Długie planowanie produkcji

Problemy i pomysły związane z funkcjonowaniem modułu Produkcja

Moderator: mikey

Lukas
Posty: 86
Rejestracja: 28 wrz 2017, 14:57
Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 2019
Lokalizacja: Kraków

Długie planowanie produkcji

Post autor: Lukas »

Cześć,

Pacjent: XL: 2020.2

Przy planowaniu ZP bardzo długo stoi na "planowaniu zasobu". W większości TP zasoby są planowane zgrubnie, samo ZP jest planowane szczegółowo. Planowanie trwa na prawdę bardzo długo, macie jakieś pomysły jak to przyspieszyć?

edit: oraz ewentualnie pytanie, jak szybko zmienić by wszystkie technologie planowały się "zgrubnie", jakie zapytanie od strony SQL ?

Pozdrawiam.

Lukas
Posty: 86
Rejestracja: 28 wrz 2017, 14:57
Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 2019
Lokalizacja: Kraków

Re: Długie planowanie produkcji

Post autor: Lukas »

Cześć,

ktoś jakieś pomysły? Czasami planuje szybciej, a czasami stoi bardzo długo, nawet na tych samych technologiach.

sebek
Posty: 141
Rejestracja: 16 sty 2012, 23:21
Rola: Konsultant CDN XL
Wersja: różne
Lokalizacja: Łódź/Częstochowa

Re: Długie planowanie produkcji

Post autor: sebek »

Cześć,

Pytanie jak bardzo skomplikowana jest technologia? Czy ma tylko surowce, czy ma również zasoby w postaci ludzi i maszyn. Czy ludzie i maszyny są zaznaczone na planowanie zawsze.

Pytanie również czy jest regularnie robiona reindeskacja bazy danych?
Czy w innych elementach też są problemy z wydajnością serwera?
Jaka jest wielkość bazy danych?
Jaki jest dostępna ilość pamięci RAM oraz procesorów?
Czy serwer MSSQL jest wirtualizowany, jeśli tak to jakim narzędziem?

Pozdrawiam
Sebek

Lukas
Posty: 86
Rejestracja: 28 wrz 2017, 14:57
Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 2019
Lokalizacja: Kraków

Re: Długie planowanie produkcji

Post autor: Lukas »

Cześć,

odpowiadając na pytania:

Pytanie jak bardzo skomplikowana jest technologia? Czy ma tylko surowce, czy ma również zasoby w postaci ludzi i maszyn. Czy ludzie i maszyny są zaznaczone na planowanie zawsze.

technologie nie są skomplikowane, maksymalnie kilka operacji. Zasoby są planowane zgrubnie i są to tylko zasoby ludzkie.


Pytanie również czy jest regularnie robiona reindeskacja bazy danych? - w sumie ostatnio nie była robiona (ostatnio 2 miesiące temu, ale i po reindakscji nie było zmian)
Czy w innych elementach też są problemy z wydajnością serwera? - zdarzają się, natomiast sam serwer nie jest specjalnie obciążony, activity monitor na sql pokazuje, że serwer "odpoczywa"
Jaka jest wielkość bazy danych? - 4 GB
Jaki jest dostępna ilość pamięci RAM oraz procesorów? 100 GB ramu, 8 procesorów
Czy serwer MSSQL jest wirtualizowany, jeśli tak to jakim narzędziem? - jak to sprawdzić? :) teoretycznie sam serwer na którym jest SQL jest na maszynie wirtualnej, ale tak jak pisałem wyżej serwer "odpoczywa"

sebek
Posty: 141
Rejestracja: 16 sty 2012, 23:21
Rola: Konsultant CDN XL
Wersja: różne
Lokalizacja: Łódź/Częstochowa

Re: Długie planowanie produkcji

Post autor: sebek »

Cześć,

Zrób prosty test z technologią. Zrób technologię z jedna czynnością. Zobacz jak ona się planuje. Czy dodanie do niej drugiej czynności podwaja czas, etc.

