No i zapanował 9.6

Problemy i pomysły związane z innymi modułami czyli np. środki trwałe, import, zamówienia ...

Moderator: wojtini

No i zapanował 9.6

Postprzez Robert666 » 12 Lut 2010, 06:34

Do pobrania z ftp-u Com...ch
XL 9.6 HF1 - nic tylko się pociąć...
Robert666

Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 9.0 HR1

Re: No i zapanował 9.6

Postprzez zet » 17 Lut 2010, 11:16

ja już testuje na bazie klienta i działa, ciekawe jakie błędy się pojawią...
"Maszeruj, albo giń"
Awatar użytkownika
zet

Rola: Konsultant CDN XL
Wersja: różne

Postprzez Robert666 » 17 Lut 2010, 22:31

zet napisał(a):ja już testuje na bazie klienta i działa, ciekawe jakie błędy się pojawią...

U mnie występuje jakaś jazda z odrzucaniem ofert (zmiana statusu) założonych w starszej wersji XL-a...
I po instalacji musiałem dodatek wyłączających pola "płatność" w nagłówku oferty i zamówień wywalić...
W tej chwili mam urlop i nie bardzo mam jak to przeanalizować.

A swoją drogą po jaki CH dublowanie informacji o formie płatności w jednym dokumencie ... Jedno pole w nagłówku a oprócz tego całe okno z płatnościami...
Robert666

Postprzez Coin » 24 Lut 2010, 13:46

Pięknie. My tu przechodzimy na 9.6 u klientów bo gonią deklaracje VAT-UE które u tych klientów trzeba zrobić do 15tego a tu C..ch przygotował "niespodziankę"

Dziś wyszła informacja o hoitfixie 9.6.1

Podczas konwersji tabeli CDN.TraVat błędnie aktualizowane jest pole TrV_RodzajZakupu dla
dokumentów FW, FWK. W efekcie wszystkie dokumenty tego typu mają rodzaj zakupu: Towar.

Remedium:
Wykonanie konwersji do 9.6 wersją 9.6.1 (Hot Fix 1).
Jeśli konwersja została wykonana wersją 9.6.0 (FR) bazę można poprawić przepisując wartości z bazy
w wersji wcześniejszej, z której była dokonana konwersja.

Po prostu SUPER

ps. oczywiście są odpowiednie selecty i skrypty naprawcze ale aż się boję pomyśleć co nas jeszcze czeka w tej wersji :(

[edit]

jeszcze jedno (informacja od C..ch): W konwersji, w kroku Aktualizacja tabeli CDN.DokDefinicje, należy wyłączyć trigger
DokDefinicje_PrzepiszParametry przed wykonaniem update-ów i włączyć go po ich zakończeniu.
Pozdrawiam
Marcin Groszewski - SIDEn
m.groszewski@siden.pl
Coin

Rola: Konsultant CDN XL
Wersja: różne

Postprzez Lukasz » 09 Mar 2010, 21:12

Witam ,

A mozecie powiedziec czego dotyczy zgloszenie bledu Zgłoszenie 174402 w tracku ?
Panaceum na to ma byc wlasnie wylaczenie i ponowne wlaczenie trigger'a .

Pozdr
Loko
Lukasz

Wersja: 9.6.1

Postprzez Robert666 » 16 Mar 2010, 15:02

No dobra... Wyurlopowałem się i oblookałem to cudo Com..ch i powiem Wam jedno - tak spier...onej wersji Com...ch juz dawno nie wypuścił.

Ja wiem, że termin "emisji" zbiegł się z sesją na krakowskich uczelniach ale do k...wy nędzy, czy oni 9.6 na kolanie pisali ???

Przygotowuję firmę do zamknięcia roku ( przesunięty rok obrachunkowy ) i czego się nie czepię to jakiś babol.

1. archiwalne stany towaru na dzień - wydruk nie działa - chwała za Crystala- człowiek może sam zrobić ten pier..onu wydruk
2. rozbieżności dokumentów handlowych i magazynowych - jakaś menda zapomniała, że w starszych wersja XL-a był jeden dokument MM i on generował PM/WM - i teraz to zestawienie napierdala 680 stron błędów, których nie ma
3. korekty PKI importowe - kolejne piz...nięcie - jak masz towar z numerami seryjnymi to koryguje tylko ilość z pierwszym numerem.

i jeszcze stado całe stado innych mniej lub bardziej upierdliwych baboli.... Jutro będę testował inwentaryzację - aż się boje myśleć, co mnie czeka...

I ja mam za to zapłacić asystę ??? Po co ?? Po to, żeby C..ch pisał jakieś poronione ergonomicznie nowe moduły w stylu Reklamacje, zamiast dopracować to z czego już klienci korzystają ??

