Towar na RW problem z wartościa ksiegową

Problemy i pomysły związane z funkcjonowaniem modułu Sprzedaż

Moderator: mikey

BusyBoy
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 2013.2

Towar na RW problem z wartościa ksiegową

Post autor: BusyBoy »

Witam Serdecznie

Miałem problem z jednym towarem - pomieszane z poplątaniem - w jakoś sobie z tym poradziłem - naprawa stanów - tabela Zasoby itp. Teraz cały ten towar chciałem przerzucić ma RW - całość ilościowo schodzi ale po zatwierdzeniu RW wartość księgowa która jest początkowo tak jak na screen`ie zamiast wyzerować się zostaje około 4,5 tyś :( nie wiem dlaczego ?

Obrazek

Bardzo proszę o wskazówki jak ten problem rozwiązać...
Awatar użytkownika
viesiek1
Wersja: 2023
Kontakt:

Re: Towar na RW problem z wartościa ksiegową

Post autor: viesiek1 »

Cześć

Widziałem twój post, ale prawdę mówiąc nigdy nie miałem takiego przypadku :) Naprawa stanów z apteczki wydaje się oczywistym wyjściem, ale pewnie to próbowałeś. Można też samemu edytować tabelę "TwrZasoby" i uzyskać dobry wynik - to jest niestety obarczone dużym ryzykiem. Napisałbym też z prośbą o pomoc do Piotra Jesionka lub Mateusza Świerkosza - oni w takich dziwnych problemach mają większe doświadczenie.

Może więcej mógłbym powiedzieć mając więcej informacji, ale jak inni koledzy mieli już taki problem, to może poradzą od ręki?
Wiesław Świergała

tel: +48 33 829 54 50
e-mail: wieslaw.swiergala@hydro.com.pl

http://www.hydro.com.pl
Awatar użytkownika
STAY_PJE
Rola: Konsultant CDN XL
Kontakt:

Post autor: STAY_PJE »

W takich sytuacjach podstawowa rzecz to sprawdzenie historii tej dostawy i znalezienie dokumentu, który wyprowadził lub wprowadził towar w niewłaściwej wartości:

Kod: Zaznacz cały

declare @dstNumer int
set @dstNumer=00000 --tutaj numer tej dostawy

select cdn.numerdokumentuTrn(trn_gidtyp, trn_spityp, trn_trntyp, trn_trnnumer, trn_trnrok, trn_trnseria), 
trs_gidnumer, trs_gidlp, trs_subgidlp,trs_magnumer, 
trs_kosztksiegowy, trs_ilosc,
from cdn.traselem  join cdn.tranag on trs_gidnumer=trn_gidnumer
where trs_dstnumer=@dstNumer
order by trs_gidnumer
Przykładowe zapytanie nie rozróżnia strony transakcji (+/-) ponieważ realizuję to przez zewnętrzną funkcję.

Wynik zapytania najlepiej przenieść do Excela i sformatować w odpowiedni sposób komórki: ustawić stronę transakcji (przychód ze stanem dodatnim i rozchód ze stanem ujemnym), dodać kolumnę z kosztem jednostkowym (koszt podzielić przez ilość), podsumować.
Obrazek

W tym przykładzie widać, że źle został wyliczony koszt jednostkowy na RW-6/08/INW. Nieprawidłowy dokument należy usunąć i wystawić ponownie, jeśli to możliwe. Można też do dokumentu wystawić dokument KK. Wystawienie dokumentu KK było kiedyś dostępne w programie i działało w niektórych okolicznościach. Ja zwykłem KK wprowadzać bezpośrednio do bazy.

Dzięki za wzmiankę Wiesław.
BusyBoy

Wow jak zwykle można na Kolegę liczyć - rozumiem że

Wpisujemy po kolei wszystkie Gid`y dokumentów PZ i PW na zakładce zasoby w karcie towarowej ?

Po wyciągnięciu danych z bazy - jednej dostawy - jest kilka - mam takie dane :

Obrazek

Rozumiem że ostatnia kolumna Koszt jedn. powinna mieć wszędzie wartość - w moim przypadku 7.20 ? tak ?

Pozdrawiam
BusyBoy
Awatar użytkownika
STAY_PJE
Kontakt:

BusyBoy pisze:rozumiem że

Wpisujemy po kolei wszystkie Gid`y dokumentów PZ i PW na zakładce zasoby w karcie towarowej ?
Nie, tutaj wpisujemy numer dostawy, czyli wartość z pola twz_dstNumer dla zasobu, który Cię interesuje.
BusyBoy pisze:Rozumiem że ostatnia kolumna Koszt jedn. powinna mieć wszędzie wartość - w moim przypadku 7.20 ? tak ?
Tak, kolumna [koszt jednostkowy] powinna mieć w przybliżeniu wszędzie tę samą wartość, poza korektami wartościowymi i korektami kosztów. W szczególności wartość na historycznej transakcji może psuć właśnie jakaś korekta kosztów.
BusyBoy

Może jeszcze spytam się w inny sposób - na samym początku zapuściłem naprawę stanów - zaznaczając dostawy, zasoby, położenie - CDN wyrzucił mi błędy i powiedział we którym miejscu mam zrobić poprawki - Tabela Zaosby - zapuściłem również naprawę stanów wg. historii i tu tez mam błędu

Obrazek

Chyba tu również trzeba zrobić poprawki ? - tak wnioskuje.
Awatar użytkownika
STAY_PJE
Kontakt:

Jeśli znalazłeś jeden błąd w bazie danych to jest spora szansa, że masz ich więcej. Trudno jest podać na forum jednoznaczne rozwiązanie bo mogą to być bardzo odmienne przypadki, a często naprawa jednego błędu wiąże się z koniecznością wielu różnych poprawek.
Mogę Ci polecić skorzystanie z mojego audytu poprawności danych. Po tych działaniach daję Ci sporą szansę, że nie będziesz już ślęczeć nad naprawą stanu magazynu.
ODPOWIEDZ