Wirtualne komplety

Problemy i pomysły związane z funkcjonowaniem modułu Produkcja

Moderator: wojtini

Wirtualne komplety

Postprzez marmur » 05 Lut 2010, 12:40

Witam jestem nowym użytkownikiem forum i chciałem dowiedzieć się pewnej informacji.

Firma zajmuje się sprzedażą kartek okolicznościowych.
Jedna pełna kartka = koperta + kartka + folia
Problemem jest to że na magazynie mamy zestawienia każdego z rodzaju.
Komplementacja polega na tym że łączą się wszystkie te elementy i powstaje pełna kartka, która jest fizycznie na magazynie.
Tzn. ze stanu magazynu maleje koperta, kartka, folia a zostaje dodany do magazynu nowy obiekt pełna kartka.
Nie chcemy takiego rozwiązania sprawy, ponieważ potrzebujemy żeby na magazynie były tylko koperty, kartki i folie, natomiast tylko przy sprzedaży była możliwość połączenia tego, tzn. Klient kupuje zestaw kartki świątecznej(składającej się z 1 koperty, 1 kartki i 1 foli).
Na fakturze widnieje to jako np 100 kompletów kartek świątecznych, natomiast z magazynu ma ubyć 100kopert, 100 kartek i 100 folii.
Czy da się tak zrobić? Jeśli niezrozumiale to opisałem proszę o upomnienie to dany fragment wytłumaczę jeszcze raz.
marmur

Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 5.0

Re: Wirtualne komplety

Postprzez pores » 05 Lut 2010, 23:10

Da sie to zrobić. Wykorzystac funkcjonalnośc, która sie nazywa właśnie "komplety". Na karcie towary zaglądnij na zakładkę "zamienniki" i dalej na "komplety".
pozdrawiam

stefan poręba
http://www.pores.pl
Awatar użytkownika
pores

Rola: Konsultant CDN XL
Wersja: różne

Postprzez marmur » 08 Lut 2010, 09:19

Dziękuję za odpowiedz
tylko był taki problem, że gdy tworzyłem komplet to od razu były usuwane z magazynu komponenty potrzebne do złożenia jednego kompletu. Tzn gdy tworzyłem komplet to na magazynie znikała 1koperta, 1 kartka i 1 folia a w zamian za to tworzył się na magazynie komplet który dodawał się do magazynu.
A mnie chodzi o to, żeby tylko przy sprzedaży ukazywał się na fakturze jako 1 komplet ale zostało zdjęte z magazynu jako 1 koperta,1kartka i 1 folia (a nie jako stworzony 1 komplet).
marmur

Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 5.0

Postprzez pores » 08 Lut 2010, 22:04

W opisie masz wersję 5.0... Zanim stracisz niepotrzebnie masę czasu na szukanie rozwiązań podnieś wersje do aktualnej (teraz mamy 9.5) - być moze wiele z istniejących problemów zniknie automatycznie.
pozdrawiam

stefan poręba
http://www.pores.pl
Awatar użytkownika
pores

Postprzez zet » 09 Lut 2010, 19:19

a może wystarczy tylko odpowiednio zmodyfikowany wydruk FS, który dla tych 3 pozycji będzie pokazywał jedną pozycję w wartości 3
"Maszeruj, albo giń"
Awatar użytkownika
zet

Powróć do Produkcja