Jakie rozwiązanie stosują księgowe w znanych Wam firmach odnośnie następującej kwestii:
faktura zakupowa wpływa do firmy np. 10 marca, data wystawienia i data operacji to np. 28.02.1010r.
Czyli w księgach rachunkowych powinna zostać ujęta w miesiącu lutym, a vat naliczony odliczyc w deklaracji za II 2010r.
Pojawia sie jednak pytanie: w jakim miesiącu utworzyć zapis w rejestrze zakupów (co ma tez wpływ na numer fakt. zak. w rej. vat)
- w lutym czy w marcu? My ujmujemy taką fakturę w rejestrze vat w lutym , ale ostatnio nachodzą mnie wątpliwości, czy nie powinno to być
spójne z miesiącem nie ujęcia danej fakt. zak. dekl. vat, ale z miesiącem ujęcia kosztu zgodnie z memoriałem.
M-c utworzenia dokum. w rejestrze vat
Moderator: mikey
-
piotru
- Rola: Konsultant CDN XL
- Wersja: 8.0 HR1
- Kontakt:
Re: M-c utworzenia dokum. w rejestrze vat
andik pisze:Jakie rozwiązanie stosują księgowe w znanych Wam firmach odnośnie następującej kwestii:
faktura zakupowa wpływa do firmy np. 10 marca, data wystawienia i data operacji to np. 28.02.1010r.
Czyli w księgach rachunkowych powinna zostać ujęta w miesiącu lutym, a vat naliczony odliczyc w deklaracji za II 2010r.
Pojawia sie jednak pytanie: w jakim miesiącu utworzyć zapis w rejestrze zakupów (co ma tez wpływ na numer fakt. zak. w rej. vat)
- w lutym czy w marcu? My ujmujemy taką fakturę w rejestrze vat w lutym , ale ostatnio nachodzą mnie wątpliwości, czy nie powinno to być
spójne z miesiącem nie ujęcia danej fakt. zak. dekl. vat, ale z miesiącem ujęcia kosztu zgodnie z memoriałem.
Problem to chyba na forum podatkowe
Generalnei zgodnei z ustawa o VAT data wplyniecia = miesiac odliczenia czyli jesli wplynela w marcu to odliczamy w marcu
Co do ksiegowania to mozemy zaksiegowac w lutym Oczywiscie musza byc odpowiednei ksiegowanai na kontach rozliczenia VAT