Reindeksacja powinna być robiona jako konserwacja w nocy.
Możesz też zrobić bazę testową, puścić na niej profilera i uruchomić planowanie. Wtedy przeanalizujesz co się dzieje przy planowaniu.
Czy na tabelach produkcyjnych masz jakieś niestandardowe triggery?

Jeśli jest wirtualizowany to zakładam, że poprzez Hyper-V. Czy w ustawieniach serwera masz właściwie wybraną ilość RAM do ilości procesorów?
I jeszcze pytanie dotyczące SQL. Czy masz pełna wersję SQL, czy Express?

Pozdrawiam.
Sebek

Lukas
Posty: 86
Rejestracja: 28 wrz 2017, 14:57
Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 2019
Lokalizacja: Kraków

Re: Długie planowanie produkcji

Post autor: Lukas »

hej,

dzięki za zaangażowanie na wstępie. Odpowiadając na pytania:

Reindeksacja nie pomogła specjalnie (wczoraj robiona).

Na tabelach produkcyjnych nie ma triggerów, SQL w wersji pełnej, ilość RAM do Ilosci procesorów jest ustawiona poprawnie.

Jeżeli chodzi o same technologie to nie ma w zasadzie znaczenia, czy jest to jednooperacyjna technologia, czy jest więcej operacji - działa to różnie, czasami te z większą ilością również planują się szybko. Tak jakby coś było wąskim gardłem, ale nie wiem kiedy i jak. Sprawdzę jeszcze profilerem, tylko co ustawić by to zmonitorować?

Pozdrawiam.

Lilpri
Posty: 34
Rejestracja: 13 maja 2019, 11:04
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: różne

Re: Długie planowanie produkcji

Post autor: Lilpri »

Profiler najlepiej w momencie kiedy nikt nic nie robi. Tylko twoje testy.
I w momencie jak coś będzie długo się wykonywać sprawdzić jakie ostatnie było zapytanie.
Drugą rzeczą w momencie wykonywania można sprawdzić w raporcie w SQL Serverze, które zapytanie ma lock'a.
Ostatnio miałem sytuację zdeka inną. Mam skrypty aktualizujące karty towarowe miedzy dwoma bazami i w pewnym momencie się skrypt coś zablokował. Blokując update / insert na tabelkach. Ubiłem proces i wszystko wróciło do normy, możesz też tą drogą pójść.

Korodak
Posty: 51
Rejestracja: 03 lut 2019, 21:29
Rola: Konsultant CDN XL
Wersja: różne

Re: Długie planowanie produkcji

Post autor: Korodak »

Hej,

A zasoby do ZP jak masz ustawione ? Mi kiedyś bardzo długo proces planowania trwał z powodu szukania najlepszego wolnego terminu zasobu do zlecenia.

Lukas
Posty: 86
Rejestracja: 28 wrz 2017, 14:57
Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 2019
Lokalizacja: Kraków

Re: Długie planowanie produkcji

Post autor: Lukas »

Hej,

o które ustawienie dokładnie chodzi? Zasoby mam planowane zgrubnie, gniazda robocze również.

EDIT: mam bardzo długie "znajdowanie zasobów dla operacji" więc możliwe, że faktycznie coś jest nie tak na ustawieniach zasobów, ale przepatrzyłem wszystko i nie widzę konkretnych problemów, które mogłyby to powodować. ;/

sebek
Posty: 141
Rejestracja: 16 sty 2012, 23:21
Rola: Konsultant CDN XL
Wersja: różne
Lokalizacja: Łódź/Częstochowa

Re: Długie planowanie produkcji

Post autor: sebek »

Witam,

A możesz wyeksportować taką testową technologię do XML i wstawić ją tutaj? Spróbuję ją wciągnąć u siebie i zobaczymy czy ten problem będzie występował na moich bazach testowych.

Pozdrawiam.
Sebek

ODPOWIEDZ