Powiadomienie w trakcie rozliczania - czy da się?

Problemy i pomysły związane z funkcjonowaniem modułu Księgowość

Moderator: mikey

Awatar użytkownika
wojtini
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 2016

Re: Powiadomienie w trakcie rozliczania - czy da się?

Post autor: wojtini »

Jeżeli jest tak jak piszą Przemek i TrunX to wg. mnie jeżeli Comarch tak podchodzi do sprawy
to powinno to być jasno sprecyzowane w umowie dot. gwarancji oprogramowania i zmian dokonywanych w bazie i strukturze.
Ja nie mam swojej pod ręką więc nie wiem czy tak jest to zrobione.

A jeżeli już to powinna być odpowiednia procedura, która mówi jak powinno się dokumentować zmiany dokonywane
w bazie XL'a i gdzie powinno się odnotowywać większe zmiany typu Trigery, dodatkowe tabele, własne procedury/funkcje itp.

Bo wg. mnie przypisywanie na siłę 1 partnera do realizacji wszystkich zadań związanych z rozwojem XL'a to błąd.
Sam miałem sytuację, że ten sam problem związany z napisaniem autorskiego rozwiązania (moduł dot. skupu płodów rolnych)
oferowali mi 3 partnerzy Comarch i to w różnych poziomach cenowych o b. zbliżonej funkcjonalności. I co wtedy ???
Brać to co oferuje mój partner chociażby było to najdroższe i najmniej funkcjonalne ??

Wg. mnie to Comarch powinien bardziej nastawić się na współpracę nie tylko z Partnerami ale również z adminami XL'a
bo jak samo to forum pokazuje również oni posiadają sporą wiedzę oraz co wg. mnie najważniejsze to oni są na pierwszej
lini frontu związanego z problemami i funkcjonowaniem CDN'a.

Dużo informacji, jakie czytam tu na forum (pisanych zarówno przez adminów jak i konsultantów) to wiedza która powinna być
przekazywana w jasny i czytelny sposób aby później uniknąć przykrych sytuacji, że tracimy gwarancję lub tym podobne.
PoZdrawiam

Wojciech FRED Błauciak
Administrator AgroAs.pl
GG# 2913
GSM: 608 037 025
administrator@agroas.pl

Awatar użytkownika
TrunX
Rola: Konsultant CDN XL

Post autor: TrunX »

Awatar użytkownika
wojtini
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 2016

Post autor: wojtini »

Ok poczytałem te warunki i są one jak można było przypuszczać tak ogólnikowo sporządzone aby chroniły wiadomo kogo,
a ich ewentualna interpretacja i doszczegółowienie leży wiadomo po czyjej stronie.

Mam np. wątpliwości do kilku punktów dokumentu "Warunki gwarancji na Oprogramowanie CDN XL"

par. 2 pkt 11
a) proszę o dokument gdzie jest jasno przedstawione jakie są wymagania co do poprawnej instalacji bazy danych CDN'a
żeby być w zgodzie z tym zapisem w razie potrzeby skorzystania z gwarancji
c) czy za ingerencję będzie używanie np. Microsoft SQL Server Management Studio albo Query Analyzer'a ??? bo to nie jest oprogramowanie
Comarch ?? a może służyć oprócz pobierania danych również do ich modyfikacji
d) co to są "pewne operacje" ??? czy przeszkolenie administratora musi być potwierdzone jakimś dokumentem/certyfikatem ???

No i nie widzę w tym dokumencie zapisu o sposobie i warunkach dokonywania zmian i ich dokumentowaniu.

PS.
Moje wywody nie są skierowane do kolegi TrunX'a tylko raczej są
przemyśleniami nad sposobem działania Comarch w owym zakresie.
Rozumiem postawę 2-ch stron: użytkowników-administratorów oraz Konsultantów-Partnerów
bo jak zawsze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ale tutaj widzę raczej rolę Comarch'u
jako integratora interesów obydwu stron i siebie jako elementu nadrzędnego.
PoZdrawiam

Wojciech FRED Błauciak
Administrator AgroAs.pl
GG# 2913
GSM: 608 037 025
administrator@agroas.pl

Przemek
Kontakt:

