XL-u 8 wzwyż...... Zamień to pole na Twr_Kod ...
XL 9.6 HF1 - nic tylko się pociąć...
Ja wybrałem krytporeklama i jestem bardzo zadowolony, nigdy nie miałem problemów takich jak wy tu opisujecie
lepiej jak rachunkowością zajmują się profesjonaliści.