Wykres "Obroty z kontrahentem" dla grupy towarów
Moderator: mikey
-
Kyniu
- Rola: Administrator CDN XL
Wykres "Obroty z kontrahentem" dla grupy towarów
Hej,
Można przeanalizować z poziomu systemu transakcje dla konkretnej karty towaru (historia towaru, transakcje, według kontrahentów). Tymczasem ja potrzebuję wykres (i/lub tabelę) który pokaże mi najlepszych kontrahentów (czyli obroty z kontrahentem, malejąco od wartości najwyższej) dla danej grupy towarowej. Czy ktoś może pracował nad czymś takim?
Pozdrawiam
Kyniu
Można przeanalizować z poziomu systemu transakcje dla konkretnej karty towaru (historia towaru, transakcje, według kontrahentów). Tymczasem ja potrzebuję wykres (i/lub tabelę) który pokaże mi najlepszych kontrahentów (czyli obroty z kontrahentem, malejąco od wartości najwyższej) dla danej grupy towarowej. Czy ktoś może pracował nad czymś takim?
Pozdrawiam
Kyniu
- wojtek
- Wersja: 9.8
Re: Wykres "Obroty z kontrahentem" dla grupy towarów
Witam
To tak na szybko bo idą święta i trzeba jajka malować
Wykres podczepiasz np pod listę kontrachentów
Co do podziału na grupy to po świętach
To tak na szybko bo idą święta i trzeba jajka malować
Kod: Zaznacz cały
@PAR ?@D17|DataOd|&DataOd:REG={DateClwFirstDay('m')} @? PAR@
@PAR ?@D17|DataDo|&DataDo:REG={DateClwLastDay('m')} @? PAR@
SELECT TOP 10 Lp=1, KntGid=Knt_GidNumer, Akronim=Knt_Akronim,
Netto=Sum(Trn_NettoR)
FROM cdn.TraNag
INNER JOIN cdn.KntKarty ON Trn_KntNumer=Knt_GidNumer
WHERE Trn_TrnTyp in (3,4,10,20,21)
and trn_data3 >= ??DataOd and trn_data3 <=??DataDo
GROUP BY Knt_GidNumer, Knt_Akronim
ORDER BY NETTO DESC
Co do podziału na grupy to po świętach
-
Kyniu
Hej,
Jesteś wielki !!! Dziękuję. Mała poprawka (zawyżał mi wyniki bo liczył sprzedaż dwukrotnie - z WZ i FS) i mam fajny raporcik, dorobiłem od razu raport dla dostawców (gdyby ktoś chciał zrobić to uwaga, trzeba zmienić Trn_TrnTyp - np. FZ ma wartość 1 oraz Trn_NettoR na Trn_NettoP).
Myślałem nad tym moim raportem i obawiam się że tak łatwo nie będzie, a jak już nawet uda sie go napisać to będzie to ciężka sprawa bo trzeba przelecieć wszystkie elementy transakcji i szukać towarów z zadanej grupy - ciekawe jak bardzo obciąży to serwer. Chyba że ktoś ma jakiś sprytny pomysł. Dziwi mnie zarazem że brak jest takich raportów "by default" w programie dedykowanym - bądź co bądź - dla firm handlowych.
Kyniu
Jesteś wielki !!! Dziękuję. Mała poprawka (zawyżał mi wyniki bo liczył sprzedaż dwukrotnie - z WZ i FS) i mam fajny raporcik, dorobiłem od razu raport dla dostawców (gdyby ktoś chciał zrobić to uwaga, trzeba zmienić Trn_TrnTyp - np. FZ ma wartość 1 oraz Trn_NettoR na Trn_NettoP).
Myślałem nad tym moim raportem i obawiam się że tak łatwo nie będzie, a jak już nawet uda sie go napisać to będzie to ciężka sprawa bo trzeba przelecieć wszystkie elementy transakcji i szukać towarów z zadanej grupy - ciekawe jak bardzo obciąży to serwer. Chyba że ktoś ma jakiś sprytny pomysł. Dziwi mnie zarazem że brak jest takich raportów "by default" w programie dedykowanym - bądź co bądź - dla firm handlowych.
Kyniu
- wojtini
- Wersja: 2016
A próbowałeś z pozycji LISTY KONTRAHENTÓW -> Wg. Akronimu -> "dziubek" przy drukarce -> Zakup/Sprzedaż -> Wg. KontrahentówKyniu pisze:Hej,
Chyba że ktoś ma jakiś sprytny pomysł. Dziwi mnie zarazem że brak jest takich raportów "by default" w programie dedykowanym - bądź co bądź - dla firm handlowych.
Kyniu
Raport ten ma parametry podawane na początku i między innymi można podać nazwę GRUPY TOWAROWEJ.