Post autor: Przemek »

wojtini pisze:a) proszę o dokument gdzie jest jasno przedstawione jakie są wymagania co do poprawnej instalacji bazy danych CDN'a
Jest kilka w strefie partnera, ale są też w dokumentacji XL-a, zasadniczo wszystkie windowsy >w98, SQL 2000, SQL 2005 itd
wojtini pisze:c) czy za ingerencję będzie używanie np. Microsoft SQL Server Management Studio albo Query Analyzer'a ??? bo to nie jest oprogramowanie
nie jestem comarchem ale myślę że tak, to właśnie prosta droga do nieumiejętnego popsucia, pobierać dane możesz z XL za pomocą wykresów itp. Ja osobiście użytkownikom nie wspominam nawet o tym, administratorom tak, ale zalecam nie używanie, i mówię jakie mogą być konsekwencje zepsucia. Do tej pory tylko 1 raz w niedużej firmie, księgowy-administrator (taka dziwna funkcja) wymyślił że wyczyści tabele CDN.Zapisy bo tak będzie szybciej niż kasować pojedynczo :) Zapomniał o tym że są a) relacje, b) nie chciał skasować wszystkiego
No i nie widzę w tym dokumencie zapisu o sposobie i warunkach dokonywania zmian i ich dokumentowaniu.
Ja pisząc swoja wiadomość miałem na myślni nie wywody i kruczki prawnicze ale rozsądne działania które mają na celu zapewnić zadowolenie
1. Klienta
2. Partnera

Kolejność nieprzypadkowa.
Współpraca partnera z klientem jest grą w której wyłącznie obie strony mogą być wygrane lub obie przegrane. Więc w interesie obu stron jest win-win.
Jeżeli będzie dokument w którym zaczniesz spisywać zwykłą liste zmian w stylu
2008-01-01 Dodana procedura "CDN.SortujFakture()" wywoływana z poziomu wykresu dokumentu wykonująca sortowanie faktury w kodu, parametr SQL FILTR
2008-03-01 Zmieniona procedura "CDN.SortujFakture()" - zmiana obejmuje sortowanie wg kodu "EAN". a jeżeli brak w kodu
czytając powyższe każdy będzie wiedział na co zwrócić uwage
Ostatnio zmieniony 22 maja 2008, 22:42 przez Przemek, łącznie zmieniany 1 raz.
--
Pozdrawiam
Przemysław Lepiarz
CEO, Partner - Futuriti
https://futuriti.pl
https://blog.futuriti.pl

Chcesz wdrażać, serwisować i rozwijać Comarch ERP? Nasze rekrutacje: https://futuriti.pl/kariera

Awatar użytkownika
TrunX

Post autor: TrunX »

wojtini pisze: a) proszę o dokument gdzie jest jasno przedstawione jakie są wymagania co do poprawnej instalacji bazy danych CDN'a
Istnieją odpowiednie biuletyny, ale w jakiś sposób podczas wdrożenia partner powinien zadbać o zgodność.
wojtini pisze: c) czy za ingerencję będzie używanie np. Microsoft SQL Server Management Studio albo Query Analyzer'a ??? bo to nie jest oprogramowanie
Używanie - nie, zmiana czegokolwiek - tak.
wojtini pisze: d) co to są "pewne operacje" ??? czy przeszkolenie administratora musi być potwierdzone jakimś dokumentem/certyfikatem ???
Szczerze - nie wiem :) Osobiście jako administrator przeszedłem Autoryzację ale odpowiednią akceptację moich działań na bazie już załatwiał prezes ;)
wojtini pisze: No i nie widzę w tym dokumencie zapisu o sposobie i warunkach dokonywania zmian i ich dokumentowaniu.
Bo takich nie ma. Za to jest narzędzie do porównywania bazy produkcyjnej z bazą wzorcową.
wojtini pisze: PS.
Moje wywody nie są skierowane do kolegi TrunX'a tylko raczej są
przemyśleniami nad sposobem działania Comarch w owym zakresie.
Rozumiem postawę 2-ch stron: użytkowników-administratorów oraz Konsultantów-Partnerów
bo jak zawsze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ale tutaj widzę raczej rolę Comarch'u
jako integratora interesów obydwu stron i siebie jako elementu nadrzędnego.
Ja jakoś nie rozumiem zaskoczenia użytkowników podczas czytania tych dokumentów ;) IMHO jest to jeden ze strategicznych elementów podejmowania decyzji o wdrożeniu oprogramowania. Firmy, które mają podejście OutSource'owe nie powinny mieć zastrzeżeń do zawartych w dokumentach sformułowań. Według mnie, outsorurcing jest najbezpieczniejsza formą zabezpieczenia ciągłości działania firmy.

Ale to już dyskusja na forum Dyskusje ;)

ODPOWIEDZ