Hej,
Dla kaucjach doliczanych do produktów mam ustawioną stawkę 0% i w konfiguracji mam zaznaczone Nie Podlega.
Z FS jednak takie pozycje wchodzą mi do JPK, dopiero jak w cdn.TraVat ustawie Trv_Rozliczac=0 to je usuwam z JPK.
Jak sprawić by od razu takie pozycje były pomijane ?
VAT na kaucjach - brak w JPK
Moderator: mikey
-
Swiety_M
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 8.0
- Kontakt:
VAT na kaucjach - brak w JPK
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2026-01-23 o 11.59.55.png (101.22 KiB) Przejrzano 50 razy
-
- Zrzut ekranu 2026-01-23 o 12.02.43.png (53.46 KiB) Przejrzano 50 razy
Re: VAT na kaucjach - brak w JPK
czy to nie jest czasem parametr w konfiguracji->ksiegowosc->parametry 2 "uwzględniaj sprzedaż niepodatkowaną na deklaracji vat7" ?
--------------------------------
Pozdrawiam
WW
Pozdrawiam
WW
-
Swiety_M
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 8.0
- Kontakt:
Hej,
Sprawdzałem tego Checka, bez efektu.
Szukam dalej...
Sprawdzałem tego Checka, bez efektu.
Szukam dalej...
Faktycznie w dokumentacji (biuletyn XL171) parametr konfiguracyjny "Uwzględniaj sprzedaż niepodlegającą opodatkowaniu na deklaracji VAT-7" nie ma znaczenia dla wykluczenia pozycji NP z JPK.
Kluczowe jest odpowiednie ustawienie stawki VAT E (NP - nie podlega) w konfiguracji. Gdy stawka jest prawidłowo skonfigurowana, to w tabelce VAT na dokumencie taka pozycja automatycznie oznaczana jest jako "W proporcji: nie uwzględniaj" i w efekcie nie ląduje w JPK_V7.
Sprawdziłem u siebie i tak jest.
Dla transakcji Kraj/Kraj (nie "Podatnikiem jest nabywca"), parametr "W proporcji" na tabelce VAT determinuje czy NP trafi do JPK:
Nie uwzględniaj -> NIE trafia do JPK
Uwzględniaj -> Trafia do pola 13 (jako 0%)
Uwzględniaj w mianowniku -> Trafia do pola 10 (jako zwolnione)
Kluczowe jest odpowiednie ustawienie stawki VAT E (NP - nie podlega) w konfiguracji. Gdy stawka jest prawidłowo skonfigurowana, to w tabelce VAT na dokumencie taka pozycja automatycznie oznaczana jest jako "W proporcji: nie uwzględniaj" i w efekcie nie ląduje w JPK_V7.
Sprawdziłem u siebie i tak jest.
Dla transakcji Kraj/Kraj (nie "Podatnikiem jest nabywca"), parametr "W proporcji" na tabelce VAT determinuje czy NP trafi do JPK:
Nie uwzględniaj -> NIE trafia do JPK
Uwzględniaj -> Trafia do pola 13 (jako 0%)
Uwzględniaj w mianowniku -> Trafia do pola 10 (jako zwolnione)
--------------------------------
Pozdrawiam
WW
Pozdrawiam
WW