Po wykonaniu dostajesz raport posortowany wg. wartości sprzedaży netto od najlepszego kontrahenta do "najgorszego"
Tak więc wszystko w standardzie
PS.
Jak będziesz potrzebował ewentualnie posortowane nie po wartości sprzedaży/zakupu
ale po ilości należy tylko zmienić sortowanie tego raportu w CR.
PoZdrawiam
Wojciech FRED Błauciak
Administrator AgroAs.pl
GG# 2913
GSM: 608 037 025
administrator@agroas.pl
Wojciech FRED Błauciak
Administrator AgroAs.pl
GG# 2913
administrator@agroas.pl
-
Kyniu
Nie mam takiego wydruku. Pierwszy poziom menu to pozycje:wojtini pisze: A próbowałeś z pozycji LISTY KONTRAHENTÓW -> Wg. Akronimu -> "dziubek" przy drukarce -> Zakup/Sprzedaż -> Wg. Kontrahentów
Raport ten ma parametry podawane na początku i między innymi można podać nazwę GRUPY TOWAROWEJ.
Po wykonaniu dostajesz raport posortowany wg. wartości sprzedaży netto od najlepszego kontrahenta do "najgorszego"
Tak więc wszystko w standardzie)
- Lista kontrahentów
- Archiwalne należności/zobowiązania
- Dodatkowe
Pierwsza pozycja nie wymaga chyba komentarza, drugie menu zawiera kilka różnych raportów dotyczących płatności rozliczonych i nierozliczonych a trzecia pozwala wydrukować karty zaznaczonych kontrahentów. Byłbym bardzo wdzięczny za udostępnienie plików tychże wydruków i podanie parametrów jakie trzeba dopisać do definicji wydruku.
Kyniu
- wojtek
Kyniu pisze: Mała poprawka (zawyżał mi wyniki bo liczył sprzedaż dwukrotnie - z WZ i FS) i mam fajny raporcik....)
Kyniu
Trn_TrnTyp in (3,4,10,20,21)
Dodatkowo można sobie zmienić forme w jakiej bedą przedstawiane wyniki (typ wykresu). Określamy to w sekcji "Parametry graficzne" (okno pod zapytaniem na zakładce zapytanie)
/@Type=x
gdzie za x wpisujemy cyfrę od 1-4 które oznaczają kolejno:
1-kolumnowy
2-liniowy
3-liniowy (bez wartości)
4-kołowy
-
Kyniu
Na szczęście firma która nam wdrażała system zostawiła mi opis tabel i wspomniane poprawki naniosłem w piątek. Zrobiłem sobie przy okazji raport na zakupy i dostawców.wojtek pisze:Odpowiednio: FS,WZ,PA,FSE,WZEKod: Zaznacz cały
Trn_TrnTyp in (3,4,10,20,21)
Istnieje do tego jakaś dokumentacja? Bo kurczę system ma chyba naprawdę spory potencjał ale wiedzy skąpią i partnerzy i sam Comarch (przy szkoleniach z wykresów i wydruków jest uwaga że szkolenie jest wyłącznie dla partnerów a nie dla klientów).wojtek pisze:
Dodatkowo można sobie zmienić forme w jakiej bedą przedstawiane wyniki (typ wykresu). Określamy to w sekcji "Parametry graficzne" (okno pod zapytaniem na zakładce zapytanie)
/@Type=x
gdzie za x wpisujemy cyfrę od 1-4 które oznaczają kolejno:
1-kolumnowy
2-liniowy
3-liniowy (bez wartości)
4-kołowy
Kyniu
- wojtek
Niestety nie słyszałem o takiej dokumentacji. Tego typu informacje moża się dowiedzieć albo poprzez poczte pantoflową albo jeśli ktoś ma dostęp do materiałów przesyłanych partnerom ComarchuKyniu pisze:
Istnieje do tego jakaś dokumentacja?
Kyniu
- wojtini
- Wersja: 2016
Stare to to bo z 2004 roku ale może się komuś przyda ta wiedza
http://wojtini.org/cdnxl/
Znalezione w sieci
Jak ktoś jeszcze coś znajdzie to niech się podzieli. Może by osobny dział z linkami do takiego "stuffu" ??
Jak by co służę miejscem na pliki
http://wojtini.org/cdnxl/
Znalezione w sieci
Jak ktoś jeszcze coś znajdzie to niech się podzieli. Może by osobny dział z linkami do takiego "stuffu" ??
PoZdrawiam
Wojciech FRED Błauciak
Administrator AgroAs.pl
GG# 2913
administrator@agroas.pl
Wojciech FRED Błauciak
Administrator AgroAs.pl
GG# 2913
administrator@agroas.pl
- wojtek
Mały upload byłby wskazanywojtini pisze:Jak ktoś jeszcze coś znajdzie to niech się podzieli. Może by osobny dział z linkami do takiego "stuffu" ??