Zapłacę - ostatni raz, za rok wdrażam SAP-a...

Dzisiaj przejrzałem moje zgłoszenia na indywidualnych stronach klientów. Moje najstarsze zgłoszenie jest z 2007 roku. (XL wersja 6.0) I wiecie jaki ma status - oczekuje.
Egipcjanie szybciej budowali piramidy niż Co..ch poprawia swoje błędy. Firma na miarę XXI wieku, ukierunkowana na klienta ?? Chyba w innej czasoprzestrzeni.
Robert666

Postprzez xtomi » 16 Mar 2010, 21:25

Robert666 napisał(a):Dzisiaj przejrzałem moje zgłoszenia na indywidualnych stronach klientów. Moje najstarsze zgłoszenie jest z 2007 roku. (XL wersja 6.0) I wiecie jaki ma status - oczekuje.

Tu naprawdę nie jest kolorowo, wszystko na to wskazuje że na zmianę adresu usługi sieciowej odpowiedzialnej za weryfikację numeru NIP w VIES, będzie trzeba czekać do wersji 9.7
xtomi

Postprzez Robert666 » 18 Mar 2010, 06:46

Lukasz napisał(a): A mozecie powiedziec czego dotyczy zgloszenie bledu Zgłoszenie 174402 w tracku ?

Niestety nie pomogę. Nie mam wglądu do Tracka z błędami. Może któryś z Konsultantów się zlituje. A jak nie to wal jak w dym

asysta_xl@com...ch.pl

Adres jest z kropkami - jestem przyzwoitym człowiekiem i nie karmię robotów spamerskich adresami mailowymi. ;)

Coin napisał(a):....
jeszcze jedno (informacja od C..ch): W konwersji, w kroku Aktualizacja tabeli CDN.DokDefinicje, należy wyłączyć trigger
DokDefinicje_PrzepiszParametry przed wykonaniem update-ów i włączyć go po ich zakończeniu.

Możesz mnie oświecić o co bangla z tym wyłączeniem tego trigera i wykonaniem updatetów bo nie bardzo łapię te przeskoki myślowe tych ludków przez CH ;) (czytaj C..ch).

Mam wyłączyć triger i ponownie zapuścić updat-y na już skonwertowanej bazie ?? Będę wdzięczny za wytłumaczenie co poeta miał na myśli. ;)
Robert666

Postprzez Yuber » 18 Mar 2010, 16:31

Coin napisał(a):jeszcze jedno (informacja od C..ch): W konwersji, w kroku Aktualizacja tabeli CDN.DokDefinicje, należy wyłączyć trigger

U mnie przeszło to bezboleśnie

Robert666 napisał(a):1. archiwalne stany towaru na dzień - wydruk nie działa - chwała za Crystala- człowiek może sam zrobić ten pier..onu wydruk
2. rozbieżności dokumentów handlowych i magazynowych - jakaś menda zapomniała, że w starszych wersja XL-a był jeden dokument MM i on generował PM/WM - i teraz to zestawienie napierdala 680 stron błędów, których nie ma

U mnie to działa ....??!!??

Jedyne bardzo wkurzające zdarzenie to to że na niektórych komputerach drukują się WM w poprzek strony. Na niektórych drukarkach włączyły się chińskie znaki (w końcu tam się je produkuje). W zasadzie tylko z podglądu jest możliwość wydrukowania WM. Klepnięcie "drukarki " przez użytkownika powoduje różne dziwne akcje. Jak do tej pory nie pomagało przeinstalowanie sterowników drukarki samego XL-a CRRuntime. Dziwne jest że dzieje się to tylko na niektórych kompach (nawet o takiej samej konfiguracji na tej samej drukarce) i na terminalu gdzie jedni użytkownicy mają wydruk ok a inni ze zmienioną orientacją. Oczywiście dzieje się tak tylko u mnie w firmie....
Yuber

Postprzez Robert666 » 18 Mar 2010, 17:26

U mnie to działa ....??!!??

Hmmm A to ciekawe.
Bo jest zgłoszenie w Tracku nr: 174768 http://www.cdn.com.pl/zgloszenie.asp?id=174768 które potwierdza, że coś jest nie halo z wydrukiem stanów i ma być poprawione w najbliższym HF-ie... Niestety nie znam treści tego zgłoszenia.

Co do konwersji i wyłączania trigerów. U mnie też konwersja na 9.6 przeszła bezbłędnie i dlatego bardzo, ale to bardzo chciałbym wiedzieć łocoloto z tą ponowną konwersją.
Robert666

Następna

Powróć do Inne