Podział i księgow. odpisu amort. w części sfin. środ. unijn.

Problemy i pomysły związane z funkcjonowaniem modułu Księgowość

Moderator: wojtini

Podział i księgow. odpisu amort. w części sfin. środ. unijn.

Postprzez andik » 05 Mar 2010, 12:27

Mam pytanie - jak można rozwiązać w Xl-u kwestię generowania odpisów amortyzacyjnych w przypadku, gdy część środków trwałych była np. w 70% sfinansowana ze środków unijnych. Problem leży w tym, że odpisy amortyzacyjne od takich środków dzieli się na część sfinansowaną dotacją unijną (np. owe 70%) i taka sama kwota powinna zostać przeksięgowana z rozliczeń międzyokresowych przychodów w pozostałe przychody operacyjne.
Mam problem, jak to rozwiązać i dlatego też byłbym wdzięczny za pomoc.
andik

Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 9.0 HR1

Re: Podział i księgow. odpisu amort. w części sfin. środ. unijn.

Postprzez pores » 06 Mar 2010, 00:14

Można dodać do środka trwałego atrybuty określające ile procent z takiego funduszu, ile z innego i ile np. z własnych środków a potem stworzyć sobie (albo zlecic partnerowi aby to zrobił) schemat księgowy do AM uwzględniający wartości tych atrybutów.
pozdrawiam

stefan poręba
http://www.pores.pl
Awatar użytkownika
pores

Rola: Konsultant CDN XL
Wersja: różne

Re: Podział i księgow. odpisu amort. w części sfin. środ. unijn.

Postprzez piotru » 07 Mar 2010, 11:23

andik napisał(a):Mam pytanie - jak można rozwiązać w Xl-u kwestię generowania odpisów amortyzacyjnych w przypadku, gdy część środków trwałych była np. w 70% sfinansowana ze środków unijnych. Problem leży w tym, że odpisy amortyzacyjne od takich środków dzieli się na część sfinansowaną dotacją unijną (np. owe 70%) i taka sama kwota powinna zostać przeksięgowana z rozliczeń międzyokresowych przychodów w pozostałe przychody operacyjne.
Mam problem, jak to rozwiązać i dlatego też byłbym wdzięczny za pomoc.

Ja bym w srodkach trwalych nic nie grzebal jedynie tylko zaznaczyl atrybutem ze to srodek unijny

Potem ksiegowanie na jakies konto umorzenia a pozniej w automatach ksiegowych przeksiegowania na wlasciwe konta
piotru

Rola: Konsultant CDN XL
Wersja: 8.0 HR1

Powróć do Księgowość