Witam,
Na jednym z serwerów w firmie działa sobie CDNPCO z załączonym trybikiem (automatyczna synchronizacja) - który odpowiada za synchronizację pomiędzy XL a oddziałami OPTIMOWYMI.
Automat nie raz się wyłącza wyrzucając APPCRASH.
Tu moje pytanie, czy ta usługa działą na jakimś konkretnym porcie? Pomysł był taki aby sprawdzać czy port pod którym działa ta usługa jest otwarty własną aplikacją w okresie czasowym a w przypadku gdy port jest zamknięty - dokonać pewnych działań informujaco/ratujących.
Jak mogę zbadać (przy użyciu języku programowania) - czy CDNCPO działa czy nie działa ?
Administrator oddziałów
Moderator: mikey
Re: Administrator oddziałów
Nie wiem czy to rozwiązanie wchodzi to w grę, ale od którejś wersji można odpalić Administratora oddziałów jako usługę Windows. To ułatwia też życie przy restartach i chyba łatwiej byłoby zrobić sprawdzenie działania usługi..
Re: Administrator oddziałów
Dodatkowo jeśli skonfigurujesz to tak, aby działało jako usługa, to wystarczy dodać task który będzie uruchamiać batch włączający tę usługę co X minut. W zasadzie wtedy zadziała to tak, że jak usługa już działa, to nic się nie stanie, a jak była zatrzymana to po prostu się uruchomi. Chyba, że koniecznością jest logowanie zdarzeń, poza dziennikiem Windowsa, w przypadku ponownego uruchomienia - wtedy musisz trochę bardziej pokombinować z .bat, ale nie jest to zbyt trudne to sprawdzenia i zalogowania.
Pozdrawiam,
Mateusz
Pozdrawiam,
Mateusz